Bij de scheepsramp voor de kust van Zuid-Korea worden honderden mensen, voornamelijk studenten, vermist.
De Zuid-Koreaanse kustwacht zegt dat er veel meer mensen vermist worden dan eerst werd aangenomen. Voor zover bekend waren bijna 500 mensen aan boord, onder wie meer dan 300 studenten en zo'n 14 docenten.
Volgens de kustwacht zijn er 164 mensen uit het zeewater gered. Zij waren van de boot gesprongen.
'Keiharde dreun'
De kustwacht en marine zijn een reddingsoperatie begonnen. Er zijn helikopters, schepen en een transportvliegtuig in het rampgebied.
De veerboot zou in de problemen zijn geraakt nadat het schip in dichte mist een rots had geraakt. Maar dat is nog niet bevestigd. Getuigen hoorden volgens de kustwacht een 'dreun', waarna het schip 'opeens begon te zinken'.
Het schip was gisteravond vertrokken uit de westelijke havenstad Incheon en zou vandaag aankomen bij het eiland Jeju voor de zuidkust.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Voor de kust van Zuid-Korea is een schip met 476 mensen aan boord gezonken. Aan boord van het schip bevonden zich onder meer 325 scholieren en hun leerkrachten. Er zouden al zeker twee doden en 14 gewonden geteld zijn, maar mogelijk loopt dat nog op.
Belga
De ferry stuurde rond 9 uur plaatselijke tijd een noodsignaal uit. "Het schip is aan het onderlopen", aldus een woordvoerder van de kustwacht. "Er zijn 476 mensen aan boord en schepen van de kustwacht en andere schepen zijn betrokken bij de reddingsoperatie, net als enkele helikopters", klinkt het. Oorspronkelijk was sprake van 350 passagiers.
Het schip, dat zich op zowat 20 kilometer van de zuidkust van Zuid-Korea bevond, was door een onbekende oorzaak op zijn zij terechtgekomen en is intussen gezonken. Aanvankelijk werd gezegd dat er al voor het schip zonk 368 van de 476 passagiers door de kustwacht gered waren, maar ook dat werd later bijgesteld. Er zouden nu nog steeds zo'n 290 passagiers vermist zijn.
Volgens het Amerikaanse persagentschap AP zouden al zeker twee doden en 14 gewonden geteld zijn, maar door het hoge aantal vermisten kan dat mogelijk nog oplopen.
De temperatuur van het water schommelt rond de 12 graden, wat koud genoeg is om na anderhalf uur onderkoeling te veroorzaken. De Zuid-Koreaanse kustwacht heeft 16 helikopters, 34 boten en tientallen duikers ingezet om nog overlevenden uit het water te halen.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 16 april 2014, 09:55 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Bij de schipbreuk voor de kust van Zuid-Korea zijn al zeker twee doden gevallen. Dat meldt de kustwacht. Van de 476 personen aan boord van de zinkende ferry, zijn al 161 mensen gered, zo luidt het. Er zijn nog 290 mensen vermist. Een van de slachtoffers zou een vrouwelijk bemanningslid zijn, aldus de Zuid-Koreaanse televisie. Op de veerboot, die de verbinding tussen de haven van Incheon en het eiland Jeju verzekert, bevonden zich 476 personen, onder wie 325 studenten die op schoolreis waren. "De ferry is bijna volledig gezonken", aldus de viceminister voor de Veiligheid. Het schip stuurde rond 09.00 uur, 02.00 uur Belgische tijd, een noodsignaal uit. Volgens getuigenissen van passagiers zou de ferry de zeebodem hebben geraakt. "We hoorden een luide crash en het schip stopte", aldus een passagier aan televisiezender YTN. Het ongeval gebeurde op zowat 20 kilometer van het eiland Byungpoong. In totaal nemen 18 helikopters en 34 schepen deel aan de reddingsoperatie.
Bron: HLN
UPDATE Na de ondergang van een veerboot voor de zuidwestkust van Zuid-Korea worden nog 292 mensen van de 476 opvarenden vermist. Er zijn ondertussen al drie doden geteld. Dat meldt de Zuid-Koreaanse kustwacht. Het schip is vrijwel geheel en ondersteboven in de golven verdwenen.
Een team van marineduikers is erin geslaagd het gezonken vaartuig binnen te zwemmen, maar bij slechte zichtbaarheid en sterke stroming. Ze doorzochten drie compartimenten, maar troffen geen lichamen aan.
Onder de dodelijke slachtoffers zijn een scholier en een vrouwelijk bemanningslid zijn, aldus de Zuid-Koreaanse televisie. Volgens de viceminister van Veiligheid en Openbare Diensten, Lee Gyeong-Og, zijn 164 opvarenden gered, maar ontbreken nog 292 op het appel.
De vrees bestaat dat velen nog vastzitten in het gezonken schip. Volgens functionarissen is het mogelijk dat vissersboten passagiers hebben gered.
