Voor het eerst wordt dit jaar Koningsdag gevierd in plaats van Koninginnedag. Voor velen even een omschakeling, want het feest vindt niet meer plaats op 30 april, maar vanaf nu op 27 april. Dit jaar is dat echter ook weer anders, omdat 27 april op een zondag valt, is ervoor gekozen om de dag te verzetten. In 2014 vieren we Koningsdag dus eenmalig een dag eerder; op zaterdag 26 april. Sinds vorig jaar worden op veel basisscholen op de dag voorafgaand aan de feestdag de Koningsspelen georganiseerd. Een dag die begint met een Koningsontbijt en verder vol zit met sportieve en vooral leuke buitenactiviteiten voor de schoolgaande kinderen. Het doel is om te laten zien hoe belangrijk en leuk het is om te bewegen. Mooi weer is dan een pre en dat zit dit jaar gelukkig wel goed. Koningsdag zelf is echter nog steeds tamelijk onzeker.
De Koningsspelen vinden de dag voor Koningsdag plaats op vele basisscholen. Deze vooral sportieve dag verloopt natuurlijk het leukst met droog weer en in ieder geval een beetje zon. Foto: Ab Donker.
Koninginnedag is, als we terug in de jaren kijken, een feestdag die de laatste decennia vaker droog dan nat verloopt. In 2010 was het die dag bijvoorbeeld tamelijk nat en vervolgens moeten we alweer terug naar 2006 toen er regen viel op deze feestdag met overdag bovendien slechts 11,5 graden. De jaren daartussen zijn in ieder geval in De Bilt, het Nederlandse hoofdweerstation, overwegend droog verlopen met vaak flink wat ruimte voor de zon en regelmatig middagtemperaturen rond 20 graden. De warmste Koninginnedag sinds 1949 was 30 april 1993, toen was het zonnig en droog, en werd het in de Bilt 26,9 graden en in Eindhoven zelfs 28 graden.
Koningsspelen
Wat de Koningsspelen dit jaar betreft, pakken de weersomstandigheden erg gunstig uit. Boven de Oostzee en Scandinavië ligt namelijk een hogedrukgebied en dat krijgt geleidelijk wat meer invloed op onze omgeving. Een lagedrukgebied met bijbehorende storing die vanuit het zuidwesten dichterbij probeert te komen, wordt op afstand gehouden en het is dan ook de hele dag vrij zonnig en vrijwel overal droog. In het noorden van het land kan het tijdens het ontbijt nog wat grijzig aandoen, door laaghangende wolken en mist vanaf de Noordzee, maar ook daar komt uiteindelijk de zon ’s ochtends alweer goed tevoorschijn. Ten zuiden van de grote rivieren wordt de lucht dermate onstabiel dat er daar later in de middag een lokale bui valt, mogelijk met een klap onweer of hagel, maar dan zijn de meeste spelen alweer afgelopen.
Dit jaar pakt de verwachting gunstig uit. In de ochtend regionaal eerst nog wat bewolking, maar verder flink wat zon en het is warm. In het zuiden kan later in de middag een enkele regen- of onweersbui vallen. Foto: Gieny Westra.
Warme dag
De wind draait met het ten noorden van ons gelegen hogedrukgebied bij ons weer naar het warmere oosten en daarmee wordt het in combinatie met de zon dan in het hele land 20 tot 24 graden, met de hoogste waarden in de zuidelijke provincies. Alleen op de Waddeneilanden is het door een frisse wind vanaf de Noordzee een paar graden minder warm; rond 17 graden. Nederland is daarmee met België en Duitsland één van de warmste regio’s in Europa.
Koningsdag is nog iets meer onzeker. Twee fronten trekken die dag van zuidwest naar noordoost het land over, maar vooralsnog lijkt een brede strook over het midden van het land relatief droog te gaan verlopen. Foto: Marius Visser.
Koningsdag
De verwachting voor het weer op Koningsdag is iets lastiger. Dat we in de warme lucht zitten, is een ding dat zeker is. Met een naar zuid draaiende wind wordt het 17 tot 19 graden, alleen de Wadden blijven weer een graadje achter. De zon laat zich ook wel zien, maar er trekt ook een tweetal storingen over ons land. De eerste schuift in zwakke vorm tijdens Koningsnacht van zuidwest naar noordoost en blijft ’s ochtends vervolgens vooral boven de noordoostelijke delen van het land hangen. Daar is het dan ook tamelijk bewolkt met soms een beetje regen.
Ook blijven we in de relatief warme lucht met veelal 15 tot 19 graden. Foto: Henk Voermans.
Een tweede storing schuift vervolgens in de loop van de middag via Zeeland het land in, met ook daar dan een paar buien. Tussen deze beide fronten in zit echter ook een gebied waar het een groot deel van de dag droog blijft, met dus ook geregeld wat zon. Waar die grenzen precies komen te liggen, is echter nog vrij onzeker. Vijftig kilometer noordelijker of juist zuidelijker kan voor sommige regio’s het verschil maken tussen een vrijwel droge en zonnige dag of een bewolkte dag met van tijd tot tijd regen of een bui. Later op de dag lijken de twee storingen op elkaar in te gaan schuiven en gaat het op meer plaatsen regenen. Vooralsnog komt een strook over het midden van het land er dus het beste vanaf, met daar grotendeels droog weer en geregeld zonneschijn.
Bron: MeteoGroup
Lees ook: