© thinkstock.
Vooruitzichten van zondag tot donderdag: zondag is het eerst bewolkt met buien. Later in de namiddag verschijnen er geleidelijk opklaringen vanaf de Duitse grens. Het wordt ongeveer 18 graden. Van maandag tot en met donderdag zijn er perioden met zon, maar ook enkele buien. De middagtemperatuur schommelt rond 20 graden.
Bron: HLN
Zondag - op eerste paasdag - wordt ons weerbeeld beinvloed door een kleine storing rond Het Kanaal. In de loop van de middag trekt het bijbehorende koufront van zuidwesten naar het noordoosten. Hoever deze naar het noordoosten trekt is nog altijd erg lastig te bepalen. De weermodellen hebben grote moeite en verspringen nog al van run tot run. Daarbij komt nog, dat de modellen ook nog niet echt op één lijn zitten.
ECMWF zondag
GFS zondag
GFS laat het front wel door trekken tot het noordoosten van het land en ECMWF laat het front min of meer stagneren boven het zuidwesten. Als je kijkt naar de pluimgrafiek, dan lijkt EMCWF op dit vlak het bij het juiste eind te hebben.
Hoe actief de neerslag zondag wordt hangt een beetje af van hoever het koufront het land op trekt. Rond het langedrukgebiedje is het 500hPa temperatuur beneden de -20 graden. Voornamelijk in het zuidwesten is het bewolkt en af en toe regenachtig. Hier loopt de middagtemperatuur op tot een graad of 15, tegen een graad of 20 in het noordoosten. Met deze temperaturen kan de lucht in het noordoosten en heel misschien het midden van het land voldoende instabiel worden voor mogelijk kans op wat onweer, ondanks de lage capewaardes. Echter hangt dit af hoever het front trekt. Gevalletje nowcasten!
Maandag lijken de rollen omgekeerd volgens het GFS model en lijkt het noordoosten de beste kans te hebben op een aantal (onweers)buien later in de middag en begin van de avond. ECMWF verwacht voor een groter deel van Nederland en België kans op wat buien tegen het eind van de middag en avond. Waar en wanneer precies is nu nog te lastig om te bepalen, wellicht brengen de komende runs meer duidelijkheid. Later vandaag en morgen komen 1e en 2e paasdag ook binnen het berijk van de hoge resolutie modellen Hirlam en Harmonie, wellicht zien deze de oplossing beter. Gelukkig is er naast het woord regen en buien ook nog goed nieuws, op beide dagen is er zo nu en dan ook ruimte voor de zon.
De onstabiliteit in de lucht lijkt voor maandag bij beide modellen groter dan de zondag, echter houd GFS het meer langs de oostgrens, en heeft ECMWF het over een groter gebied van Nederland en België, en ook iets hogere waardes dan GFS. Vooralsnog lijkt de kans op onweer tijdens het paasweekend het grootst op de maandag. Echter zijn er nog een aantal runs te gaan, dus wie weet verschuift het nog.
ECMWF maandag
GFS maandag
Op de kaart van ECMWF lijkt het pas later op gang te komen dan bij GFS op 2e paasdag. Op het kaartje van 18:00z is het eigenlijk beter te zien dan de 12:00z kaart, dus vandaar dat ik die nog even hier onderaan toevoeg.
©Onweer-Online | Gewijzigd: 18 april 2014, 12:40 uur, door Marga
Vandaag is het Goede vrijdag, morgen Stille zaterdag en zondag en maandag Pasen. Voor velen een lekker lang weekend vrij, maar voor een even grote groep mensen een herdenking van het lijden, de dood en de verrijzenis van Jezus Christus. Lang voor de opkomst van het christendom werd Pasen echter ook al groots gevierd; het was het lentefeest ter ere van de zon. Er worden tijdens de paasdagen traditiegetrouw paaseieren gezocht en geverfd, maar in een groot deel van Europa worden tijdens deze dagen ook paasvuren ontstoken. Vooral in het oosten van Nederland en verder richting Duitsland zijn de vuren populair, en laat er op beide dagen nou net een oostelijke wind bij ons waaien.
