Op de website van RTV Oost staat een stukje over de buien: "Volgens weerman Martin Bosch hebben we sinds december al te maken met temperaturen die hoger dan gemiddeld zijn. Er is inmiddels sprake van een 'zomerse sfeer' en daarom ook deze buien, die normaal gesproken alleen in maanden als juli en augustus voorkomen." - www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=188718&cat=1
Zullen de buien dit jaar in de zomermaanden veel zwaarder uitpakken dan de afgelopen jaren het geval was als er enkel wordt gekeken naar de temperatuurverloop sinds december? Of kan hier (nog) niks zinnigs over gezegd worden? | Gewijzigd: 29 april 2014, 22:56 uur, door reedtimmer
Op de website van RTV Oost staat een stukje over de buien: "Volgens weerman Martin Bosch hebben we sinds december al te maken met temperaturen die hoger dan gemiddeld zijn. Er is inmiddels sprake van een 'zomerse sfeer' en daarom ook deze buien, die normaal gesproken alleen in maanden als juli en augustus voorkomen." - www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=188718&cat=1
Zullen de buien dit jaar in de zomermaanden veel zwaarder uitpakken dan de afgelopen jaren het geval was als er enkel wordt gekeken naar de temperatuurverloop sinds december? Of kan hier (nog) niks zinnigs over gezegd worden? In 2007 hebben we ongeveer dezelfde winter/lente gehad met steeds maar zeer hoge temperaturen.Vanaf juli is toen het weer compleet omgeslagen en is de zomer aardig verregend. Dit zegt weinig voor de zomer van dit jaar,maar misschien dat het warmere zeewater meer buien kan produceren?
Vandaag weer een onweerskans in het oosten en noord-oosten door toedoen van de vore die nauwlijks van zijn positie afwijkt. Al lijkt het er op dat zich het iets meer naar het oosten is geschoven, daar ook de hoogste kansen verder bestaat altijd nog de kans op pulse storms en single cells,elders rondom het oosten denk hierbij aan zuiden en noord-oosten .Hieronder de morgen guidance lees vooral weer goed de zwarte teksten. Vandaag lijkt in grote lijnen op gisteren zie ook modellenberekening.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Ons land bevindt zich in een zadelgebied met lagedrukgebieden west van Ierland en nabij de Krim en hogedruk ten noorden van Schotland en ten westen van Portugal. Een vore vanuit het laag boven Oost-Europa ligt O-W georiënteerd boven het midden van het land. Ten zuiden van de vore bevindt zich een zwakke occlusie. In dit patroon komt deze periode nauwelijks verandering, maar donderdag krijgt het hoog in het noorden iets meer greep op de situatie. De lucht bij de vore is vochtig en wordt in de middag onstabiel van opbouw. Donderdag tekent zich in de progtemps een zwakke subsidentie inversie af die, met name in de noordelijke helft, de lucht stabiliseert.
MODELBEOORDELING:
De modellen zijn redelijk met elkaar in overeenstemming. Zo laten ze allemaal de vore iets naar het noorden bewegen en vervolgens op donderdag door een opbouwende rug, naar het oosten wegtrekken. De actueel nog aanwezige buien worden in geen enkel model goed weergegeven. Vandaag lijkt in veel opzichten op de afgelopen dag, dat laten de modellen ook zien, alhoewel er wel een verschuiving van de activiteit naar het oosten is. Vooral Harmonie heeft de meeste buien net ten oosten van onze landsgrens. Boven zee en het noordwesten van het land zit actueel stratus en mist, Zowel Harmonie als Hirlam geven dit weer, Harmonie te uitbundig en Hirlam te weinig. Als indicatie toch goed bruikbaar.
BEWOLKING:
Vooral op de Noordzee en het noordwesten stratus, vochtvelden Harmonie zijn nog steeds een behoorlijk goede parameter om te volgen. Aan de noordzijde van de vore komt heel langzaam iets drogere lucht vanuit Duitsland binnen. Vandaag overdag ontstaan, vooral in het oosten, Cb's met toppen tot FL300-350. Donderdag wordt de onstabiliteit beperkt door een geleidelijk opbouwende subsidentie inversie.
NEERSLAG:
Met de dagelijkse gang zien we overdag de buienactiviteit weer opleven, met het zwaartepunt in de oostelijke helft. In het noordoosten, ten noorden van de vore laten de modellen nu de drogere lucht vanuit Duitsland binnenkomen. Vanmiddag lokaal stevige buien, mogelijk weer met hagel en onweer en wederom slechts langzaam verplaatsend daardoor lokaal veel neerslag. Hirlam berekent in het uiterste oosten cumulatief over de gehele dag 10 tot 20 mm. De kans op onweer is met name daar groot, Kouw komt tot 15 UTC met 60 tot 70% kans, Indecs berekent waardes tot 97%. Er is weinig schering, max 10-15 kn, en de CAPE waardes in het oosten rond de 1000 J/kg. Convectiemodus in het algemeen single cel, in het oosten kans op pulse storm. Langs de kust is de met een aanlandige wind de kans op convectie gering.
Bron: Knmi
| Gewijzigd: 30 april 2014, 06:16 uur, door Tatanka
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/jun07.html
Citaat van KNMI Klimaatdata en -advies: maandoverzicht
Juni 2007: Zeer warm, maar nat en vrij somber
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/jul07.html
Citaat van KNMI Klimaatdata en -advies
JULI 2007: ZEER NAT, VRIJ KOEL EN HET NORMALE AANTAL ZONUREN
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/aug07.html
Citaat van KNMI Klimaatdata en -advies: maandoverzicht
Augustus 2007: Vrijwel normale temperatuur en hoeveelheid zonneschijn, aan de droge kant
geldig van: woensdag, 30. apr 2014, 12:00 uur
geldig tot: woensdag, 30. apr 2014, 22:00 uur
geldig voor: alle hoogtes
In grote lijnen net als gisteren maar zoals vanmorgen al aangegeven in de guidance iets oostelijker...op bassis van neerslag modellen denk ik persoonlijk zelf aan de Twenthe Regio. Overal in de regio Noord-oost,Midden-oost en oosten wel kans op een single celletjes maar het groots acht ik die in die eerder aangegeven regio. Het is gewoon weer afwachten waar de vore zich veraadt ditmaal is ie ook niet ingetekent door het knmi gisteren was ie overduidelijk te zien vanaf friesland schuin naar de hoek zuid-oost drenthe en twenthe Nowcasten dus...Mvg Tatanka
MODELBEOORDELING:
De modellen zijn redelijk met elkaar in overeenstemming. Zo laten ze allemaal de vore iets naar het noorden bewegen en vervolgens op donderdag door een opbouwende rug, naar het oosten wegtrekken. De actueel nog aanwezige buien in het noordoosten worden enkel in EC00 weergegeven. Vandaag lijkt in veel opzichten op de afgelopen dag, dat laten de modellen ook zien, alhoewel er wel een verschuiving van de activiteit naar het oosten is. Vooral Harmonie heeft de meeste buien net ten oosten van onze landsgrens. Boven zee en het noordwesten van het land zit structureel stratus en mist, zowel Harmonie als Hirlam geven dit weer. Harmonie is deze run veel te snel met het oplossen van de lage stratus actueel nog boven het land. Als indicatie voor de uitbreiding van de Stratus vanavond en vannacht is Harmonie nog steeds goed bruikbaar.
BEWOLKING:
Vooral op de Noordzee en het noordwesten stratus (gebied lijkt wel wat te krimpen), vochtvelden Harmonie zijn nog steeds een behoorlijk goede parameter om te volgen voor vanavond en vannacht. Actueel (10z) boven land echter onderschattend. Vanmiddag ontstaan, vooral in het oosten, Cb's met toppen tot FL300-350. Donderdag wordt de onstabiliteit beperkt door een geleidelijk opbouwende subsidentie inversie.
NEERSLAG:
Met de dagelijkse gang zien we vanmiddag de buienactiviteit waarschijnlijk weer opleven, met het zwaartepunt langs de oostgrens. In het noordoosten, ten noorden van de vore laten de modellen nu de drogere lucht vanuit Duitsland binnenkomen. Boven Duitsland, op of net west van onze grens mogelijk weer met hagel en onweer en langzaam verplaatsend daardoor lokaal veel neerslag. Er is weinig schering, max 10-15 kn, en de CAPE waardes in het oosten rond de 1000 J/kg. Convectiemodus in het algemeen single cel, in het oosten kans op pulse storm. Langs de kust is de met een aanlandige wind de kans op convectie gering.
Bron: Knmi