De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een raket recht in het noorderlicht geschoten boven Venetie in Alaska. Het doel van de missie was om te onderzoeken hoe bepaalde structuren, een soort krullen zoals in koffie met melk, in het noorderlicht ontstaan.
Het project heet GREECE, Ground-to-Rocket Electrodynamics - Electron Correlative Experiment en de raket werd afgevuurd vanuit de Poker Flat Research Range in Poker Flat in Alaska.
NASA/Christopher Perry
De instrumenten van GREECE maakten een tocht van tien minuten door het noorderlicht en bereikte haar hoogste punt boven het dorpje Venetie. Het project bestaat uit twee delen: in Venetie staan er instrumenten om het noorderlicht vanop de grond te bekijken, en de instrumenten op de raket verrichten metingen in het hart van het noorderlicht.
Eenvoudig gezegd wordt het noorderlicht gevormd als er deeltjes van de zon naar de nachtkant van de aarde stromen, er elektrische stromen opwekken en een stroom van deeltjes opwekken die in botsing komen met zuurstof en stikstof op een hoogte tussen 100 en 300 kilometer in de atmosfeer. Dat geeft dan het noorderlicht dat we zien. De details van het proces zijn ingewikkelder, en de onderzoekers willen het noorderlicht, en bewegingen van plasma in het algemeen, op veel kleinere schaal begrijpen. Daaronder vallen ook bepaalde structuren die gevormd worden in het noorderlicht.
De informatie die de onderzoekers verzamelen helpt om een duidelijker beeld te krijgen van de relatie tussen de zon en de aarde en hoe de energie en de deeltjes van de zon inwerken op het magnetisch systeem van de aarde, de magnetosfeer.
Het experiment met de raket is uitstekend verlopen, volgens de NASA. "De omstandigheden waren optimaal", zei Marila Samara, de belangrijkste onderzoeker van de missie in San Antonio in Texas. "We kunnen niet wachten om ons te verdiepen in de gegevens."
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0