Met een oostelijke wind wordt bij ons lucht vanuit de omgeving van Duitsland aangevoerd en daarmee zullen er tijdens de paasdagen regelmatig roetdeeltjes, afkomstig van de paasvuren, richting ons land worden geblazen. En ook de geur trekt met een aflandige wind soms ver het land in.
Vooral in het oosten en noorden van het land worden er traditioneel paasvuren gehouden, maar ook in andere delen van Europa is het een oud ritueel. De noordgrens van het gebied waarin dit volksgebruik plaats vindt, loopt door Denemarken en de zuidelijke grens ligt dwars door Zwitserland en Oostenrijk heen. Het paasvuur is eigenlijk een lentevreugdevuur. Afhankelijk van de streektraditie wordt het vuur tegen het donker worden op de avond van één van de beide paasdagen ontstoken.
Vorig jaar viel Pasen veel eerder in het jaar; op 31 maart en 1 april. Er viel toen na een vrij lange droge periode wat (lichte) sneeuw. Foto: Wouter van Bernebeek.
Het was toen dan ook lastig zoeken naar de paashaas, maar ook de eitjes. Veel paasvuren zijn dat jaar afgelast ivm de droogte. Foto: Jan Stapelbroek.
Onstabiel
Hoewel we de tijdens de paasdagen onder invloed van een hogedrukgebied met de kern boven Scandinavië staan, liggen depressies boven het Alpengebied. Dichtbij genoeg om nog enige invloed uit te oefenen op het weer bij ons. De lucht is daardoor nog onstabiel en dat is gunstig wat betreft de roetdeeltjes die vrijkomen tijdens de paasvuren. De temperatuur komt tijdens de paasdagen namelijk hoog uit; landinwaarts wordt het op veel plaatsen 20 of 21 graden en aan de kust veelal 17 tot 19 graden. Bellen met warme lucht stijgen op en er vormen zich stapelwolken, welke lokaal uit kunnen groeien tot buien, mogelijk zelfs met een klap onweer. Bovendien schurken er op tweede paasdag 2 storingen langs; één ten zuiden en één ten noorden van ons land, dus dan lijken er op meer plaatsen buien te gaan vallen.
Minder last
Die onstabiele situatie maakt dat de lucht flink in beweging is en goed doormengt, waardoor we minder last zullen hebben van ten eerste de brandgeur en ook de hoeveelheid roetdeeltjes in de lucht. Anders zou het zijn als we heel duidelijk een hogedrukgebied boven onze omgeving zouden hebben liggen. In zo’n situatie staat er vaak maar weinig wind en is er onvoldoende vocht aanwezig om het tot buien te laten komen. De lucht blijft dan veel meer op zijn plek hangen, waardoor we last zouden kunnen krijgen van de vieze lucht.
Vorig jaar
In 2013 werd voor veel paasvuren een code rood afgegeven. Pasen viel toen erg vroeg in het jaar, in maart en het was toen een aantal weken al tamelijk droog. Ondanks de (lichte) sneeuwval tijden de Paasdagen zelf, mochten de vuren dus niet aangestoken worden in verband met brandgevaar. Ook in 2011 ging het op veel plaatsen om diezelfde reden niet door.
Code groen
De droogte-index wordt weergegeven met de kleurcodes groen tot en met rood. Dit jaar is de code vooralsnog groen, dus vele bergen hout zullen de komende dagen in vuur opgaan. Het is relatief vochtig weer, maar wel kan de wind een rol gaan spelen omtrent de veiligheid rond de paasvuren. Vooral op eerste paasdag is die iets meer aanwezig; vooral in het oosten en noorden, daar waar de paasvuren een echte traditie zijn, een windkracht 3 tot 4. Maar de brandweer en gemeentes houden daar met het uitgeven van vergunningen vaak al rekening mee.
