MODELBEOORDELING:
Hirlam/Harmonie en EC liggen aardig op één lijn als het gaat om de timing van frontale zone en de vore. EC18 is het meest voorwaarts, Gezien het convectieve karakter van de neerslag in de vore mag aangenomen worden dat het Harmonie het best in staat is om de structuren weer te geven. Harmonie is erg uitgesproken in de lijn convectie, het ziet er voor vanavond zeer actief uit.
WIND:
Zwaarste windstoten bij de buien op genoemde vore vanavond. Harmonie gemiddeld 41-48 knopen (75-90 km/uur), maar er is nog steeds klein gebiedje met 56-64 kts te onderscheiden in het zuidwesten vanavond, te koppelen aan een bow echo structuur in het radar prognose beeld. Ook voor de vore uit komen in Harmonie enkele geïsoleerde buien tevoorschijn, met windstoten tot 30 kts. Na passage frontale zone een strak westelijk windveld aan zee, met vlak achter het front een band met 7 Bft.
BEWOLKING:
In de warme sector vooral boven zee nog steeds kans op stratus vooral nabij de grondfronten (wf en kf, zie progkaarten). Momenteel valt het nog erg mee met de Stratus. Harmonie en Hirlam geven waarschijnlijk een goede indicatie voor deze lage bewolking, vooral duidelijk zichtbaar tegen middernacht op passage van het koufront. Voor de vore uit kunnen enkele geisoleerde Cb's ontwikkelen met toppen tot FL180. Op de vore kunnen geclusterde Cb's ontstaan met basis 3000-5000 vt en toppen tot boven FL350. In de frontale zone Sc/Ns en lokaal ook St en mogelijk embedded Cb's. Op de hoogtetrog dinsdagmiddag Cb's met toppen FL120.
NEERSLAG:
Vanmiddag een enkele losse bui ontwikkelen, kans daarop is niet al te groot (Harmonie is uitgesproken). Nabij de vore geclusterde buien (lijnvorming), met onweer en hagel. Duiding convectie nabij de vore: lift a.g.v. convergentie aan de grond, mogelijk wat forcering op hoogte door naderende trog (ligt nog wel erg westelijk), aanwezigheid front (kou komt op hoogte iets eerder door) en mogelijk een zwakke jet die kan dienen als forcering. Effectieve schering is in de orde van >50 knopen, CAPE meest 400-700 J/kg, convectiemodus multicell (waarschijnlijk lijnvorming, let op eventuele boogsegmenten die door Harmonie gesuggereerd worden). Lokaal mogelijk veel regen. Harmonie laat de onweersactiviteit naarmate de lijn oostwaarts over ons land trekt significant afnemen. Nabij het front regen, mogelijk een enkele embedded bui (geen onweer). Achter het front een enkele bui, pas op de volgende hoogtetrog weer oplevend. Geen onweer, wel de mogelijkheid van AIL
Van 07/04 17u tot 08/04 03u : Een aantal lokaal felle regen- en onweersbuien worden verwacht in het westen in het tweede deel van de namiddag of vroege avond en vanavond ook in het centrum en oosten. In de loop van de nacht wordt het geleidelijk droger vanuit het westen.
Ziet er naar uit dat West-Vlaanderen ook niet gespaard zal blijven.
Ik hoop echt dat het hier meevalt, anders komt dit weer niet goed voor mij
Dus Nederland, jullie mogen mijn deeltje onweer hebben
Kzal wel meepiepen hier op het forum van jullie fotokes en filmpjes
moest die verwachting van buienradar 24 uur vooruit nu eens 100% corrext zijn he
hoe ik het dan zie krijg ik 3 keer een bui over mijn kop
klopt jammer genoeg niet volledig maarja ik heb toch wel een beetje hoop dat ik vandaag onweer ga kunnen zien
Ziet er naar uit dat het vroeger gaat starten.
