Wetenschappers hebben mogelijk de eerste maan buiten ons zonnestelsel ontdekt, zo hebben wetenschappelijke tijdschriften zoals de New Scientist vandaag op gezag van het Jet Propulsion Laboratory van de NASA bericht.
AP
Wetenschappers gebruikten telescopen in Nieuw-Zeeland en Tasmanië om een mogelijk bewijs te vinden van het bestaan van iets wat naar verwachting bestaat maar nog niet is waargenomen rond de honderden planeten buiten ons zonnestelsel (exoplaneten): een exomaan of een maan buiten ons planetair stelsel.
Het object liet zich verschalken via het zogeheten gravitationele microlenseffect. Dit ontstaat als een (onzichtbaar) zwak voorgrondobject vanaf de Aarde gezien precies voorbij een verre ster passeert. Het zwaartekrachtsveld van dit voorgrondobject werkt in zo'n geval als een soort vergrootglas dat het licht van de verre ster tijdelijk versterkt. Zo'n gebeurtenis duurt doorgaans slechts enkele weken.
David Bennett van de Universiteit van Notre Dame zag zo op zowat 1.800 lichtjaar van ons een object, waarvan het licht door het effect 70 keer meer helder was. Een uur later zagen ze een ander, maar veel minder helder. De vraag is wat het voorgrondobject in het dubbele object MOA-2011-BLG-262 nu wel is: een vrij rondzwervende planeet, een zwakke ster, maar ook een ster waar een planeet omheen cirkelt of een planeet met een maan.
Dit achterhalen is moeilijk omdat niet geweten is op welke afstand het dubbelobject zich bevond en het microlenseffect voorbij is.
Maar als het inderdaad een planeet met een maan is, is dit een grote stap voorwaarts in de astronomie.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0