In vele steden gaat de kwaliteit van de lucht de jongste jaren steeds meer achteruit. Dat blijkt uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Bijna negentig procent van de stedelijke bevolking ter wereld ademt slechte lucht in, waarbij de normen die door de WHO worden aanbevolen, zijn overschreden. Oorzaak zijn het autoverkeer, het gebruik van fossiele brandstoffen en slechte isolatie van huizen.
‘Vele stedelijke centra zijn zo in vuile lucht gehuld dat hun skyline onzichtbaar wordt’, zei Flavia Bustreo, vice-direcrtrice-generaal bij de WHO voor Gezinnen, Vrouwen en Gezondheid van Kinderen. Vooral in Afrika en in Zuidoost-Azië is de toestand bijzonder slecht.
3,7 miljoen doden
Vorig jaar lieten de VN weten dat in 2012 3,7 miljoen mensen onder zestig jaar door vervuilde lucht zijn gestorven. Er zijn ook lichtpunten. Zo heeft de Colombiaanse hoofdstad Bogotá bijvoorbeeld door een beter openbaar vervoer en maatregelen ten voordele van voetgangers en fietsers resultaten geboekt. Ook het stadsbestuur van de Deense hoofdstad Kopenhagen krijgt een compliment. De verbetering van de luchtkwaliteit in zulke steden maakt volgens Maria Neira, WHO-directeur publieke gezondheidszorg, dat het mogelijk is de luchtkwaliteit met gerichte maatregelen te verbeteren.
De studie behandelde gegevens uit 1.600 steden (500 meer dan in 2011) in 91 landen tussen 2008 en 2013.
Overzicht: de vervuiling in grote steden in kaart gebracht
Bron: De Standaard