Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 april 2014, 14:26 uur | Bericht #420438
Maan is mogelijk jonger dan gedacht

De maan is niet samen met de rest van ons zonnestelsel ontstaan, maar 95 miljoen jaar later na de botsing tussen de aarde en een andere planeet. Dat was al eerder geopperd, maar die mogelijkheid blijkt nu ook uit analyses van nieuwe computersimulaties en bodemonderzoeken die vandaag zijn verschenen in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Nature.


Belga

Tot voor kort waren wetenschappers ervan overtuigd dat de maan zo'n 4,56 miljard jaar geleden ontstaan was. Vorig jaar echter bleek uit wetenschappelijk onderzoek dat de maan wellicht 95 miljoen jaar (met een foutmarge van 32 miljoen jaar) jonger is en dus ergens tussen de 4,4 en de 4,45 miljard jaar geleden is ontstaan. Nieuwe computersimulaties en bodemonderzoek bevestigen dat deze theorie tot de mogelijkheden behoort. De volledige analyses zijn vandaag in Nature verschenen.

Zo'n 4,57 miljard jaar geleden is onze zon geboren. In de nasleep daarvan zijn in de stofschijf rondom de zon de verschillende planeten van ons zonnestelsel gevormd. Op dit moment is er nog geen sprake van de de maan. Volgens de Grote inslaghypothese is zo'n 100 miljoen jaar na de vorming van ons zonnestelsel onze eigen planeet geraakt door een planeetachtig lichaam. Dat lichaam wordt Theia genoemd en zou zowat even groot als Mars geweest zijn.

Ter vergelijking, de asteroïde die 65 miljoen jaar geleden de aarde getroffen heeft en bijgedragen heeft tot het uitsterven van de dinosauriërs, was zo groot als het eiland Manhattan in New York. De botsing tussen de proto-aarde, de aarde was nog maar net gevormd, en Theia zal Theia hebben doen smelten en zelfs verdampen, net zoals een groot deel van de mantel van de aarde. Door die botsing is ook de maan ontstaan.

Bovenstaande Grote inslaghypothese is niet nieuw. De theorie werd voor het eerst voorgesteld in de jaren 70, maar begint nu steeds meer dé algemeen aanvaarde hypothese te zijn voor het ontstaan van de maan. En de aanhangers van de Grote inslaghypothese worden nu ietwat bijgetreden door het onderzoek dat vandaag in Nature is verschenen.


Fahad Sulehria, http://www.novacelestia.com


"Geologische klok"
De wetenschappers die nu gepubliceerd hebben in Nature hebben onder meer de chemische samenstelling van de aardmantel bestudeerd, maar analyseerden ook de historische groei van aarde-achtige planeten in 259 computersimulaties. Daaruit bleek dat er een relatie is tussen de tijd dat de aarde is geraakt door Theia en de hoeveelheid materie die de aarde rijker is geworden na die impact.

Door de gegevens van de gewijzigde chemische samenstelling van de aardmantel in de computermodellen in te voeren, hebben de wetenschappers een "geologische klok" gemaakt van de vorming van de maan. Daaruit blijkt dat het mogelijk is dat de maan zo'n 95 miljoen jaar na de vorming van ons zonnestelsel is ontstaan (met een foutmarge van 32 miljoen jaar).

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1059 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1059, lezen 4 mensen het topic " Herfst en Winter discussie 2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden