De voorbije 30 jaar kende ons land exact dubbel zoveel zomerdagen als in de periode net na het ontstaan van België. Dat is de conclusie die weerman Frank Deboosere trekt uit de cijfers van het KMI.
© belga.
Frank Deboosere is sinds kort met een eigen podcast - de 'meer weer podcast' - gestart. In de aflevering van vandaag neemt hij, naar aanleiding van het recente warme weer, de zomerdagen in ons land onder de loep. Dat zijn dagen waarop de temperatuur in Ukkel meer dan 25 graden bedraagt.
Uitzonderlijk is het niet dat er al begin mei al eens een zomerdag voorkomt. Maar als je de metingen op de lange termijn bekijkt, valt er wel een opvallende evolutie te noteren, aldus Deboosere. In een gemiddeld jaar in de periode 1981-2010 komen er 28 zomerdagen voor. Maar in de periode rond 1833 - het begin van de waarnemingen in ons land - lag dat gemiddelde nog op 14 zomerdagen.
Tegenwoordig tellen we dus dubbel zoveel zomerdagen als in het begin van de 19de eeuw, rekent Deboosere ons voor. "Dat wijst er toch wel op dat er met ons klimaat één en ander aan de hand is."
Bron: HLN
Onweersdagen: 0