Hopelijk zit er hier nog geen onweer in
Dat zijn nog niet de buitjes Is nog gewone regen, hetgene wat we gaan krijgen zit nu zo in het Noord/Noord-Westen van Frankrijk Je ziet het ook waar de ontladingen zitten, daar zitten de buitje voor de namiddag/avond.
Edit Sanwa: plaatje uit citaat verwijderd
| Gewijzigd: 7 april 2014, 12:07 uur, door Sanwa
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
Ziet er naar uit dat het vroeger gaat starten.
Hopelijk zit er hier nog geen onweer in
Dat zijn nog niet de buitjes Is nog gewone regen, hetgene wat we gaan krijgen zit nu zo in het Noord/Noord-Westen van Frankrijk Je ziet het ook waar de ontladingen zitten, daar zitten de buitje voor de namiddag/avond.
Kunnen die regenbuien vooraf zorgen dat de cape hoger wordt? Althans als de zon gaat schijnen en het weer opwarmt.
Ziet er naar uit dat het vroeger gaat starten.
Hopelijk zit er hier nog geen onweer in
Dat zijn nog niet de buitjes Is nog gewone regen, hetgene wat we gaan krijgen zit nu zo in het Noord/Noord-Westen van Frankrijk Je ziet het ook waar de ontladingen zitten, daar zitten de buitje voor de namiddag/avond.
Kunnen die regenbuien vooraf zorgen dat de cape hoger wordt? Althans als de zon gaat schijnen en het weer opwarmt. ik denk dat je vooral moet hopen dat de zon goed blijft schijnen,vocht is er genoeg met dauwpunten van 13 tot 14 graden
++ ER IS EEN WAARSCHUWING VAN KRACHT VOOR ONWEER ++
Aan de voorzijde van een negatief kantelende hoogtetrog en aan de voorzijde van een koufront (dubbel) wordt licht onstabiele licht naar onze streken aangevoerd. De prefrontale bewolking houdt de instraling in toom waardoor de latente onstabiliteit (CAPE) niet erg hoog oploopt en onder 1000 J/kg blijft. De statische onstabiliteit (lapse rate T) blijft ook wat achter en is nauwelijks conditioneel onstabiel te noemen (T850-T500 rond 7°/km).
Wat me meer zorgen baart is de dynamische kant van het verhaal. De naderende trog doet de stroming in de hoogte toenemen en er ontstaat een niet te verwaarlozen windshear, zowel absoluut als stoirm-relatief. De 03kjm shear loopt op tot een kleine 30 kts wat vrij veel is en in sommige modellen loopt de SRH01km op tot zo'n 100 m²/s². De BRN shear tot zo'n 90 m²/s².
Probleem bij deze case is dat de diverse modellen allen een wat andere timing hebben wat betreft convectie en dat, gezien de onstabiliteit niet overloopt van hoeveelheid, dit grote verschillen in resultaat kan geven. Doordat sommige modellen al snel convectie triggeren valt de onstabiliteit dan soms ook zo tegen dat er van onweer weinig overblijft (ECMWF bv.).
Evenwel houden de meeste modellen wel degelijk rekening met de ontwikkeling van een band met onweer over het westen tegen ca. 15Z en daarop kunnen in dat geval, enkele felle exampleren zitten. IVENS gaat richting 100km/h en gezien de hoogtewind (500hPa richting 55 kts) moeten we rekening houden met rukwinden tot zo'n 100 km/h lokaal. De kans op windhozen is eerder beperkt maar bij de modellen met worst case SRH (100-150 m²/s²) en LCL rond 400-500m is dat geenszins volledig uit te sluiten. De lijn zal, gezien het gedrag van de hoogtetrog, snel doortrekken waardoor het onweer snel voorbij zal zijn. Hagel is mogelijk maar veel zal dit niet voorstellen met dergelijke CAPE (<2 br="" cm=""
Bron: Karim Hamid, http://severeweatheroutlook.blogspot.be/
http://www.viewsurf.com/univers/plage/vue/7192-france-haute-normandie-fecamp-panoramique-video-live#