Sinds februari steeg de prijs van krat limoenen (ongeveer 18 kg) van 25 dollar (18 euro) naar 100 dollar (72 euro). © getty.
Een bittere cocktail van slecht weer, een hardnekkige ziekte en de criminele bendes: dat bleek voldoende om Mexicaanse limoenteelt onderuit te halen. In de Verenigde Staten zijn de prijzen voor een krat limoenen daardoor op korte tijd verviervoudigd. En ook in Europa zal het tekort zich laten voelen in de portemonnee.
Ooit kweekten Amerikanen zelf hun limoenen, in het zuiden van de staat Florida. Maar de enorme groei in de vraag naar de groene citrusvruchten, de concurrentie vanuit (het goedkopere) Mexico, de orkaan Andrew in 1992 en de strijd tegen de schimmelziekte vruchtboomkanker sneed de Amerikaanse limoenproductie definitief de keel over. Enkel in Californië is er nog een beperkte teelt. Daardoor werd Mexico 's werelds grootste limoenexporteur, met vooral de Amerikaanse consument als afnemer. Om u een beeld te geven: Amerikanen verorberen jaarlijks gemiddeld 1,1 kilogram limoenen per persoon.
Plunderingen
Maar sinds kort is de limoentoevoer vanuit Mexico voor zowat tweederde gedaald. Sinds februari steeg daardoor de prijs van krat limoenen (ongeveer 18 kg) van 25 dollar (18 euro) naar 100 dollar (72 euro). Mexicaanse restauranthouders in de VS zitten met de handen in het haar en zien zich verplicht om het limoenverbruik te rantsoeneren. Sommigen grijpen zelfs met pijn in het hart naar citroenen of limoensap uit flessen.
De reden van het tekort? De limoenproductie in Mexico kreeg in november en december een klap toen zware stormen de bloesems van de limoenbomen vernietigden. Daarbovenop heeft de sector er al langer te kampen de hardnekkige ziekte 'citrusvergroening' (ook wel 'huanglongbing' of HLB genoemd). In de voorbije jaren zakte door die ziekte de productie van 'Key'-limoenen al met een derde. De veel vaker gebruikte Perzische limoenen zijn voorlopig buiten schot gebleven, maar de daling in de oogst van het Key-ras helpt wel het algemene tekort uit te diepen. Daar komt nog bij dat ook de Mexicaanse maffia geld heeft geroken. Nu al wordt melding gemaakt van bendes die limoenplantages en vrachtwagens plunderen.
Alle hoop op de Brazilianen
Het einde van het tekort is trouwens niet onmiddellijk in zicht, want de boeren, die natuurlijk ook de prijzen zien pieken, plukken nu hun limoenen sneller, waardoor de vruchten kleiner zijn en het totale volume van de oogst dus beperkter. "De kleinere limoenen zijn niet in trek op de Europese markten en daarom zullen er geen limoenen in Europa arriveren in april en waarschijnlijk zelfs niet in mei 2014", zegt Andreas Schindler van Don Limon aan het Nederlandse vakmedium AGF.nl.
Europa rekent nu voornamelijk op de Braziliaanse telers en exporteurs. Die zijn, aldus AGF.nl, bereid het volume voor de export te verhogen, maar door de gestegen vraag ook tegen hogere prijzen. Wie zich dus nog voor de zomer op mojito of guacamole wil storten, mag ook hier rekenen op pittig geprijsde limoenen.
Bron: HLN