Na de erg zachte winter begon de lente dit jaar ook met hoge temperaturen. Op 20 maart ging de lente officieel van start met de hele dag landelijk veel zonneschijn en middagtemperaturen die in het binnenland opliepen naar 14 tot 18 graden. De dag erna (vrijdag 21 maart) werd op heel veel plaatsen zelfs de twintiggradengrens (ruim) gepasseerd! Inmiddels zijn we al een paar dagen terug gezakt naar vrij normale waarden voor eind maart, een graad of 10, maar later in de week gaat het kwik opnieuw oplopen, vergezeld door flink wat zonneschijn.
Afgelopen nacht was het koud! Het vroor op veel plaatsen licht en aan de grond kwam het plaatselijk zelfs tot matige vorst. Er moest dan ook flink 'gekrabt' worden. Foto: Fam de Brabander.
Dat afgelopen winter weinig voorstelde qua winterweer blijkt wel uit de recente meetgegevens. Afgelopen nacht werd met -2,3 graden in De Bilt namelijk één van de koudste nachten van de laatste maanden. In alle drie de wintermaanden verliepen er slechts 3 nachten kouder dan afgelopen nacht. Aan de grond vroor het in De Bilt zelfs -5,9 graden, maar in Twente was het nog kouder. Op ongeveer anderhalve meter hoogte (de normale waarnemingshoogte) koelde het daar af naar -3,4 graden en op 10 centimeter hoogte, ofwel grashoogte naar -7,7 graden. Dat is wel een flink stuk kouder dan de nachtelijke norm voor deze tijd van het jaar.
Met -2,3 graden in De Bilt werd afgelopen nacht zelfs een van de koudste nachten van de afgelopen (winter)maanden. Slechts 3 nachten verliepen in de winter kouder!
Dagelijkse gang
Toch is het niet bijzonder dat het ’s nachts vriest in maart. Het komt zelfs redelijk vaak voor in het voorjaar. We spreken dan over dagelijkse gang. Bij helder weer warmt de aarde overdag op door instraling van de zon. De aarde verwarmd vervolgens de lucht die er boven hangt en de temperaturen klimmen dan snel omhoog. Tijdens een heldere nacht straalt alleen de aarde nog warmte uit (de zon is dan al onder), maar die warmte verdwijnt bij een gebrek aan bewolking (isolatielaag) vervolgens in de ruimte, waarna het snel afkoelt. Ook is de grond in het voorjaar nog relatief koud, waardoor het dus nog gemakkelijk tot vorst kan komen.
Die kou levert soms ook prachtige plaatjes op. Hier een bevroren dauwdruppel. Foto: Corina Magielse
Hogedrukgebied
Na de koude afgelopen nacht stijgt de temperatuur vandaag tot een klimatologisch ‘normale’ 10 graden. Morgen (woensdag) is het zelfs nog een fractie frisser door meer bewolking en buien die over het land trekken, maar vanaf donderdag komen we overtuigend onder invloed van een hogedrukgebied. Dan gaan we een wat langere periode tegemoet met veel zon en hogere temperaturen. Wel schurkt er nog een tijdje een oud front in onze omgeving rond, waardoor de noordelijke delen van het land soms wat wolkenvelden over zich heen kunnen krijgen.
Er komt echter weer een periode aan met zonnig en droog lenteweer en ook de temperaturen gaan dan weer omhoog. Het zal niet zo warm zijn als afgelopen vrijdag (21 maart, zie afbeelding) maar in het weekend zien we hier en daar toch wel weer 20 graden in de weerkaarten verschijnen.