Dit jaar geldt vooralsnog een code groen. In het oosten en noorden van het land zullen tijdens de paasdagen dan ook traditiegetrouw diverse vuren aangestoken worden. Foto: Mark Wolvenne.
Het is de komende dagen relatief vochtig weer, al kan de wind hier en daar wel even wat steviger uitpakken. Fijne Paasdagen! Foto: Karin Broekhuijsen
Lees ook:
Zondagmiddag
Maandagmiddag
Kaarten: Wetter3 | Gewijzigd: 18 april 2014, 22:21 uur, door Ries
In het Groningse Roodeschool hing vanochtend smog, afkomstig van de paasvuren net over de grens. Door het hele land zijn er ook meldingen van een 'brandlucht'. De meldingen komen uit het hele land, onder meer uit Groningen, Almere, Friesland en Hoofddorp. De Milieudienst Rijnmond zegt al ruim 50 klachten gekregen te hebben, staat op de site.
Bron: RTL
Dat het tijdens de paasdagen warmer zou worden met een naar oost draaiende stroming was de afgelopen dagen wel duidelijk. De verwachting voor de neerslag was onzeker. In de aanloop naar de paasdagen waren de modellen niet consistent, de ene berekening hield het droog met flink wat zon, een volgende berekening berekende buien… In de communicatie hebben we die onzekerheid aangegeven. Meestal komt die zekerheid er wel naarmate de verwachtingsperiode dichtbij komt, maar deze keer niet. Met name de neerslagverwachting voor tweede paasdag lijkt met twijfel omgeven te blijven. De diverse weermodellen zitten nog steeds niet op 1 lijn, bovendien zien we in de actuele situatie boven Duitsland de ontwikkeling van een bovenluchtstoring, een zogeheten koudeput. Boven Duitsland zal daardoor een gebied met buien ontstaan. Door grote verschillen tussen de temperatuur aan de grond en de bovenlucht kunnen dat buien zijn met hagel en onweer. Met een oostelijke stroming komt dit gebied met buien vervolgens onze kant op. De vraag is waar en wanneer deze neerslag ons land gaat binnentrekken en hoe actief deze zone nog is.
Eerste paasdag
Voor vandaag, eerste paasdag, is er geen probleem. De verwachting dat met een oostelijke stroming warme lucht naar ons land komt waardoor de temperaturen in vergelijking met paaszaterdag flink kunnen oplopen, wordt momenteel al ingelost. Een koufront gekoppeld aan een depressie boven het westen van Frankrijk lijkt wat dichterbij te komen en veroorzaakte in het zuiden en zuidwesten vanochtend wat meer wolkenvelden waaruit in Zeeland wat lichte regen viel. In het noorden van het land wordt niet alleen warme maar ook droge lucht aangevoerd en blijft het behoorlijk zonnig. Verder naar het zuiden lijkt de lucht onstabiel genoeg voor de vorming van wat stapelwolken. Later kan een enkele losse (onweers)bui boven de zuidelijke provincies ontstaan. Samenvattend lijkt deze eerste paasdag op de meeste plaatsen warm en droog te verlopen. Enige spelbreker is de oostenwind. Door toename van de luchtdrukverschillen tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven het westen van Frankrijk neemt de wind in de middag toe en wordt zelf matig tot vrij krachtig boven land en is bovendien vlagerig van aard.
Harde wind verhindert blussen grote heidebrand bij Hoenderloo
Bij het nationaal Park De Hoge Veluwe is rond 8 uur vanochtend een grote heideband ontstaan. Volgens de brandweer is al ruim 10 hectare verwoest, vooral heide en gras. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Vanwege het langdurig droge weer tijdens de afgelopen weken is de toplaag behoorlijk droog. Door de stevige oostenwind, die vanmiddag dus nog wat in kracht zal toenemen, is het moeilijk om de brand onder controle te krijgen. Er zijn 16 blusvoertuigen ter plaatse, Meer dan 130 brandweermensen zijn ingezet.
Het blussen van een grote heidebrand bij Hoenderloo wordt op eerste paasdag moelijk door een aanwakkerde oostenwind. Foto: Martin de Jongh
Stank van Duitse paasvuren
In delen van het land was zondagochtend een brandlucht te ruiken. De meldingen zijn uit onder meer Den Bosch en Eindhoven binnengekomen. De stank wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het aansteken van paasvuren gisteravond in Duitsland. Afgelopen nacht en vanochtend werd met een toen nog zwak oostelijk briesje deze lucht naar ons land gevoerd. Vanmiddag wordt de lucht meer gemengd met de lucht in de hogere luchtlagen waardoor de geur van de Duitse paasvuren zal verdwijnen.
Brandlucht afkomstig van paasvuren in Duitsland was op eerste paasdagochtend in Brabant te ruiken. Foto: Willy Bonnink
Nacht van eerste naar tweede paasdag
Voor de nachtperiode lijken de weermodellen nog op 1 lijn. De bewolking boven het zuidwesten, gekoppeld aan een koufront boven Frankrijk, lijkt zich terug te trekken. De buienkans neemt in de loop van de avond af, de bewolking trekt zich terug. Elders in het land zal de stapelbewolking die op eerste paasdag is ontstaan, oplossen. Op veel plaatsen wordt het helder, ook de wind neemt af doordat de luchdrukgradiënt afneemt. Koud wordt het niet, door de aanvoer van warme lucht vanuit Duitsland blijft het kwik rond 9 a 10 graden steken. Dat is gunstig voor alle vroege campinggasten die dit lange vrije paasweekeinde voor het eerst hun tentje opzetten.
Stroming 500 hpa met koudeput op tweede paasdagochtend om 6 uur volgens resp. ECMWF 12 (links boven), ECMWF 00, Ukmo 00 en NCEP 00 (rechts onder).
Tweede paasdag
Traditiegetrouw wordt de tweede paasdag gebruikt om er op uit te trekken. Er zijn dan ook veel buitenactiviteiten gepland. In de aanloop naar tweede paasdag is door de onzekerheid al wel gecommuniceerd dat de weersverwachting niet waterdicht is en dat men rekening moet houden met een bui. De verwachting dat het ook op tweede paasdag warm zal worden met temperaturen van 20 of 21 graden heeft er toe geleid dat veel mensen denken dat het wel mee zal vallen en dat die plaatselijke bui niet bij hen zal vallen. Het positieve gevoel over het weer van tweede paasdag moet misschien worden bijgesteld. Kijkend naar de actuele satellietbeelden zien we boven Duitsland, Tsjechië en Polen op dit moment bewolking en buien ontstaan. De buien zijn gekoppeld aan de eerder genoemde koudeput boven Tsjechië. Deze put trekt in de oostelijke stroming komende nacht naar ons land. Volgens het ECMWF (zowel de 12 uur als de 00 uur run) ligt die koudeput morgenochtend 6 uur( UTC) boven het midden van Duitsland. Morgen overdag trekt die over de noordelijke helft van ons land naar de Noordzee. In dit scenario neemt de bewolking in de nanacht vanuit het noordoosten toe en valt er in de eerste helft van de ochtend in Groningen en Drenthe al buiige regen ( af en toe kan het stevig doorregenen) en in de tweede helft van de ochtend ook in Friesland, het IJsselmeergebied, de Waddeneilanden en Noord-Holland. Daarbij gaat het langs de noordkust stevig waaien uit het noordoosten en zal de temperatuur bij lange na niet de 20 graden halen. In het zuiden van het land begint de tweede paasdag droog met zon. In de middag draait het neerslaggebied om de koudeput vanaf de Noordzee het westen en midden van het land binnen. Omdat er op grote hoogte weinig stroming staat, kunnen de buien, die door het oplopen van de temperatuur actiever worden en gepaard gaan met hagel en onweer, lang blijven hangen en lokaal langdurig en veel neerslag veroorzaken. De zuidelijke provincies ontspringen de dans, daar zal in de middag lokaal een bui vallen, maar zijn er ook plekken waar de dag droog verloopt met vooral in de ochtend nog wat zon. Volgens het Ukmo model van 00 uur ligt de koudeput morgenochtend 6 uur nog boven Oost-Duitsland en Tsjechië en duurt het veel langer voordat we in de buien terecht komen. In dit scenario blijven de onweersbuien overdag ten oosten van onze landgrenzen. Het NCEP model zit er een beetje tussen in en laat de buien in de loop van de dag vanuit het oosten binnenkomen.
