Morgen dus een onweerskansje wat best wel eens leuk kan worden door de hoge schering, Cape waardes zijn niet denderend hoog max 500 k/j maar in tegenstelling tot de onweerskansjes van de Paasweek is de schering veel hoger. Toen lagen deze rond de 20kts en nou gaan ze op plekken richting de 40kts,bij deze schering gaan ze dan een eigen willetje krijgen en wat minder stationair blijven. Hierbij dan ook de nodige randverschijnselen hagel 2cm en windstoten later vanmiddag en vanavond ga ik daar wat meer op in. Hieronder de knmi guidance van vanmorgen straks kom ik met de middag guidancemvg Tatanka.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
In de loop van morgenochtend bereikt een tweetal koufronten het westen van de FIR. Het eerste koufront hoort bij het warmtefront dat actueel over het noorden van de FIR trekt. Het tweede hoort bij een complex lagedrukgebied boven de oceaan, volgt kort op het eerste koufront, vertoont golfvorming en is actiever. Achter het tweede koufront zakt T500 naar waardes lager dan -20 C, voor de dubbelconstructie uit wordt (met name in de onderste niveaus) juist warme lucht aangevoerd door een zuidelijke stroming. Hierdoor is het eerste koufront eigenlijk al nauwelijks meer te herkennen in modelvelden. Het is uiteindelijk duidelijker het te vereenvoudigen tot een enkel koufront (het tweede). Het tweede koufront heet vanaf hier dan ook het koufront.
MODELBEOORDELING:
De grootste onzekerheid zit de komende 48 uur in de timing van het passeren van het koufront en hoe actief. Al een aantal dagen was dat overigens zichtbaar in het ECEPS. Voor het koufront uit ontstaan enkele buien (oorspronkelijk zit hier ook nog een koufront, zie synopsis) en de mate waarin dit gebeurt verschilt per model. Ook de golfvorming en het passeren van het koufront wordt op deze termijn nog verschillend berekend door de modellen. Hirlam komt deze run met veel neerslag nabij de golftop, omdat de golf in dit model vrij sterk uitdiept.
WIND:
Vanmiddag kans op zeewind. Morgenmiddag achter het tweede koufront in de Vissersbank en Vikingbank 7 Bft, mogelijk lokaal een 8. Bij (onweers)buien morgenmiddag kans op uitschieters tot 35 knopen (zie Harmonie).
BEWOLKING:
Voor het koufront gelaagde bewolking, voornamelijk As, later vorming cumuliforme bewolking, met enkele Cb's vanaf 3000 voet tot circa FL160. In het oosten loopt de temperatuur voor passage eerst nog op naar een graad of 19 à 20, waardoor toppen van Cb's nog hoger uit kunnen vallen. Op het koufront zelf Sc/Ns 5000 voet, maar vooral bij de golftop ook embedded geclusterde Cb's waarbij toppen mogelijk doorschieten tot FL300.
NEERSLAG:
Voor het koufront wordt de lucht onstabiel en ontwikkelen enkele buien. Gezien de hogere temperatuur in het oosten en zuidoosten is daar ook kans op onweer. Harmonie laat dit aardig zien. SBCAPE is laag, circa 300 J/kg. Wel is er een trigger in de vorm van een front met bijbehorende zwakke hoogtetrog, maar de MUCAPE is niet veel hoger. Ook ligt de uitgang van de jet in het zuiden dichtbij. De schering is hoog, meest waarschijnlijke convectiemodus zal goed georganiseerde multicells (lijnvorming) zijn (vooral vanwege de aanwezigheid van een lijnvorminge forcering).
Bron: Knmi | Gewijzigd: 5 mei 2014, 11:42 uur, door Tatanka
Dinsdag wordt het snel overal zwaarbewolkt. Een zwakke regenzone trekt in de voormiddag van west naar oost. Ook daarna blijft er veel bewolking en kunnen er nog plaatselijke buitjes vallen. In de late namiddag neemt de buienactiviteit opnieuw toe vanaf de kust en is er kans op onweer. Het wordt nog vrij zacht met maxima van 15 tot 19 graden. De wind waait matig en aan zee soms vrij krachtig uit zuid tot zuidwest, ruimend naar zuidwest.
