Nog even de Cape en lifted kaartjes er bij gepakt voor dinsdag, woensdag en donderdag (Lange termijn dus geen garanties!) en dan zien we toch waardes waar de onweerliefhebbers blij van worden, een Cape van 1200 en lifted van -4. Of die zo blijven, dat is nog te vroeg om te zeggen, maar het is wel leuk om naar te kijken alvast.
©Onweer-Online
Te beginnen met de onstabiliteit die komt toch uit een andere hoek als doorgaans(Noord-Noordoost) Langzaam uitbreidend naar het midden het is allemaal nowcasten hoe ver naar binnen de buien gaan trekken als het van de grond komt. De 500hpa is al een trigger mits de convectieve temps gehaalt worden die bedragen rond de middag -23(500hpa) in het noorden en noord-oosten t.o.v t-max 20 dus die gaat ruim over de drempelwaarde heen 43 graden verschil.
Cape en lifted
Temps overdag
En de 500hpa rond die tijd
| Gewijzigd: 19 april 2014, 07:22 uur, door Tatanka
Het weer in ons aandachtsgebied wordt in ieder geval tot het volgende weekeinde bepaald door hogedruk boven het noorden van Europa en lagedruk boven Midden- en Zuid-Europa. De overwegend oostelijke stroming voert vrij warme lucht aan die onder invloed van een cyclonale bovenstroming onstabiel is. In deze tijd van het jaar levert deze situatie een sterke dagelijkse gang op met in de middag en avond vorming van buien. Later in de periode, na het volgende weekeinde, wordt het stromingspatroon erg onzeker.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Het beschreven stromingspatroon wordt door vrijwel alle EPS-leden in grote lijnen ondersteund, detailverschillen daargelaten. De wind zit meestentijds in de oosthoek en als deze een keer uit een andere hoek waait is deze slechts zwak. Het is tot en met het komende weekeinde vrij warm met middagtemperaturen rond 19 graden, in het weekeinde van 26/27 april mogelijk richting de 25 graden (10% kans). Ook de minimumtemperaturen liggen ruim boven het langjarig gemiddelde. We zien een sterke dagelijkse gang in zowel de CAPE als de neerslag, hetgeen duidt op convectie gedurende de dagperiode. De neerslagkans ligt tot en met volgend weekeinde rond de 60%, met soms ook uitschieters boven de 10 mm. Later in de periode neemt de onzekerheid duidelijk toe, hetgeen te zien is in de toenemende spreiding in de temperatuurpluim.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Vrij zacht voorjaarsweer met middagtemperaturen rond 19 graden. Verder geregeld zon en in de middag en avond kans op een (onweers)bui.
Samenvatting EPS-periode:
Aanvankelijk vrij grote kans (ca. 70%) op zacht voorjaarsweer met kans op een (onweers)bui. Later in de periode een toenemende kans op een koeler en wisselvalliger weertype.
Bron: KNMI
Verwachte weertype GFS zondag tot en met vrijdag 15:00z (17:00 uur) aan de hand van de 0:00z run.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en lagedruk boven het zuidwesten van Europa staat in onze omgeving een stevige oostelijke stroming waarmee vrij warme lucht wordt aangevoerd. Een frontale zone behorend bij een laag dat vandaag bij Bretagne ontwikkelt kan in de avond het uiterste zuidwesten van het land bereiken. Morgen nadert van het oosten uit een laag in de bovenlucht die in de middag van oost naar west over het noorden van het land beweegt, ook aan de grond zien we in de middag een vore eveneens van oost naar west bewegen. Een frontale wolkenband, die om het hoogtelaag zijn heen gedraaid zit, trekt maandag over het noorden en midden van het land en lossen deels ook weer op. De onstabiliteit neemt in de loop van maandagmiddag flink toe vanwege de instraling wanneer de gelaagde bewolking geleidelijk oplost, tegelijkertijd wordt de bovenlucht kouder.
