Voor de zaterdag zal deze zich concentreren langs de gehele kust van Benelux. Hoe ver de buien inlands gaan is afwachten. Hieronder de kaarten en uitleg voor zaterdag.
Zaterdag cape max 600 k/j
500 hpa zaterdag -35 t.o.v t-max 8 graden langs de kust genoeg voor onweer 43 graden verschil.
Kijken we naar de zondag is deze qua waardes hetzelfde. Echter trekken de buien meer binnelands en meer naar het oosten. Tevens is de trigger(500 hpa met -35 graden t.o.v 9 a10 graden 2m) ietsjes beter.
Zondag cape max 600 k/j
500hpa -35 t.o.v + 9/10 graden met ruim 44 graden verschil voldoende voor onweer.
Later meer mvg Tatanka
| Gewijzigd: 20 maart 2014, 18:37 uur, door Tatanka
Aan de zuidflank van een laag boven IJsland wordt met een zuidwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd. In de ochtend bereikt een barocliene zone, een koufront van een Cold Air Development, met wat buiige regen het westen van het land. Dit systeem verlaat begin van de middag het oosten van het land, erachter klaart het weer wat op; wel loopt er nog een trogje over het zuiden van het land. De bovenluchttemperaturen gaan in de middag flink naar beneden, T500 hPa gaat naar -35 C. In de avond trekt er nog een trog over de Noordzee naar het noordoosten en schampt het westen van het land, met hulp van kustconvergentie; landinwaarts verliezen de buien hun activiteit. Op zondag daalt de T500 naar -36 C, de 500 hPa hoofdtrog passeert op zondag ons land, maar ook na passage blijft het bovenluchtpatroon nog cyclonaal.
WIND:
Seinen op de Noordzee conform Hirlam. Aandachtspunt zaterdagochtend zijn de windstoten die langs de westkust 60-70 km/uur kunnen halen. Het waarschuwingscriterium van 75 km/uur komt alleen in Harmonie net aan land in het NW kustgebied. In de avond opnieuw meer wind, langs de kust weer windstoten bij de buien; criterium voor zware windstoten wordt niet gehaald.
BEWOLKING:
Vanavond en vannacht weinig significante bewolking. In de ochtend meer frontale bewolking met verscholen Cb's, omdat het een CAD is en er veel wind staat zal er geen stratus bij zitten. Harmonie geeft wel een signaal voor 1000-1500 ft. In de middag opklaringen, maar door de toenemende onstabiliteit neemt de kans op Cb's toe, toppen gaan dan richting de FL200. In de avond kunnen deze Cb's weer clusteren op de langstrekkende trog. In de nacht naar zondag mogelijk ST; Harmonie geeft een duidelijk signaal. Verder CB's langs de kust, overdag landinwaarts trekkend.
NEERSLAG:
In ochtend eerst buiige neerslag op passage van de CAD, in de middag enkele geïsoleerde buien. In het zuiden een wat grotere buienkans; buien vanuit het Kanaal lopen door over België en het zuiden van het land. Onweerskansen erg klein, maar niet uitgesloten. In de avond met name in het westen en noordwesten weer meer geclusterde buien; kleine kans op onweer boven zee. Zondag overdag boven land buien, met name bij de overtrekkende trog. Dan een kleine kans op onweer.
Bron:KNMI | Gewijzigd: 22 maart 2014, 09:01 uur, door Stormpie
Boven land zien we dat de thermische component ook van invloed is en dat de buienkans vannacht dan ook een stuk kleiner wordt. Helemaal verdwijnen doen de buien boven land niet omdat er ook van tijd tot tijd sprake is van extra forcering als gevolg van passerende kleinschalige troggen in de bovenlucht. Langs de kust zien we vannacht kustconvergentie optreden en dat betekent dat daar de buienkans groot blijft. Morgen overdag weer een oplevende buiigheid boven land door het oplopen van de temperatuur maar ook door passage van een trog. Was er vandaag nog sprake van flink wat schering in de verticaal (0-6 km: 50-60 kn, vooral snelheidsschering), morgen is die sterk afgenomen en komt dan maar af en toe boven de 20 kn uit. De Cape bereikt af en toe waardes tussen de 400-700 J/kg. Al met al levert dat waarschijnlijk enkele zwak georganiseerde multicellen op.
http://www.estofex.org/
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Op 500 hPa trog ligt vanaf de Noorse Zee richting Frankrijk en Spanje. De trogas komt vandaag boven ons land te liggen, morgen schuift de trogas door en later op maandag nadert dan een hoogterug. Toch blijft het bovenluchtpatroon ook op maandag nog cyclonaal. De overschuivende trogas zorgt er wel voor, dat de bovenwinden afnemen. Tot aan maandagmiddag hebben we te maken met T500 temperaturen van -35 C. In zowel drukpatroon als in het hoogtepatroon zien we regelmatig kleinschalige troggen ons aandachtsgebied passeren. Actueel ligt buienlijn over het westen van het land, mede veroorzaakt dankzij kustconvergentie. Overdag opleving van de buien boven land, een volgende trog nadert vanavond de kust. Op maandag trekt een laagje, wat nu boven de Noorse Zee ligt, trekt op maandag de Duitse Bocht in, met daarbij ook weer buien.
NEERSLAG:
De buienkans blijft de gehele periode aanwezig. Actueel langs de kust oplevende buiigheid dankzij kustconvergentie en een trogje. Overdag weer een oplevende buiigheid boven land door het oplopen van de temperatuur maar ook door passage van een trogje. De schering is vandaag een stuk minder tov gisteren, komt niet boven de 20 kn uit. Op maandag weer een toename van de schering. De Cape bereikt af en toe waardes tussen de 400-700 J/kg. Al met al levert dat waarschijnlijk enkele zwak georganiseerde multicellen op. Afgelopen dag en ook vannacht is er af en toe onweer (en hagel) voorgekomen bij de buien. Gezien het feit dat de verticale opbouw de komende periode niet veel verandert blijft de kans daarop aanwezig..
Bron:KNMI | Gewijzigd: 23 maart 2014, 06:35 uur, door Stormpie