's Avonds en tijdens het eerste deel van de nacht is het onstabiel met in het binnenland stevige buien die plaatselijk kunnen gepaard gaan met onweer en aanzienlijke neerslag. In het centrum en het westen volgen er later opklaringen, in het oosten van het land blijft het grotendeels zwaarbewolkt
SYNOPTISCHE SITUATIE:
We bevinden ons ten westen van een hoog boven Centraal-Europa, dat nog verder oostwaarts verplaatst. Een warmtefront ligt van de Shetland Eilanden richting Duitse Bocht (06 UTC) en dit trekt in de westelijke stroming aan de noordflank van het hoog noordoostwaarts. In ons aandachtsgebied is de stroming zuidoost tot zuid, waardoor de lucht meer en meer continentale eigenschappen krijgt. In de loop van dinsdagochtend bereikt een tweetal koufronten het westen van de FIR. Het eerste koufront hoort bij het warmtefront dat actueel over het noorden van de FIR trekt. Het tweede hoort bij een lagedrukgebied boven de oceaan, volgt kort op het eerste koufront, vertoont golfvorming en is actiever. Achter het tweede koufront zakt T500 naar waardes lager dan -20 C, voor de dubbelconstructie uit wordt (met name in de onderste niveaus) juist warme lucht aangevoerd door een zuidelijke stroming. Hierdoor is het eerste koufront eigenlijk al nauwelijks meer te herkennen in de modelparameters, m.u.v. de neerslag. Het is uiteindelijk duidelijker het te vereenvoudigen tot een enkel koufront (het tweede).
MODELBEOORDELING:
De grootste onzekerheid zit de komende 2 dagen in de timing van het passeren van het koufront en hoe actief dat gaat gebeuren. Al een aantal dagen was dat overigens zichtbaar in het ECEPS. Op het eerste koufront wordt door zowel Hirlam06 als EC00 neerslag berekend rond 06 UTC in het zuidwesten en vervolgens noordoostwaarts verplaatsend. Harm06 geeft nauwelijks neerslag op dit koufront. Mogelijk verdampt de meeste neerslag. Het tweede koufront is onderhavig aan golfvorming en wordt dus ook door de diverse modellen anders beschreven. Hierdoor is de timing uitermate lastig. Qua timing lijken Hirlam06 en Harm06 het aardig eens te zijn: rond 12 UTC nabij de westkust. EC is enkele uren trager. Op dit tweede koufront ontstaan enkele buien, de mate en locatie waarin dit gebeurt verschilt per model. Hirlam06 laat een golftop boven ons land flink uitdiepen en berekent dus ook veel neerslag en komt bovendien in de avond het noordelijkst in vergelijking met EC00 en Harm06. Harm06 en EC00 lijken zuidelijker te zitten, waarbij Harm06 kleinschalige convectieve fenomenen laat zien.
Aandachtspunten.
WIND:
Vanmiddag kans op zeewind. Morgenmiddag in de Vissersbank en Vikingbank 7 Bft, de 8 uit de vorige run is verdwenen. Bij (onweers)buien morgenmiddag kans op uitschieters van 35-40 knopen (Harmonie).
BEWOLKING:
Voor de koufronten uit gelaagde bewolking, voornamelijk As, later vorming cumuliforme bewolking, met enkele Cb's vanaf 3000 voet tot circa FL160. In het oosten loopt de temperatuur voor passage eerst nog op naar een graad of 19 à 20, waardoor toppen van Cb's nog hoger uit kunnen vallen. Op het koufront zelf Sc/Ns 5000 voet, maar vooral bij de golftop ook embedded geclusterde Cb's waarbij toppen mogelijk doorschieten tot FL300.
NEERSLAG:
Voor het koufront wordt de lucht onstabiel en ontwikkelen enkele buien. Gezien de hogere temperatuur in het oosten en zuidoosten is daar ook kans op onweer. Harmonie laat dit aardig zien. SBCAPE is in het zuiden in de middag en avond 400-700 J/kg. Wel is er een trigger in de vorm van een front met bijbehorende zwakke hoogtetrog, maar de MUCAPE (+entrainment) is ca 200 J/kg. Ook ligt de uitgang van de jet in het zuiden dichtbij. De schering is hoog, meest waarschijnlijke convectiemodus zal goed georganiseerde multicells (lijnvorming) zijn (vooral vanwege de aanwezigheid van een lijnvorminge forcering).
ZICHT:
Vandaag overdag overdag goede zichten, maar waarschijnlijk iets minder riant dan de afgelopen dagen (continentale aanvoer). Komende nacht is de lucht warmer doordat er meer wind blijft staan. Zichten moeten dan goed blijven. In buien matig, in onweersbuien slecht.
Bron: Knmi
Leuk dat plaatje van WeatherOnline maar vraagje .... Hebben wij volgens die gasten geen wadden eilanden meer ofzo???
:D XD XD Weet ik niet bonardi moet je bij de engelsen wezen die zijn goed in eilandjes pikken.
| Gewijzigd: 5 mei 2014, 18:02 uur, door Tatanka
Leuk dat plaatje van WeatherOnline maar vraagje .... Hebben wij volgens die gasten geen wadden eilanden meer ofzo???
:D XD XD Weet ik niet bonardi moet je bij de engelsen wezen die zijn goed in eilandjes pikken.Kun je nagaan wat voor weer ze verwachten, die eilanden verdwijnen gewoon.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Het aandachtsgebied bevindt zich in een zuidelijke stroming tussen een oostwaarts trekkend hoog boven centraal Europa en een sturend laag ten zuiden van IJsland. Boven de Britse Eilanden ligt een koufront (dubbel-constructie), dat langzaam oostwaarts trekt. Voor de dubbelconstructie uit wordt (met name in de onderste niveaus) juist warme lucht aangevoerd. Hierdoor is het eerste koufront eigenlijk al nauwelijks meer te herkennen in de modelparameters, m.u.v. de neerslagvelden. In de loop van dinsdagochtend bereikt dit systeem het westen van het land en verlaat het land begin van de middag. Het westelijke koufront vertoont momenteel ten noordwesten van Portugal golfvorming. Door deze golfvorming blijft het front 's middags net ten oosten van ons land en trekt in in de loop van de avond een golf over het zuidoosten. Deze activeert door PVA aan de cyclonale zijde van de jet. Het is uiteindelijk duidelijker het te vereenvoudigen tot een enkel koufront (het westelijke). Achter het meest westelijke koufront zakt T500 naar waardes lager dan -20 C
MODELBEOORDELING:
Eerste frontale neerslagband wordt door HIRLAM12 en EC06 vrijwel identiek beschreven, timing is enkele uren eerder dan Harmonie dat zoals vaak trager is met frontale neerslag. We nemen het Hirlam/EC scenario in deze als leidraad. De grootse onzekerheid zit in de koers van het neerslaggebied van morgenavond. De structuren beginnen aardig op elkaar te lijken en de ontwikkeling heeft alles te maken met een PV-maximum dit zich aan de koude zijde van de jet ontwikkelt boven de oceaan. Dit loopt in op het slepende westelijke front en alle modellen laten de neerslag behoorlijk activeren. Alle modellen laten het gebied in Zeeland/Noord-Brabant binnenkomen en ONO trekken. De grootste onstabiliteit is aan de zuidkant te verwachten. Hirlam komt het noordelijkst met de neerslag, al lijkt in alle gevallen het noorden de minste neerslag te krijgen. GLAMEPS06 bevestigt dit: tussen 18 en 00Z dinsdagavond de grootste kansen op neerslag van betekenis in het zuidoosten.
Aandachtspunten.
WIND:
Vanmiddag kans op zeewind. Morgenmiddag in de Vissersbank en Vikingbank 7 Bft, de 8 uit de vorige run is verdwenen. Bij (onweers)buien morgenmiddag kans op uitschieters van ongeveer 35 knopen (droge laag onderin, intensieve neerslag. In de avond waarschijnlijk alleen nog mogelijk in het zuidoosten. Ten zuiden van de golf komt Hirlam in Limburg nog kortdurend met een 6 Bft. Dit is een aandachtspunt.
BEWOLKING:
Voor de koufronten uit gelaagde bewolking, voornamelijk As/Ci en op het front ook hoge Sc. In de middag vorming van cumuliforme bewolking, met enkele Cb's vanaf 3000 voet tot circa FL160. In het oosten loopt de temperatuur nog op naar een graad of 19 à 20, waardoor toppen van Cb's daar mogelijk nog hoger uit kunnen vallen. In de avond bij de golftop mogelijk ook embedded geclusterde Cb's waarbij toppen mogelijk doorschieten tot FL300. Dit laatste vooral aan de warme kant, aan de noordwestkant lijkt de neerslag meer een stratiform karakter te krijgen.
NEERSLAG:
Na passage van de eerste frontale wolkenband in de middag kans op buien in het binnenland. Gezien de hogere temperatuur in het oosten en zuidoosten is daar ook kans op onweer. INDECS komt met 30-50%. Harmonie laat vooral in het Z/ZO ontladingen zien waar jet het ook verwacht. SBCAPE is in het zuidoosten niet groter dan 500 J/kg. In de avond meer forcering, vooral in het zuiden en zuidoosten. In de avond MUCAPE maximaal 400-700 J/Kg. CAPE is dus beperkt. De schering is daarentegen in het zuidoosten groot: 30-40 kt, meest waarschijnlijke convectiemodus zal goed georganiseerde multicells (lijnvorming) zijn. Overdag is de schering ook al behoorlijk, rond 30 kn bij weinig CAPE. Dan is dus ook een mini-supercel niet geheel uitgesloten.
ZICHT:
Komende nacht is de lucht warmer doordat er meer wind blijft staan. Zichten moeten dan goed blijven. In buien matig, in onweersbuien slecht.
Bron: knmi | Gewijzigd: 5 mei 2014, 19:21 uur, door Tatanka
A level 1 was issued for parts of France, Belgium, the Netherlands, Luxemburg and W Germany mainly for tornadoes and severe wind gusts.