MODELBEOORDELING:
De modellen beschrijven de actuele situatie goed en vertonen onderling weinig verschillen v.w.b. de synoptische evolutie. Qua neerslag zien we wat kleine verschillen. Dat gaat dan met name om het noordwaarts opdringen van de neerslag behorend bij de frontale zone. Harmonie en Hirlam geven deze zone nu beide tot net over Zeeland, alleen EC blijft nu iets zuidelijker. Volgend aandachtspunt is de convectie die morgenmiddag gaat ontstaan wanneer de gelaagde bewolking behorende bij het hoogtelaag wat breekt en overgaat in convectieve bewolking. Harmonie berekent de buien wat feller en explicieter dan Hirlam en EC, uiteraard zijn er in dit soort convectieve situaties altijd verschillen qua verdeling.
BEWOLKING:
Vanochtend hier en daar velden Ac, vanmiddag alleen wat hoge Cu. Het uiterste zuidwesten krijgt in de avond mogelijk te maken met meer gelaagde bewolking met kans op een enkele (verscholen) CB. In de nacht naar maandag weinig bewolking. Morgenochtend van het noordoosten uit gelaagde bewolking behorend bij het hoogtelaag, Harmonie berekent hier voor het noordoosten ook stratus bij. In de middag gaat deze bewolking steeds wat breken waardoor de convectie op gang kan komen. De convectie wordt in het noorden bovendien geholpen door convergentie aan de grond in combinatie met een kouder wordende bovenlucht. Er kunnen vrij gemakkelijk Cb's ontstaan met toppen tot ca. FL300. In de loop van de avond zal alles weer geleidelijk inzakken. Het zuiden heeft een groot deel van de dag weinig bewolking, maar ook daar komt de convectie in de loop van de middag op gang en kunnen er zich enkele Cb's ontwikkelen.
NEERSLAG:
Actueel wat lichte neerslag uit de Ac-velden, wordt vooral door Hirlam goed opgepakt. Aan het einde de middag en in de avond mogelijk buiige regen in het uiterste zuidwesten van het land. Onweer lijkt beperkt te blijven tot het noorden van Frankrijk en het westen van België. Morgenochtend zien we wat lichte regen uit de frontale wolkenband bij het hoogtelaag. In de loop van morgenmiddag zien we buien ontstaan. De CAPE-waarden gaan naar waarden rond de 300-600 J/kg. Van een geordende schering lijkt niet echt sprake en komt niet verder dan circa 20 kn. De convectiemodus is single cell/pulse storm, enige organisatie richting multicell is lokaal wel mogelijk. Bij de buien is hagel en onweer waarschijnlijk, Harmonie geeft hier een duidelijk signaal voor in de vorm van graupel en aantal ontladingen. In de avond zakken de buien weer in elkaar.
Kaarten: Weerplaza
Harmonie laat de buien zich vooral concentreren over het Noord-oostelijk deel van nl en deels binneland gfs is wat ruimer met de neerslag het bekende nowcasten is weer aan de orde hoewel de waardes niet zeer hoog zijn is de kans wel groot..Voor onze zuiderlijker vrienden laat harmonie ook wat felle buien zien.
BEWOLKING:
Komende avond en nacht opklaringen, maar in het zuiden meer bewolking van het opdringende front. Later in de nacht en in de ochtend van het noordoosten uit gelaagde bewolking behorend bij het hoogtelaag. Harmonie berekent hier voor het noordoosten ook stratus bij, Hirlam geef een minimaal signaal. In de middag trekt de bewolking langzaam met het laag weg en gaat bovendien gedeeltelijk deze bewolking breken waardoor de convectie op gang kan komen. Er kunnen vrij gemakkelijk Cb's ontstaan met de hoogste toppen in het noorden/noordoosten waar de bovenlucht het koudst is. Toppen tot ca. FL300 zijn daar mogelijk. In de avond verdwijnt de meeste bewolking weer om dan dinsdag in de loop van de dag weer opnieuw te ontstaan.
NEERSLAG:
Vanavond mogelijk lichte buiige regen in het uiterste zuidwesten. Mogelijk dat er vanuit Duitsland ook nog een restant van een bui ons land kan binnenkomen. Stelt allemaal weinig voor. Maandagochtend trekt de frontale wolkenband met (lichte) regen het land in. Harmonie laat de meeste regen over de noordelijke helft van het land westwaarts trekken, Hirlam en EC laten het zuidelijker komen. Staat en valt met de exacte koers van het hoogtelaag. In de loop van de dag neemt de convectie toe. De regen kan wat buiig van karakter worden en daar waar de zon doorbreekt ontstaan makkelijk buien. De CAPE-waarden gaan naar waarden rond de 300-600 J/kg, Hirlam komt in het noordoosten tot 700-1000 J/kg. Van veel schering is geen sprake, komt niet verder dan circa 20 kn. De convectiemodus is single cell tot multicell cluster in het noordoosten. Bij de buien is onweer mogelijk. Harmonie geeft ontladingen te zien, INDECS komt met vrij hoge kansen. In de avond zakken de buien weer in.