Neerslagprognoses voor tweede paasdag tussen 6 en 18 uur UTC volgens resp. ECMWF 12, ECMWF 00, Ukmo 00 en NCEP 00.
Tegenvallend
De onzekerheid op zondagochtend is dus groot. Door het kijken naar de betrouwbaarheid van de modellen en de ervaring van de meteorologen denken we dat het negatieve scenario van het ECMWF voor tweede paasdag met een natte ochtend in het noorden en lokaal flinke plensbuien in het westen en midden van het land in de middag een grote slagingskans heeft dan het veel positievere beeld van het Ukmo heeft. We zullen de modellen de komende 24 uur op de voet blijven volgen en u op de hoogte houden.
Lees ook:
Door de late paasvakantie, de mindere sneeuwkwaliteit en het warme weer registreerde VAB in de paasvakantie in vergelijking met vorig jaar 9 procent minder pechgevallen en 19 procent minder medische interventies. Touring noteerde dan weer een stijging van het aantal medische interventies met 8,6 procent, terwijl het aantal technische interventies daalde met 6 procent.
Frankrijk blijft de populairste skibestemming voor de paasvakantie, met 40 procent van het totaal aantal pechgevallen, aldus VAB. Door de late paasvakantie en de mindere sneeuwkwaliteit kozen de wintersporters voor hooggelegen skigebieden. Vooral Oostenrijk moest deze paasvakantie aan populariteit inboeten en telde dan ook 42 procent minder pechinterventies.
Verder wonnen Nederland (+7 procent) en Duitsland (+3 procent) aan populariteit. "De Belgen maakten meer uitstapjes kortbij vanwege het mooie weer", aldus VAB. Ook Touring merkte die trend: "In Nederland en Luxemburg alleen al moest Touring 180 Belgische families met autopech helpen", klinkt het.
VAB moest vooral tussenbeide komen voor lekke banden (20 procent van de pechgevallen), motorproblemen (19 procent) en ongevallen of voertuigen die zich hadden vastgereden (12 procent). Door het warme weer is het aantal platte batterijen in tegenstelling tot vorig jaar met 70 procent gedaald, aldus VAB. Bij Touring waren er vooral startproblemen, bandenproblemen en ongevallen.
Dat de Belgen dit jaar vooral voor de zon kozen, blijkt uit de toename van het aantal zieken in Spanje en het stijgende aantal infecties en maag/darmproblemen in warme en tropische landen, aldus de reisbijstandsorganisaties. De meeste ongevallen kwamen uit de skigebieden in Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Italië, aldus Touring. VAB verleende vooral medische bijstand in Frankrijk, Spanje en de Verenigde Staten.
Bron: HLN
De paasvakantie is nu al een enorm succes voor de pretparken. Overal hebben ze meer bezoekers gehad dan vorig jaar. Plopsaland De Panne spreekt zelfs over de beste paasvakantie ooit. Hoe dat komt is natuurlijk duidelijk, het weer is perfect om naar een pretpark te gaan.