Oostenwind
Rondom dat hogedrukgebied waait de wind vanaf donderdag vanuit het oosten en daarmee wordt vrij droge en zachte lucht aangevoerd. Tevens geholpen door de zon gaan de temperaturen dan ook omhoog met donderdag en vrijdag al 11 tot 16 graden en in het weekend vooral in het zuiden alweer een graad of 19 á 20, in Limburg zondag mogelijk 21. Niet alleen het binnenland wordt echter warm, ook aan de kust doet de temperatuur met een oostelijke wind vaak lekker mee. De lucht wordt dan namelijk van boven het relatief warme land aangevoerd en onderweg dus niet afgekoeld zoals vaak gebeurt bij bijvoorbeeld een westelijke wind vanaf zee. Zondag wordt het langs de westkust dan ook een graad of 17, alleen de noordkust en de Waddeneilanden zijn nog een fractie minder warm.
Lenteweer dus en dat uit zich ook in de natuur. Deze moedereend maakt een lekkere wandeling door de zon met haar kroost. Foto: Johan Lazaroms.
Tweede warme dag?
Ook na het weekend blijft het zonnige en zachte weer aanhouden. Maandag wordt het in De Bilt mogelijk zelfs 20 graden en dat zou wederom een officiële landelijke warme dag betekenen. De tweede van deze maand, want op 21 maart werd het al 21,2 graden in De Bilt. We spreken van een officiële warme dag als de maximumtemperatuur in De Bilt 20,0 graden of meer bedraagt. Twee warme dagen in maart is overigens best bijzonder. Meestal valt de eerste warme dag namelijk pas in april. Of er ook nog een derde gaat volgen is vooralsnog onzeker, maar wil je daarover meer weten? Bel dan onze MeteoGroup weerlijn (0900-9725, 0.55ct/pm) en beluister optie 5, de tiendaagse Nederlandse weersverwachting.
Lees ook:
Allicht sluiten we de maand maart af als de op één na warmste maart sinds het begin van de metingen, rekening houdend met de gemiddelde dagtemperaturen.
"De warmste maand maart dateert van 1938, toen het daggemiddelde opklom tot 13,9 graden", zegt onze weervrouw Jill Peeters. "Momenteel evenaren we het gemiddelde van 13,6 graden dat werd opgetekend in 1948. Maar we hebben nog een kleine week te gaan. Volgens de huidige voorspellingen zullen we de maand afsluiten met een daggemiddelde boven de 13,6. Vandaag wordt het frisser, maar tegen het weekend genieten we weer van 18 graden."
Tel je ook de nachten erbij, dan zal deze maand waarschijnlijk belanden in de top vijf van de warmste maanden maart. "Maart 1957 staat op één, met een gemiddelde van 9,6 graden", aldus Jill Peeters. "Hoe dan ook zullen we maart klasseren als een maand waarin de zon overuren deed. Qua aantal uren zonneschijn belanden we allicht in de top tien."
In de nacht van maandag op dinsdag beleefden de Hoge Venen de koudste nacht sinds april vorig jaar. Het vroor er -6,5 graden. In Ukkel echter werd het niet kouder dan 0,3 graden. Ook de komende nachten kan het nog vriezen. "De fruittelers beschermen hun oogst massaal door de bloesemknoppen te besproeien. Als het water op de knoppen bevriest, is de bloesem zelf beschermd tegen de vorst", zegt Anne-Marie Vangeenberge van de Boerenbond. "Enkelingen werken nog met vuurkorven."
Bron: HLN | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:16 uur, door Joyce.s
Geweldig, dat prachtweekend dat voor de deur staat, maar voor mensen met allergieën is het een crime.
Vooral degenen die allergisch zijn voor berkenpollen zullen last krijgen. Door de mooie maand maart en het zachte weer staan de berken al in bloei. Dat is bijna een maand eerder dan gewoonlijk, meldt de Allergieradar.
Hooikoorts
Berkenpollen zijn berucht bij hooikoortspatiënten. Mensen die ook overgevoelig zijn voor elzenpollen hebben al ruim een maand last van een loopneus en tranende ogen, want ook de elzenbomen kwamen veel vroeger in bloei dan andere jaren. Op 24 en 25 februari piekten de klachten over elzenallergie.
