De maan is niet samen met de rest van ons zonnestelsel ontstaan, maar 95 miljoen jaar later na de botsing tussen de aarde en een andere planeet. Dat was al eerder geopperd, maar die mogelijkheid blijkt nu ook uit analyses van nieuwe computersimulaties en bodemonderzoeken die vandaag zijn verschenen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature.
Belga
Tot voor kort waren wetenschappers ervan overtuigd dat de maan zo'n 4,56 miljard jaar geleden ontstaan was. Vorig jaar echter bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat de maan wellicht 95 miljoen jaar (met een foutmarge van 32 miljoen jaar) jonger is en dus ergens tussen de 4,4 en de 4,45 miljard jaar geleden is ontstaan. Nieuwe computersimulaties en bodemonderzoek bevestigen dat deze theorie tot de mogelijkheden behoort. De volledige analyses zijn vandaag in Nature verschenen.
Zo'n 4,57 miljard jaar geleden is onze zon geboren. In de nasleep daarvan zijn in de stofschijf rondom de zon de verschillende planeten van ons zonnestelsel gevormd. Op dit moment is er nog geen sprake van de de maan. Volgens de Grote inslaghypothese is zo'n 100 miljoen jaar na de vorming van ons zonnestelsel onze eigen planeet geraakt door een planeetachtig lichaam. Dat lichaam wordt Theia genoemd en zou zowat even groot als Mars geweest zijn.
Ter vergelijking, de asteroïde die 65 miljoen jaar geleden de aarde getroffen heeft en bijgedragen heeft tot het uitsterven van de dinosauriërs, was zo groot als het eiland Manhattan in New York. De botsing tussen de proto-aarde, de aarde was nog maar net gevormd, en Theia zal Theia hebben doen smelten en zelfs verdampen, net zoals een groot deel van de mantel van de aarde. Door die botsing is ook de maan ontstaan.
Bovenstaande Grote inslaghypothese is niet nieuw. De theorie werd voor het eerst voorgesteld in de jaren 70, maar begint nu steeds meer dé algemeen aanvaarde hypothese te zijn voor het ontstaan van de maan. En de aanhangers van de Grote inslaghypothese worden nu ietwat bijgetreden door het onderzoek dat vandaag in Nature is verschenen.
Fahad Sulehria, http://www.novacelestia.com
"Geologische klok"
De wetenschappers die nu gepubliceerd hebben in Nature hebben onder meer de chemische samenstelling van de aardmantel bestudeerd, maar analyseerden ook de historische groei van aarde-achtige planeten in 259 computersimulaties. Daaruit bleek dat er een relatie is tussen de tijd dat de aarde is geraakt door Theia en de hoeveelheid materie die de aarde rijker is geworden na die impact.
Door de gegevens van de gewijzigde chemische samenstelling van de aardmantel in de computermodellen in te voeren, hebben de wetenschappers een "geologische klok" gemaakt van de vorming van de maan. Daaruit blijkt dat het mogelijk is dat de maan zo'n 95 miljoen jaar na de vorming van ons zonnestelsel is ontstaan (met een foutmarge van 32 miljoen jaar).
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0