The Lyrids Meteor Shower will peak tonight over North America.
NASA reports that the shower will be visible across North America as long as there isn't cloud cover. The shower has been visible for at least 2,000 years and is created by the earth passing through the debris trail of Comet C/1861 G1 Thatcher.
NASA says the best viewing will be between midnight and dawn with a peak of around 20 meteors per hour. The space agency recommends find a dark place away from city lights and to allow your eyes at least 30 to 45 minutes to adjust to the dark.
If you can't make it out to view the shower in person, NASA has a live video stream available from their Huntsville facilities that you can view here.
Bron: WIBW
N.B. Geen tijd om te vertalen. sorry | Gewijzigd: 26 april 2017, 15:51 uur, door Joyce.s
Er trekt momenteel een meteorenzwerm langs de aarde. Hierdoor zijn bij goede weersomstandigheden vallende sterren te zien. De sterrenregen bereikt vanavond en vannacht zijn hoogtepunt. Maar werkt het weer ook mee?
Momenteel trekt de meteorenzwem Lyriden voorbij. Deze meteorietenzwerm dankt zijn naam aan het sterrenbeeld Lier, waar de meteorieten vandaan lijken te komen. Bron: Wikipedia/Torsten Bronger.
Meteoren worden in de volksmond ook wel vallende sterren genoemd. Eigenlijk klopt die term niet helemaal. Meteoren zijn namelijk stukken steen en stof die afkomstig zijn uit de ruimte. Wanneer die in de atmosfeer terecht komen, zullen ze door hun hoge snelheid (gemiddeld 150.000 kilometer per uur) en de wrijving die in de dampkring van de aarde ontstaat, verbranden. Dit gebeurt op 80 tot 120 kilometer hoogte en is vanaf de grond bij helder weer goed zichtbaar.
Lyriden
Een aantal keer per jaar veroorzaakt een meteorenzwerm een sterrenregen. De meest bekende zijn waarschijnlijk de zwermen die de meeste vallende sterren opleveren. Dit zijn de Boötiden in januari, de Perseïden in augustus en de Geminiden in december. Deze meteorenzwermen leveren dit jaar respectievelijk zo’n 133, 84 en 88 vallende sterren per minuut op.
In deze afbeelding wordt met grijze staven het theoretische aantal vallende sterren dat je onder ideale omstandigheden per uur zou kunnen zien weergegeven. Het werkelijk aantal zichtbare meteoren in Nederland wordt met de paarse staven weergegeven, hierbij wordt ook rekening gehouden met de maanstand (gele lijn) en de hoogte waarop de sterren zichtbaar zijn (groene lijn). Tot slot geven de oranje pijlen aan wanneer de zon opkomst en ondergaat. Bron: Werkgroep Meteoren van de KNVWS (Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde).
De zwerm die momenteel langs de aarde trekt, luistert naar de naam Lyriden. Deze naam is afkomstig van het sterrenbeeld Lier. Dit sterrenbeeld ligt vanavond en vannacht aan de oostelijke hemel en de vallende sterren lijken uit deze richting te komen. Het stof en puin zelf is afkomstig van de komeet C/1861 G1 Thatcher.
Is de sterrenregen zichtbaar?
De sterrenregen van de Lyriden is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis, die plaatsvindt rond 15 tot 28 april en ongeveer 8 dagen duurt. Vanavond en vannacht wordt rond 22:00 uur het hoogtepunt van dit jaar verwacht. Het aantal zichtbare sterren is echter niet zo groot als bij de zwermen die in de vorige alinea benoemd werden. Waarschijnlijk blijft het bij zo’n 13 vallende sterren per uur.
Om de vallende sterren te kunnen zien, moet het natuurlijk helder en onbewolkt weer zijn. Op de meeste plaatsen lijkt dit goed te komen. Vanmiddag ontstaan weliswaar stapelwolken die verspreid uit kunnen groeien tot enkele regen- en onweersbuien, maar na zonsondergang lossen de buien en wolken snel op. Wat dat betreft lijkt het dus gunstig weer te worden voor sterrenkijkers. Er is echter wel een addertje onder het gras.
Mist?
Door de weinige wind kan mist ontstaan, maar dit is nog wel onzeker. Voor de vorming van mist mag het niet te hard waaien, maar er is wel een klein beetje wind nodig. Die wind zorgt namelijk voor mening van het vocht in de onderste lagen van de atmosfeer. Als het windstil is, slaat al het vocht echter neer op de grond omdat het niet gemengd wordt met de luchtlagen erboven.
Lees ook:
Onweersdagen: 0