Op de veerboot, die de verbinding tussen de haven van Incheon en het eiland Jeju verzekert, bevonden zich 477 personen, onder wie 324 studenten en 14 begeleidende leerkrachten die op schoolreis waren. Ook vervoerde de veerboot 150 voertuigen. "De ferry is bijna volledig gezonken."
Het schip stuurde rond 09.00 uur, 02.00 uur Belgische tijd, een noodsignaal uit. Volgens getuigenissen van passagiers zou de ferry de zeebodem hebben geraakt. "We hoorden een luide crash en het schip stopte", aldus een passagier aan televisiezender YTN.
Het ongeval gebeurde op zowat 20 kilometer van het eiland Byungpoong. Kort na de noodoproep startte een reddingsoperatie met helikopters en schepen van de kustwacht en de marine. Enkele opvarenden waren met een reddingsvest in het water gesprongen. In totaal nemen 18 helikopters en 34 schepen deel aan de reddingsoperatie. Ook een vaartuig van de Amerikaanse marine is bij de zoektocht betrokken.
Bron: HLN
De hoop om nog overlevenden te vinden van de gezonken ferry in Zuid--Korea slinkt, maar de reddingswerkers hebben nieuwe moed gevonden. Ze hebben een meisje van zes gezond en wel uit het wrak van de ferry kunnen redden. Haar ouders en broer zijn nog vermist, net zoals 286 andere opvarenden. De reddingsoperatie is nog steeds aan de gang.
Bron: HLN
Bij de scheepsramp in Zuid-Korea zijn 18 lichamen gevonden. Nog 278 mensen zijn vermist, zeggen Koreanse autoriteiten tegen CNN. In de veerboot zaten vooral tieners, zeggen functionarissen.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
De Zuid-Koreaanse president heeft de plaats van de ramp bezocht. Ze riep de redders op om de moed niet te laten zakken en te blijven zoeken. Het is bijna onbegonnen werk door het slechte weer en de stroming. Drie duikers die in het schip wilden, moesten zelf gered worden. Terug aan land sprak de president met de ouders van de vermiste scholieren.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
De kapitein van de gezonken veerboot in Zuid-Korea zou als een van de eersten het schip hebben verlaten. Hij was op het moment van het ongeval niet eens in de buurt van de brug. De boot werd bestuurd door een beginnend officier. Dat heeft een eerste onderzoek naar de oorzaak van de ramp uitgewezen.
De derde luitenant stond op het ogenblik van het ongeval aan het roer, aldus procureur-generaal Park Jae-Eok tijdens een persconferentie.
De zoektocht naar mogelijke overlevenden ging vrijdag onverminderd voort. Met grote pompen wordt getracht het schip weer naar de oppervlakte te krijgen. De Sewol had 475 mensen aan boord, onder wie 325 scholieren en 15 leraars. Er worden nog altijd zo'n 270 opvarenden vermist, de meeste zijn schoolkinderen. 25 lichamen zijn tot dusver geborgen.
Het ongeval had plaats in kalme, ondiepe wateren. Bovendien heeft het schip een onberispelijke staat van dienst. Het onderzoek richt zich daarom in eerste instantie op de rol van de 69-jarige kapitein Lee Joon-Seok en zijn bemanning. Die zou het roer hebben overgedragen aan zijn onervaren derde stuurman.
Bron: HLN | Gewijzigd: 25 april 2017, 11:51 uur, door Joyce.s
De hijskranen die de gezonken ferry voor de kust van Zuid-Korea moeten bergen zijn ter plaatse. Drie enorme kranen zullen het schip bovenhalen en wegslepen. De berging kan nog niet starten, omdat er nog altijd een kleine kans bestaat dat er vermiste passagiers levend in de romp van het schip vastzitten. De ferry is niet volledig gezonken en zit nog vol luchtbellen. Officieel staat het dodental van de ramp op 28. Er zijn nog 270 vermisten.
Bron: HLN
De berging van de lichamen uit de gezonken Zuid-Koreaanse veerboot wordt geen gemakkelijke klus, de berging kan maanden duren. De bergingsoperatie is al een paar dagen in volle gang. De werkzaamheden worden bemoeilijkt door slecht zicht onder water en sterke stroming. Dat zegt het hoofd van de reddings- en bergingsoperatie. Waarschijnlijk zijn er nog 273 mensen in het schip. Eerder vandaag werd bekend dat duikers zeker drie lichamen hebben gezien door een raam in de gezonken veerboot. Ze konden de lichamen niet meenemen.
Bron: RTL | Gewijzigd: 19 april 2014, 13:33 uur, door Ries
Harde wind en hoge golven zorgen ervoor dat de zoektocht naar slachtoffers van de veerbootramp in Zuid-Korea vandaag niet door kan gaan. 114 van de 476 opvarenden van de Sewol worden nog vermist. 188 lichamen zijn inmiddels geborgen.
De veerboot verging op 16 april. De oorzaak van de ramp is nog onbekend, maar het onderzoek richt zich vooral op menselijk falen en technische problemen.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0