Bron: de Standaard
Het verlengde paasweekend aan de kust is een voltreffer. Duizenden toeristen zijn deze vakantie naar zee getrokken, net als heel wat dagjestoeristen. Dat is goed voor de restaurants en de horecauitbaters met een terras, want die zitten goed vol. De horeca heeft wel liever dat het paasweekend in het midden van de vakantie valt, in plaats van op het eind. Dan zou er nog meer volk komen, zegt men.
Bron: HLN
Het Nederlands kampioenschap roeien voor de kleine nummers heeft vandaag veel last ondervonden van de wind. Op de open en windgevoelige Willem-Alexanderbaan in Zevenhuizen werden noodgedwongen alle titels verdeeld op basis van time-trials.
'Roeien blijft een buitensport. De veiligheid staat voorop, terwijl we ook een zo eerlijk mogelijk verloop van de competitie nastreven', verdedigde Nienke Wind, manager van het nationale roeiteam, de door sommige deelnemers bekritiseerde keuze.
De titels gingen naar Roel Braas (skiff), Vincent Muda (lichte skiff), Inge Janssen (skiff), Marie-Anne Frenken (lichte skiff), Rogier Blink/Mitchel Steenman (twee-zonder), Jurgen Langenhorst/Bastiaan Vervoort (lichte twee-zonder) en Aletta Jorritsma/Heleen Boers (twee-zonder).
Vanwege de voorspelde sterke wind was besloten om de halve finales in de ochtenduren al als time-trial af te werken. Daarbij starten alle boten met tussenpozen achter elkaar in dezelfde baan. Wind: 'De roeiers wisten dat hun tijd mogelijk bepalend zou zijn voor de titels. Dat kwam ook uit.' Alleen de finale van de lichte skiff bij de vrouwen werd uiteindelijk aan het eind van de middag geroeid, ook in een tijdritformat. In deze categorie was geen halve finale gepland wegens het beperkte aantal deelneemsters.
Verplaatsing van de wedstrijden naar tweede paasdag bleek niet mogelijk. Wind verdedigde de keuze voor de nieuwe, nabij Rotterdam gelegen baan. 'Op de Bosbaan hadden we vorig jaar vergelijkbare problemen. Deze baan ligt inderdaad heel vlak en open en is windgevoelig. Maar het is een mooie accommodatie met goede faciliteiten.'
Bron: AD
Voor de hotels in Brussel was het afgelopen paasweekend het beste ooit. De hotels zaten gemiddeld voor 75 procent vol. Het hoogste cijfer ooit tijdens de paasvakantie. Het komt doordat Brussel stilaan een betere naam krijgt, zeggen hoteluitbaters, maar natuurlijk vooral door het goede weer.
Bron: HLN / VTM
De kust kan terugblikken op een goede paasvakantie en een geslaagd paasweekend. En dat was deze namiddag te merken op de wegen: de terugkeer van zee naar het binnenland verliep moeizaam. Wie naar huis wilde via de E40 kwam terecht in ellenlange files: het was aanschuiven over tientallen kilometers, van Jabbeke tot in Gent.
De grote piek is nu voorbij, vertelt VTM NIEUWS-reporter Karel Lattrez van aan de E40 in Aalter. Maar nog is het stapvoets rijden. De mensen zijn vroeg naar huis vertrokken, want morgen is natuurlijk weer een werkdag.
Niet alleen aan de kust, ook in de toeristische centra in het binnenland was de paasvakantie een succes. In Limburg spreken ze van een absolute topper. Er kwamen in die twee weken meer toeristen overnachten dan in de hele maand april vorig jaar. En dat dankzij het zonnige weer en de vroege bloesems.