De verwachting is dat grassen ook bijzonder vroeg gaan bloeien. Het berkenpollenseizoen gaat dan half april meteen over in de periode van bloeiend gras.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Het lijkt er sterk op dat deze maand maart de zonnigste wordt in honderd jaar. De zon scheen al 167 uur, een pak meer dan het gemiddelde voor maart: 114. Waarschijnlijk zullen we eindigen rond 210 uren zon. Daarmee komt het absolute record net niet in gevaar. In 1880 scheen de zon 234 uur.
Bron: De Standaard
Zeer zachte lucht stroomt dit weekend het land binnen. Daardoor loopt de temperatuur op tot zeer hoge waarden voor eind maart. Vanmiddag is het in het binnenland 19 tot 21 graden, terwijl een graad of 11 normaal is. Morgen warmt de atmosfeer nog verder op. In De Bilt is maart 2014 al uitgeroepen toto zonnigste maartmaand sinds de start van de metingen in 1901. Ondanks dat er hoge (sluier)wolken komen, boekt de temperatuur morgen nog wat winst. In het zuidoosten van Noord-Brabant en in Midden-Limburg kan het 23 of 24 graden worden, meldt Weerplaza.nl vanochtend.
Aan kust minder warm
Niet overal is het dit weekend zo warm. De Waddeneilanden en de noordkust hebben last van het koude zeewater. Bij een matige oostenwind wordt het daar ongeveer 16 graden. Uit de wind en in de zon voelt het echter veel warmer aan. Ook op de westelijke stranden zijn hoge temperaturen geen zekerheid. Vooral morgen kan er in de loop van de dag een zeewindje opsteken. De temperatuur daalt er dan in enkele minuten van 20 naar 10 graden. Vandaag is de kans op een zeewind veel kleiner.
Ook volgende week zacht
Het zeer zachte weer houdt ook na het weekend aan. Waarschijnlijk wordt het tot en met donderdag dagelijks ergens in het land 20 graden. Wel neemt vanaf dinsdagavond de kans op een lokale (onweers)bui toe.
Zonnigste maartmaand
Het fraaie weer met hoge temperaturen heeft als resultaat dat in De Bilt maart 2014 de zonnigste maartmaand wordt sinds de start van de metingen in 1901. De gemiddelde temperatuur komt uit op ongeveer 8,3 eindigt daarmee rond de 4de plek van warmste maartmaanden. In 1991 was het met gemiddeld 8,8 graden nog veel zachter. We moeten terug tot 1968 om dusdanig hoge temperaturen in de laatste dagen van maart tegen te komen. Het record voor eind maart werd gevestigd op 29 maart 1968. Zowel in Soesterberg als in Volkel werd het toen 25,4 graden.
Bron: AD
De warmste plekjes in het land vindt je zoals gewoonlijk in Limburg. In zwembad Dommelslag in Overpelt kon je vandaag al voor het eerst in het openluchtbad zwemmen. Dat is vroeg op het jaar, want veel openluchtzwembaden openen pas in mei of zelfs nog later.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
Ook de komende dagen blijft het fraai voorjaarsweer. De laatste twee dagen van maart verlopen met hoge temperaturen. Zaterdag werd het alleen in Eindhoven meer dan 20 graden. Zondag en maandag wordt het ook op het hoofstation in de Bilt een "warme dag". Met 3 warme dagen en een gemiddelde temperatuur van 8,3 graden komt maart 2014 op de derde plaats in het rijtje zachtste maartmaanden sinds het begin van de metingen.
Wat betreft het aantal uren zon komt maart 2014 op een eerste plaats. Ondanks dat de zon zondag en maandag getemperd wordt door hoge sluierwolken en de instraling niet maximaal is (in plaats van 11 of 12 uur zon, 9 of 10 uur) verbreekt maart 2014 het record met mogelijk 210 uur zon.
Vandaag en morgen wordt de zon af en toe afgeschermd door hoge sluierwolken. Foto: Theo van Dalen.
