Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

11 Feb 2025 08:19:17
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 april 2014, 12:55 uur | Bericht #422699
Caraïben vrezen massale zeesterrensterfte

 De massale zeesterrensterfte die al maanden de Amerikaanse westkust teistert zou zich ook in de Caraïben kunnen voordoen, en daar de vitale visserij bedreigen, waarschuwt een zeebioloog.

Sinds juni 2013 merken wetenschappers dat miljoenen zeesterren voor de Californische kust op mysterieuze wijze sterven. "De oorzaak van de massale sterfte in de Grote Oceaan is nog onbekend, maar een van de factoren zou wel eens de klimaatverandering kunnen zijn", verklaart de mariene bioloog John Mussington.

"Als zou blijken dat gevolgen van de klimaatverandering zoals de opwarming van de oceaan hier inderdaad verantwoordelijk voor zijn, dan kan hetzelfde ook gebeuren in de Atlantische Oceaan. Zo'n massale sterfte is dus ook perfect in de Caraïben mogelijk", aldus Mussington.


© thinkstock.


Sleutelsoort
Zeesterren vervullen een sleutelrol in het mariene ecosysteem. Zij eten mossels, rankpootkreeften, slakken en andere kleine zeedieren. Hun gezondheid is een graadmeter voor de kwaliteit van het zeeleven in een gebied.

Volgens Mussington vond er in de Caraïben in 1983 al een massale sterfte van zwarte zee-egels plaats. "De zee-egel was een sleutelsoort in het Caraïbische ecosysteem, vergelijkbaar met de zeester in California. Als er iets hun hele populatie aantast, mag je ervan uitgaan dat er problemen zijn die ook andere soorten in het ecosysteem treffen."

"De zwarte zee-egel is nagenoeg uitgestorven in de Caraïben. Daarmee samenhangend zijn de koraalriffen erop achteruit gegaan, en dus ook de soorten die daar leven", legt de bioloog uit. De degradatie van koraalriffen komt dan weer in tal van studies naar voren als de belangrijkste oorzaak van de dalende vispopulaties in de Caraïben.

Inkomsten uit visvangst
De visvangst in de regio genereert naar schatting jaarlijkse netto-inkomsten van 310 miljoen dollar. Als de degradatie van de nog weinig resterende koraalriffen in de Caraïben aanhoudt, dan zullen die inkomsten met jaarlijks 95 à 140 miljoen dollar afnemen tegen 2015. Ook het duiktoerisme zal in dat geval minder geld in het laatje brengen.

"Als er belangrijke soorten verdwijnen, heeft dat gevolgen voor het ganse systeem. We mogen niet vergeten dat de mens integraal deel uitmaakt van dit systeem en dat de gevolgen voor ons aanzienlijk zullen zijn", zegt Mussington.

De visserij is erg belangrijk voor de economische en sociale ontwikkeling in de Caraïben. Ze staat onder andere in voor voedselveiligheid, werkgelegenheid, buitenlandse valuta, cultuur en toerisme.

De sector is rechtstreeks verantwoordelijk voor de tewerkstelling van meer dan 120.000 vissers en biedt onrechtstreeks kansen aan duizenden andere - vooral vrouwen - bij de verwerking en het verkopen van vis, het maken van netten en andere ondersteunende diensten.

Klimaatverandering
Maar Nelson Andrade Colmenares, de coördinator van het Caraïbische Milieuprogramma (onderdeel van het VN-Milieuprogramma), verklaart dat de sector onder druk staat van de klimaatverandering.

"De Caraïbische Zee met zijn levendig ecosysteem dat vissers, de toeristische sector en alle mensen uit de regio ten goede komt, wordt momenteel bedreigd. Overbevissing, klimaatverandering en vervuiling van rioleringen, landbouw en industrie maken dat 75 procent van de koraalriffen in het gebied gevaar loopt", besluit hij.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.905 topics, welke bij elkaar 448.599 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.613 leden.
Het nieuwste lid is kruij182.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 155 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 155, lezen 8 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden