Een onlangs waargenomen supernova fascineerde wetenschappers omdat ze erg veel licht gaf en uit vier delen bleek te bestaan. Een tijdje werd zelfs gedacht dat het om een nieuwe variant ging, maar nu is het mysterie wellicht opgelost.
Kavli IPMU
Een supernova is het verschijnsel waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert: een supernova-uitbarsting is herkenbaar aan de enorme hoeveelheid licht die erbij wordt uitgestraald. Een tijdje terug was er echter een erg heldere supernova. De explosie veroorzaakte 30 keer meer licht dan een gewone supernova van die omvang.
"Supernova PS1-10afx was anders in elk opzicht. De explosie gebeurde te snel, het sterrenstelsel leek te groot te zijn en het was veel te rood", zegt onderzoeker Robert Quimby van het Kavli Institute van de universiteit van Tokio. "Het enige wat de versnelling en de helderheid zou kunnen verklaren, is dat iets het uitzicht van de supernova voor ons heeft vergroot", zegt hij aan de BBC.
"Uit ons onderzoek blijkt nu dat er zich een onbekend sterrenstelsel bevindt recht tussen ons en de supernova", zegt hij. Het sterrenstelsel was niet zichtbaar, omdat de sterren in het stelsel minder licht gaven dan het heldere licht van de supernova. Dat sterrenstelsel fungeerde als een soort lens waardoor de lichtsterkte en de grootte van de supernova achter het sterrenstelsel vergroot leek tegenover de aarde.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0