Fijnstof
Door de sluierwolken behorend bij storingen boven de Britse eilanden en Spanje en Portugal is de lucht minder blauw. Maar ook door de langdurige aanvoer van lucht over land. We hebben al dagenlang met een oostelijke stroming en lucht vanuit Duitsland te maken. De heiigheid wordt met name veroorzaakt door fijnstof. De daggemiddelde fijnstof concentratie (PM10, deeltjes met een aerodynamische diameter kleiner dan 10 micrometer voornamelijk gevormd uit zwaveldioxide, stikstofoxiden en ammoniak) ligt zondag op de meeste plaatsen tussen de 30 en 50 ug/m3. Maandag en dinsdag wordt het nog stoffiger met daggemiddeldes tussen 50 en 75 en lokaal tussen 75 en 125 ug/m3 en komen we boven de Europese grenswaarde (die bij 50 ug/m3 ligt) uit. De overschrijding van de grenswaarden kan effect hebben op de gezondheid. In Nederland leven jaarlijks enige duizenden mensen enkele dagen tot maanden korter door kortdurende blootstelling aan hoge concentraties fijnstof. Het gaat vooral om ouderen en mensen met hart-, vaat- of longaandoeningen. Gezondheidseffecten van fijnstof kunnen ook optreden door langdurige blootstelling aan lagere concentraties. Ook als de concentraties onder de Europese grenswaarden liggen treden nog steeds gezondheidseffecten op. Levenslange blootstelling in deze vorm kan leiden tot blijvende gezondheidseffecten zoals verminderde longfunctie, verergering van luchtwegklachten en vroegtijdige sterfte aan met name luchtwegklachten en hart- en vaatziekten. De oostelijke stroming en de aanvoer van stoffige lucht over land blijft tot en met donderdag in stand. Ook op woensdag en donderdag zullen de fijnstof concentraties boven de Europese grenswaarden uitkomen. Vanaf vrijdag draait de wind naar westelijke richtingen en wordt er vanaf zee schonere lucht aangevoerd.
Fijnstof daggemiddelden komen morgen en overmorgen boven de 50 ug/m3. Bron: RIVM
Berkenpollen
Door de hoge temperaturen neemt de fysiologische activiteit van planten toe. Vroeger dan normaal zien we deze week de Berk in bloei komen. Dat is goed te zien aan de kleurveranderingen van de kruin. Die kleurt steeds meer van bruin naar groen. Dat is vooral in het zuiden, midden en oosten van het land, maar ook aan zee en in het noorden van het land waar het iets minder warm is, beginnen de Berken te kleuren. De bloeiende Berken geven sterk allergeen pollen af en kunnen allergische reacties veroorzaken.
Vandaag zijn er vooral in Limburg, het oosten van Brabant, het oosten van Gelderland en Overijssel veel pollen in de lucht. Het zijn voornamelijk pollen van de Berk, maar ook van Essen (licht tot matig allergeen), Haagbeuken (licht allergeen) wilgen en populieren (beiden weinig allergeen). Bron: Pollennieuws.
Ook bij het opengaan van de katjes van de in bloei komende Berken komen er al fijne allergene plantendeeltjes in de lucht die eveneens allergische reacties kunnen veroorzaken. Tot en met donderdag blijft het door een standvastig hogedrukgebied warm met temperaturen op veel plaatsen van 20 graden of hoger. Door het aanhoudend warme weer in combinatie met veel zon kan de concentratie Berkenpollen de komende week behoorlijk hoog worden. Bovendien krijgen we met oostelijke winden ook nog eens de pollen uit Duitsland. Vanaf vrijdag kunnen uitlopers van lagedrukgebieden op de oceaan tot onze omgeving doordringen. Voor mensen die last hebben van een Berkenpollenallergie betekent dit hoogstwaarschijnlijk een verlichting van de klachten. Regen spoelt de lucht van tijd tot tijd schoon. De meeste mensen in Nederland met hooikoorts zijn gevoelig voor graspollen, daarna komen de berkenpollen. Overigens zijn er ook al bloeiende grassen gezien. De Grote Vossenstaart en Kropaar zijn lokaal te zien. Het aantal graspollen is echter nog beperkt. Door het warme weer wordt de groei en de ontwikkeling van grassen bevorderd waardoor het aantal graspollen kan toenemen.
Lees ook:
Onweersdagen: 0
Een winter hebben we niet gekend, de krokusvakantie was een topper en ook dit weekend trokken weer heel wat toeristen naar de kust. Uitstekend nieuws voor de hotels en restaurants, en voor de ijssalons natuurlijk.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
In de maand maart was het bovengemiddeld warm, droog en zonnig. Volgens meteorologen van Weeronline kwam het nog niet eerder voor dat er zoveel 'mooiweerdagen' waren in maart als dit jaar.
Het aantal zonuren komt deze maand uit op 205. Alleen op 17 en 18 maart scheen de zon niet of nauwelijks. Het record voor een maand maart stond op 198 zonuren. Dat was in 2003.
Ook eindigt maart 2014 met 8,4 graden naar verwachting in de top drie warmste maartmaanden ooit, aldus Weeronline.
In 1991 was het het warmst in de derde maand van het jaar. Toen was de gemiddelde temperatuur 8,8 graden. Gemiddeld viel er in maart 30 millimeter neerslag. Normaal gesproken is dat ongeveer het dubbele.
Bron: NU
Onweersdagen: 0
Nog nooit was het op 31 maart zo warm in De Bilt. De temperatuur liep vandaag op tot 20,4 graden. Daarmee gaat het oude dagrecord uit 1999 met 19,3 graden uit de boeken, meldt weeronline.nl. De temperatuur wordt sinds 1901 bijgehouden. Het is een warme dag als het in De Bilt boven de 20 graden is. Het warmst werd het in het zuidwesten van Brabant: 22,7 graden. In Lauwersoog kwam het kwik niet verder dan 9,4 graden door mist en bewolking. Met vandaag komt het totaal aantal warme dagen in maart dit jaar boven de 20 graden op drie. Nooit eerder werden er meer dan twee warme dagen geregistreerd. De laatste keer dat er twee warme dagen waren, was in maart 1990.
Bron: AD
De gemiddelde maximumtemperatuur in maart heeft records gebroken. Met 14,1 graden Celsius deed afgelopen maand het net iets beter dan het vorige record van 1938, toen de gemiddelde maximumtemperatuur op 13,9 graden lag. Dat lijkt uit cijfers van het KMI (Koninklijk Meteorologisch Instituut).
Foto: IMAGEGLOBE
De gemiddelde temperatuur in maart lag, met 9,3 graden, ook hoog maar breekt geen potten. In 1991 klokte die namelijk iets hoger af op 9,5 graden Celsius.
De maximumtemperatuur is uiteindelijk het enige record dat dit voorjaar van 2014 sneuvelde, zegt Marc Vandiepenbeeck van het KMI.
Waar maart dit jaar uitzonderlijk warm was, tekende maart 2013 bijzonder koude cijfers op. De gemiddelde temperatuur bedroeg toen amper 3 graden. ‘Dat zijn klimaatschommelingen en is niet alarmerend’, zegt Vandiepenbeeck. ‘Een accumulatie van het aantal warme jaren op lange termijn, wijst echter wel op een verandering van het klimaat.’
Op 9 maart werd in Ukkel een temperatuur boven de 20 graden gemeten, dat is een primeur sinds het begin van de metingen in 1833. De klimatologische winter was bovendien, met een gemiddelde temperatuur van 6,3 graden, een van de zachtste sinds de metingen, aldus nog het KMI.
Maart telde daarnaast heel wat zon: 197,21 uur - de normale hoeveelheid bedraagt 113,57 uur. Er viel, met 18 mm, ook weinig neerslag. Ter vergelijking: een normale maand maart krijgt 70 mm neerslag te verwerken. Afgelopen maand telde slechts 11 neerslagdagen, waar dat er anders 18 zijn.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Het weer is al dagenlang relatief warm en vrij zonnig, maar de lucht is op het ogenblik wel vies en ongezond. Dat komt door een combinatie van fijnstof, berkenpollen en Saharazand, meldt weeronline.nl woensdag.
Doordat de wind uit het zuidelijke en oostelijke richting waait, wordt schadelijk fijnstof over land aangevoerd uit België en het Ruhrgebied in Duitsland.
Daar is veel industrie en wordt ook nog veel olie gestookt. Ook bevat het fijnstof kleine deeltjes van uitlaatgassen en bandenslijtage.
Saharazand
Het Saharazand waait op grote hoogte naar Nederland. Het is zichtbaar als een bruinige gloed aan de horizon, aldus weeronline.nl. Hooikoortspatiënten hebben vooral veel last van de berkenpollen die vroeger dan anders door de lucht zweven.
Tegen het weekend wordt regen verwacht en gaat de wind vanaf zee waaien, waardoor schone lucht wordt aangevoerd en de atmosfeer wordt 'gereinigd'.
Engeland
De Britse autoriteiten hebben ouderen en mensen met long- en hartklachten in delen van Engeland opgeroepen zich buiten niet in te spannen. Ook daar is de lucht vervuild met zand uit de Sahara en schadelijk fijnstof.
Woensdagmiddag was de vervuiling nog 'gematigd', maar de verwachting is dat ze in de loop van de dag zal stijgen tot 8 of 9 op een schaal van 10.
Bron: NU | Gewijzigd: 2 april 2014, 16:45 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Er is zoveel fijnstof in de lucht in Nederland, dat een smogalarm mensen moet waarschuwen. Dat vindt het Longfonds (voorheen Astma Fonds).
“Mensen worden er ziek van. Bij deze luchtvervuiling zouden België en Engeland maatregelen nemen”, zegt Michael Rutgers. “maar de Nederlandse overheid staat erbij en kijkt ernaar.”
De concentraties fijnstof overschreiden deze dagen waarden van 70 microgram per kubieke meter. Omringende landen als België en Frankrijk geven dan een smogalarm af, omdat de gezondheid van mensen in het geding is. Op dit moment valt de luchtvervuiling daar mee, maar de concentraties in Engeland en Nederland zijn wel hoog. De luchtvervuiling neemt toe door het warme en windstille weer. Pas tegen het weekend dalen de concentraties fijnstof tot onder de alarmwaarde.
“In Nederland geldt gek genoeg geen alarm. We zitten dus ziek te worden van luchtvervuiling en niemand die waarschuwt”, zegt Rutgers. In Nederland zijn een miljoen mensen met een longziekte, zoals astma of COPD. Hun klachten nemen toe bij smog. Smog is ook voor gezonde longen een risico: longen raken geïrriteerd, mensen hoesten meer. De luchtvervuiling die mensen inademen, komt diep in ieders longen en daar kan het schadelijk zijn.
Maatregelen
In België geldt bij smog op veel snelwegen een maximum snelheid van 90 kilometer per uur. Minstens zo belangrijk is dat kwetsbare groepen, zoals mensen met een longziekte, kinderen en ouderen, worden gewaarschuwd. Zij krijgen van de Belgische overheid tips hoe om te gaan met de luchtvervuiling: bijvoorbeeld door er in hun dagindeling rekening mee te houden, inspanning te vermijden en medicijnen goed te gebruiken.
“In Nederland ontbreekt dat, terwijl mensen juist graag gezonde keuzes willen maken op basis van goede informatie”, zegt Rutgers. Het Longfonds vindt dat mensen niet ziek moeten worden door wat zij inademen. “En als er een risico is, moeten we dat weten.”
Bron: BON
Onweersdagen: 0
Wat het weer betreft kon het voor veel mensen de afgelopen dagen niet meer stuk. Met flink wat zonneschijn en temperaturen die afgerond soms tot 23 graden opliepen, leek het wel hoogzomer. Maar dit weer heeft ook een keerzijde. Zo is de lucht in ons land momenteel erg vies. Maar beide zaken gaan veranderen. We leggen uit hoe en wat.