Bron: HLN
Buurtbewoners kijken hoe een brandweerman een riooldeksel opent. De Isschotweg stond volledig blank. - Vanderveken
Enkele hevige regenbuien hebben gisteravond zowel in Itegem als in Berlaar-Heikant wateroverlast veroorzaakt. In Heist-op-den-Berg stond de Isschotweg blank over een afstand van 400 meter. In Berlaar-Heikant moest de brandweer kelders leegpompen. Buurtbewoners van de Isschotweg ter hoogte van de spooroverweg werden maandag in de vooravond plots opgeschrikt door een hevige regenbui. Kort daarop merkten ze zienderogen op hoe het water niet meer weg geraakte via de rioleringsputten. "Rond 18.00 uur kregen we de oproep van wateroverlast en ter plaatse bleek de rijbaan volledig blank te staan", klinkt het bij sergeant Paul Vermeulen van de brandweer Heist-op-den-Berg. Het water verspreidde zich over een afstand van ongeveer 400 meter. "Het was snel duidelijk dat het verkeer niet meer door kon. We hebben dan besloten de rijbaan af te sluiten voor alle verkeer." Dat gebeurde ter hoogte van de Heesteweg. Al het doorgaand verkeer moest daar een omleiding volgen. De brandweer van Heist-op-den-Berg had de handen vol om de riolering opnieuw vrij te maken zodat het overtollige water opnieuw kon verdwijnen. Na enkele uren was het water weggetrokken en werd de baan opnieuw vrijgegeven.
Tijdens de wolkbreuk botsten twee wagens. Een zwangere vrouw moest naar het hospitaal. - Aerts Marc
Botsing
Op weg naar de Isschotweg moest de brandweer even voor de spooroverweg nog halt houden voor een interventie na een verkeersongeval. Twee personenwagens waren er tegen elkaar gebotst en één van de inzittenden, een vrouw die zes maanden zwanger is, raakte daarbij lichtgewond. "We hebben de rijbaan afgeschermd en de ziekenwagen opgeroepen", klinkt het nog bij de sergeant. De zwangere vrouw werd overgebracht naar het ziekenhuis voor controle. Volgens buurtbewoners van de Isschotweg is het niet de eerste keer dat de straat bij hevige regen deels blank komt te staan. "Dat heeft te maken met twee rioleringen langs beide kanten van de baan, die ter hoogte van de spooroverweg samen komen in een te kleine riolering", klinkt het daar. "Die kunnen dat water gewoon niet slikken." Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) van Heist-op-den-Berg was daarvan blijkbaar nog niet op de hoogte en zou de situatie bekijken.
Ook in de Rumoldusstraat in Berlaar-Heikant kon de riolering het water niet slikken. - Aerts Marc
Zandzakjes
Een paar kilometer verder, in Berlaar, was er ook wateroverlast. Op de Aarschotsebaan moest de politie de rijbaan afsluiten voor het verkeer. "De straat stond blank vanaf de kerk tot voorbij de Gemeentelijke Basisschool", klinkt het bij de brandweer van Berlaar. "Daarnaast moesten er bij het café Centrum op de hoek van de Aarschotsebaan met de Sint-Rumoldusstraat nog zandzakjes voor de deur gelegd worden."
"Iedere keer prijs"
Verder werd er in de Mellkouwensesteenweg signalisatie geplaatst omdat het water op de straat kwam te staan en werden er nog enkele kelders leeggepompt. Ook hier zouden de getroffen straten bij hevige regen iedere keer blank komen te staan. Volgens de gemeente zou het hier gaan om problemen die zijn ontstaan bij de vernieuwing van de riolering enkele jaren geleden. "Om het water goed te laten weglopen hebben we enkele putjes in de grond moeten graven. In totaal zijn we met een tweetal ploegen op stap geweest om alles onder controle te krijgen", besluit de brandweer van Berlaar.
Bron: HLN
Het onweer van maandagavond heeft een ravage aangericht op de begraafplaats van Uithuizermeeden. De bliksem sloeg in in een boom. Die brak vervolgens in vele stukjes uiteen. Een tiental graven is beschadigd, waaronder een aantal op de kinderbegraafplaats. Ook de zijkant van de aula liep schade op. Hoeveel geld het herstel van de schade kost, is nog onduidelijk.
Foto's: Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Bron: RTV Noord