MODELBEOORDELING:
Qua synoptische ontwikkeling zijn de diverse modellen onderling consistent met elkaar. Qua neerslag laten de nieuwe modelruns een redelijk consistent beeld zien, maar omdat de neerslag convectief van aard is zijn er op detailniveau uiteraard wel verschillen. Verder gaat de lage bewolking boven zee in Harmonie weer een grote rol spelen. De vraag is of Harmonie een realistisch beeld geeft. Dat lijkt er niet op omdat alles ontstaat vanuit een mist/St veldje boven land en dan boven zee verder uitgroeit. Het lijkt het bekende Harmonieprobleem te zijn. Of Harmonie het helemaal mis heeft is echter nog de vraag omdat Hirlam een soortgelijk beeld laat zien. Voorlopig gaan we er vanuit dat beide modellen overdrijven, maar dat enkele St-velden boven zee ook weer niet geheel uitgesloten zijn.
BEWOLKING:
Nabij het hoogtelaag nog enige St, westwaarts wegtrekkend. Ook de gelaagde bewolkingsband om het hoogtelaag heen trekt mee westwaarts. Wat dan rest is convectieve bewolking die later vanavond en vannacht verdwijnt. Het klaart dan op en in de vroege ochtend is turbulentie St niet uit te sluiten. In de ochtend in de vore wolkenvelden, geleidelijk aan oplossend. In het noorden eerst opklaringen. In de loop van de dag wordt de opbouw onstabiel en ontstaat er convectieve bewolking. Met name in de vore zijn Cb's mogelijk met toppen tot FL300.
toppen morgen tot 11km
NEERSLAG:
De buiige regen stelt niet veel meer voor maar kan rond het laag nog tot begin van de nacht aanhouden. Buiten onze landgrenzen nog wel enkele onweersbuien die langzaam dichterbij komen, maar de dagelijkse gang gaat nu tegenwerken en waarschijnlijk halen deze ons niet meer. Morgen zien we de buiigheid in de vore in de loop van de dag weer opleven. Het is niet uitgesloten dat er zuid van de vore ook nog een enkele ontstaan, maar echt makkelijk lijkt dat niet te gaan. In de vore CAPE waardes tot zo'n 700 J/Kg, windschering is er niet of nauwelijks. Het lijkt dan vooral om single cell buien te gaan. INDECS geeft vrij hoge onweerskansen, tussen de 60-90%, Harmonie geeft slechts een enkele ontlading te zien. Kijkend naar de progtemps dan lijkt me de onweerskans vrij groot in de vore. Morgenavond nadert vanuit het zuidwesten de volgende vore met buien. Vraag is dan wel wat daar nog van overblijft.
Bron: Knmi
| Gewijzigd: 21 april 2014, 22:06 uur, door Tatanka
Wat slaapt dat lekker onder een rode pit. Dit weekend al genoeg vuurwerk in Zwolle gezien
Berichten samengevoegd door Debbieke | Gewijzigd: 21 april 2014, 22:26 uur, door Debbieke
Bedankt voor jullie medewerking. | Gewijzigd: 21 april 2014, 22:58 uur, door Sanwa
European continent...
In many areas, storms will develop in response to solar heating, modulated by subtle troughs and ridges. MLCAPE values should be around 400-800 J/kg or lower, suggesting that most updraughts will not be strong enough to sustain large hail, although a few exceptions may occur. Low-level moisture is not expected to be high with typical values of 6 - 9 g/kg, so that the flood risk should remain relatively low even though some storms will be slow-moving.
Bron: Estofex | Gewijzigd: 22 april 2014, 07:29 uur, door Tatanka
Bij deze nog even de morgen update van het knmi..met kaarten van amerikaans model en harmonie toegevoegd. (Zwart cursief zijn aandachtpunten) ook wil ik met klem benadrukken dat met deze setting waarschijnlijk code geel afgegeven gaat worden en dat dit slechts een voorwaarschuwing is. Dus reken je niet te rijk en wees ook niet teleursgesteld, het valt me namelijk op dat de gedachtengang is dat Geel garantie gaat geven voor onweer zij het wel ander extreem of zwaar weer, geloof me je zal keer op keer teleurgesteld worden als je deze gedachten gang hebt. Verder wens ik voor een ieder een fijne dinsdag toe en geniet ook eens van een ander zijn onweer.. Mvg Tatanka
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een klein hoogtelaag boven Engeland trekt langzaam westwaarts en wordt geleidelijk opgenomen in een grootschaliger hoogtelaag boven de Atlantische Oceaan. De stroming op hoogte boven onze omgeving blijft derhalve cyclonaal. Aan de grond zien we vandaag een vore van zuid naar noord over het land trekken en in de avond als klein afgesnoerd laagje het noordoosten verlaten. Komende nacht passeert er een zwakke rug terwijl een nieuwe vore vanuit Frankrijk het zuidwesten nadert. De genoemde vore blijft overdag als een vlak laag min of meer stationair boven het zuidwesten van het land liggen.