De eerste voorwaarschuwingen voor onweer voor de vroege paasmaandag zijn inmiddels gegeven op www.uwz.de. Waar zich morgen de zwaardere buien vallen en het onweer zal losbarsten is niet eenvoudig te voorspellen. De voorwaarschuwingen worden zeker tot maandag in de voormiddag nog bijgewerkt. Waarschijnlijk in het noorden, oosten en in Noord-Rhein Westphalen en tevens in het zuiden in de hooglanden en in de Alpen.
Bron: Uwz.de
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
Aandachtspunten.
BEWOLKING:
Vanochtend van het noordoosten uit gelaagde bewolking die om het hoogtelaag is heen gedraaid. Harmonie berekent hier voor het noordoosten ook stratus bij, Hirlam geef een minimaal signaal. Vanmiddag trekt de bewolking langzaam met het laag weg en gaat bovendien gedeeltelijk deze bewolking breken waardoor de convectie op gang kan komen. Er kunnen vrij gemakkelijk Cb's ontstaan met de hoogste toppen in het noorden/noordoosten waar de bovenlucht het koudst is. Toppen tot ca. FL300 zijn daar mogelijk. De frontale bewolking rondom het hoogtelaag verlaat pas halverwege de nacht het westen van het land. Elders ook opklaringen en aan het einde van de nacht mogelijk weer stratus in het uiterste noordoosten van het land. De stratus morgen overdag op de Noordzee lijkt door Harmonie weer overdreven te worden, Hirlam is hiermee een stuk rustiger. Morgenochtend in het zuiden in de vore mogelijk eerst enige tijd stratus welke geleidelijk zal oplossen en overgaan in convectieve bewolking. Met name in en noord van de vore weer Cb's, progtemps laten dan Cb-toppen toe tot FL320.
NEERSLAG:
Vanochtend trekt de frontale wolkenband met (lichte) regen het land in. Harmonie laat de meeste regen over de noordelijke helft van het land westwaarts trekken, Hirlam en EC laten het zuidelijker komen. In de loop van de dag neemt de convectie toe. De regen kan wat buiig van karakter worden en daar waar de zon doorbreekt ontstaan makkelijk buien. De CAPE-waarden gaan naar waarden rond de 300-600 J/kg, Hirlam komt in het noordoosten tot 700-1000 J/kg. Van veel schering is geen sprake, komt niet verder dan circa 20 kn. De convectiemodus is single cell tot multicell cluster in het noordoosten. Bij de buien is onweer mogelijk. Harmonie geeft ontladingen te zien, INDECS komt met vrij hoge kansen. De buiigheid houdt in het westen van het land aan de oostflank van het wegtrekkende hoogtelaag nog stand tot aan het begin van de nacht, deels stratiform, deels convectief. Morgenmiddag met name in en noord van de vore buien, opnieuw single cell, met een kleine kans op hagel en onweer. Hirlam en EC berekenen de buien voor nagenoeg het hele land, Harmonie alleen in en noord van de vore.
Bron: Knmi | Gewijzigd: 21 april 2014, 07:51 uur, door Tatanka
A level 1 was issued for NW Germany and the Netherlands mainly for excessive rainfall and large hail and to a lesser extent for tornadoes.
...NW Germany and Netherlands...
Advection of a humid airmass with mixing ratios of order 6 - 7 g/kg from east to west increases the amount of MLCAPE to 300 - 500 J/kg with very little CIN. Another point is the quite strong background flow with 10 - 15 m/s at 850 hPa. This could lead to multicellular storms with marginally severe hail and a threat of local flooding. Convection is expected to initiate in the late morning hours and will likely persist until the late evening. Due to low wind speeds near the ground and the possibility that some narrow surface convergence regions may form, an isolated funnel / weak tornado is not ruled out either.
Bron: Estofex
| Gewijzigd: 21 april 2014, 09:43 uur, door Marga