... BeNeLux, France, Germany ...
The frontal system of a surface low over the North Sea provides the main focus for deep convection. Its warm front moves over Germany, the Alpine region, the Czech Republic and Poland until the evening, while the cold front forms up along the continental coast of the Channel. In-between, a tongue of rich low-level moisture (8-9 g/kg) enters the warm sector with a 15 m/s low level jet from the SW. A prominent feature on the forecast maps, and confirmed by latest satellite imagery, is a dry intrusion which is about to overrun the moist warm sector at higher levels. The cold front will then likely attain a well-marked "split front" character. First convection my already emerge near the warm front in the afternoon hours, when it is crossed by one or two forerunning vorticity maxia over the N half of Germany. However, instability will likely be elevated and too weak for electrification.
Confidence in the build-up of surface-based and more robust CAPE up to 400 J/kg increases further west, where stronger lift ahead of the main trough axis and cooling upper-levels enter the scene. Near the surface, weak warm air advection will likely persist till the evening, and the clearing of the upper-level clouds should allow a few hours of insolation.Showers and thunderstorms are forecast to initiate near the French North coast in the afternoon and to spread eastward into BeNeLux and W Germany in the evening. Linear forcing and strong wind shear (0-6 km shear around 20 m/s, 0-3 km storm-relative helicity of 100-200 m^2/s^2, and 0-1 km shear in excess of 10 m/s) favour the development of a convective line. Isolated severe wind gusts are possible, and the combination of strong directional low-level shear and cloud bases around or below 1000m points to an enhanced tornado threat with any more discrete updraft that manages to form.Further South, convective initiation will be more isolated over Central France, and an organization into multicells or even one or two supercells is possible. Severe wind gusts and an isolated tornado are possible with this activity as well, and localized hail approaching or exceeding 2 cm in size is not ruled out. Convection will move deeper into Germany overnight, but will become elevated and will gradually lose its severe weather threat.
Bron: Estofex
Vanaf dinsdag avond en nacht is er verspreid krachtige regen mogelijk. Hierbij ontstaan er neerslaghoeveelheden tussen 30 en 40 l/m² in 12 uur, plaatselijk zelfs meer. woensdag morgen vermindert regen kortstondig.
Onweer 2015: 14x
Onweer 2016: 10x
Onweer 2017: 12x
Onweer 2018: 14x
Onweer 2019: 15x
Onweer 2020: 8x
Onweer 2021: 11x
Onweer 2022: Niet bijgehouden
Onweer 2023: 20x
Onweer 2024: 10x 31-3 een paar flinke flitsen en donders, 15-4 3 donders, 30-4 donders en bliksems in de verte. 2-5 flinke donders en bliksem 19-5 uren lang gerommel, uiteindelijk een paar flinke donders. 21-5 Een aantal lekkere donders. 26-5 donders 9-7: matig, zware donders 23-7 vele zware diepe ' bass' donders 7-8 Een diepe donder
bron : weeronline
Bij buien kans op onweer. Geldig: dinsdag 06 mei 2014 vanaf ca 17 uur gedurende ca 8 uur
bron : knmi
Berichten samengevoegd door Debbieke | Gewijzigd: 6 mei 2014, 08:45 uur, door Debbieke
| Gewijzigd: 6 mei 2014, 08:53 uur, door Twiedel
KNMI ook geel voor Noord-Brabant, Limburg en Gelderland.
Strikt genomen klopt zuid-oost natuurlijk maar meestal wordt dat gebruik als het het gebied ten zuidoosten van de lijn Eindhoven-Nijmegen betreft. Ik heb nog nooit zo'n groot gebied "zuid-oost" genoemd zien worden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik, als ik alleen de teksten lees en de kaartjes niet bekijk, het idee krijg dat het allemaal oosteljker zou moeten gebeuren als nu staat aangegeven op de kaarten.
Van 06/05 16u tot 07/05 02u : Dinsdagnamiddag en -avond worden vanuit Frankrijk in het binnenland felle buien verwacht, lokaal met onweer, die kunnen zorgen voor wateroverlast.
Ben wel benieuwd wat we al dan niet gaan krijgen Ik vond het wel al opvallend warm deze morgen, is voor mij persoonlijk altijd een goed teken
Waarschuwing vanaf het einde van de werkdag, ideaal dus
Onweer en rukwinden
Van 06/05 17u tot 07/05 00u : Deze namiddag en -avond worden vanuit Frankrijk in het binnenland felle buien verwacht, lokaal met onweer, die kunnen zorgen voor wateroverlast en lokaal felle windstoten.
Onweer en regen
Van 06/05 17u tot 07/05 00u : Dinsdagnamiddag en -avond worden vanuit Frankrijk in het binnenland felle buien verwacht, lokaal met onweer, die kunnen zorgen voor wateroverlast.