MODELBEOORDELING:
Qua synoptische ontwikkeling zijn de diverse modellen onderling consistent met elkaar. Qua neerslag laten de nieuwe modelruns een redelijk consistent beeld zien, maar omdat de neerslag convectief van aard is zijn er zowel vandaag als morgen op detailniveau uiteraard wel verschillen. Verder gaat de lage bewolking boven de Noordzee in Harmonie weer een grote rol spelen. Harmonie representeert dit als een groot, steeds verder uitbreidend mistgebied. Hirlam geeft ook deze stratus boven de Noordzee, maar dan meer als stratus en minder als mist, bovendien laat Hirlam het ook deels weer oplossen. In de nanacht en vroege ochtend geven beide modellen echter zowel vandaag als morgen een signaal voor mist.
BEWOLKING:
De om het hoogtelaag heen gedraaide wolkenband trekt langzaam naar het oosten weg. In de eerstgenoemde vore zit momenteel al stratus boven het westen van België, Harmonie heeft dit wel te pakken, in tegenstelling tot Hirlam. Deze stratus trekt vanochtend over het zuidwesten van het land noordwaarts om dan geleidelijk op te lossen. Beide modellen laten zowel voor vandaag als morgen boven de Noordzee stratus ontstaan, Harmonie veel uitbundiger dan Hirlam. Boven land zien we a.g.v. de dagelijkse gang weer convectieve bewolking ontstaan met in de middag ook weer enkele Cb's, morgen zien we eenzelfde dagelijkse gang. De toppen van de Cb's reiken vandaag tot maximaal FL320, morgen mogelijk nog iets hoger. Daarnaast zien we komende nacht nog een bandje met bewolking behorend bij de tweede vore het zuidwesten naderen, hierin zijn verscholen Cb's mogelijk.
NEERSLAG:
In het uiterste zuidwesten eerst no wat lichte regen, behorend bij het wegtrekkende hoogtelaag. Verder zien we zowel vandaag als morgen een dagelijkse gang in de vorm van buien, vanmiddag vooral in de noordelijke helft van het land, woensdag in een brede strook van noordwest naar zuidoost over het land. Bij de buien is een kleine kans op onweer en hagel. Met een CAPE van 400-800 J/kg en een schering van maximaal 20 kn lijkt single cell de meest waarschijnlijke convectiemodus. Mogelijk dat het zuidwesten van het land komende nacht nog te maken krijgt met buienrestanten van de tweede vore die vanuit Frankrijk nadert.
Bron: Knmi | Gewijzigd: 22 april 2014, 09:48 uur, door Debbieke
waarschuwingsniveau oranje mogelijk
geldig van: dinsdag, 22. apr 2014, 13:00 uur
geldig tot: dinsdag, 22. apr 2014, 22:00 uur
Dinsdag namiddag en avond zijn er plaatselijk krachtige regenbuien en onweer mogelijk. Hierbij bestaat er gevaar op zware regenval.
En zoals eerder aangegeven geel knmi noordelijke provincies
Geldig: dinsdag 22 april 2014 vanaf ca 14 uur gedurende ca 7 uur
Bron: Noodweercentrale.nl,knmi | Gewijzigd: 22 april 2014, 10:18 uur, door Tatanka
Vandaag
Woensdag
Donderdag
Vrijdag
| Gewijzigd: 22 april 2014, 11:15 uur, door Ries
| Gewijzigd: 22 april 2014, 12:20 uur, door Ries
Hoogeveen.
| Gewijzigd: 22 april 2014, 13:26 uur, door RayZor