Er sneuvelden deze week diverse weerrecords. Het warmst was het afgelopen maandag met in Gilze-Rijen 22,7 graden. Bron: MeteoGroup.
In de afgelopen week zijn diverse temperatuurrecords gesneuveld. De hoogste temperatuur werd gemeten op het weerstation van Gilze-Rijen. Op maandag 31 maart noteerde de thermometer aldaar 22,7 graden. Ook vandaag zijn landinwaarts dergelijke maxima mogelijk. Maar dat is wel voor het laatst. Vanaf morgen gaan de maxima heel geleidelijk naar beneden. Sterker nog, komende dinsdag wordt het slechts een graad of 13. Met de middagtemperaturen van de afgelopen dagen nog vers in het geheugen zal dat erg kil aanvoelen.
Ook vandaag kan het weer zo warm worden. Bron: MeteoGroup.
Zomer in de bol
In de weerkamer van MeteoGroup werd vanmorgen gegrapt dat de modellen de zomer in hun bol hebben. Niet alleen met het oog op die hoge temperaturen, maar ook vanwege de neerslag die eraan zit te komen. Zo kan er vandaag al een enkele, lokale bui vallen. Als dat gebeurt, is dat gelijk een stevige jongen met onweer. Eigenlijk net zoals we dat in de zomer vaak zien.
Zo’n bui ontstaat wanneer de temperatuur hoog genoeg wordt om de atmosfeer onstabiel te maken. Daarmee bedoelen we dat bellen met lucht warmer worden dan hun omgeving, waardoor ze opstijgen. Die opstijging is het gevolg van het feit dat warme lucht minder moleculen dan koude lucht bevat en daardoor lichter is. Zolang een luchtbel warmer blijft dan de omgeving waarin hij zich bevindt, blijft hij stijgen. Hoger in de atmosfeer koelt de luchtbel af, waardoor de waterdamp in de luchtbel gedeeltelijk verandert in waterdruppels. Koude lucht kan immers minder vocht vasthouden dan warme lucht. Hierdoor ontstaan stapelwolken en buien.
Hier ziet u de weerkaart van morgen. Een koufront trekt over en veroorzaakt regen- en onweersbuien. Hierdoor wordt de lucht schoongespoeld. Bron: MeteoGroup.
Zomers onweer?
Het is overigens nog maar de vraag of en waar vandaag zo’n bui ontstaat. Op enige hoogte in de atmosfeer is namelijk een inversie aanwezig. Dat is een drogere en relatief warmere luchtlaag. Deze kan het hierboven genoemde proces tegenwerken omdat de opstijgende luchtbellen niet door die laag heenkomen. Maar het is een fragiel evenwicht. Een temperatuurverschil van 0,1 graad kan al bepalend zijn of de inversie wordt doorbroken of niet.
Overigens is het niet alleen de temperatuur die ervoor kan zorgen dat de inversie eraan gaat. Er zijn ook andere zaken die luchtbellen geforceerd op kunnen laten stijgen. Daarbij kan je denken aan een heuvel. Maar ook aan wind. Daar waar bijvoorbeeld twee luchtsoorten op elkaar botsen worden luchtbellen de hoogte ingeduwd. Die botsing van luchtsoorten noemen we convergentie. Ook vandaag berekenen de weerkundige computermodellen die botsing van winden. Enerzijds omdat een zeewindje opsteekt, anderzijds omdat de wind geleidelijk van oostelijke naar meer zuidelijke richtingen draait.
Frontaal onweer
Daar waar vandaag niet meer dan een lokale bui verwacht wordt, lijkt het morgen op grotere schaal tot regen- en onweersbuien te komen. Dit keer is echter een ander proces verantwoordelijk voor de geforceerde optilling van bellen met warme lucht. Er trekt namelijk een koufront over ons land. Dat is een storing met daarachter koelere lucht. De zware en koelere lucht tilt de lichtere en warmere lucht op, die in de hogere luchtlagen van de atmosfeer afkoelt, condenseert en uiteindelijk buien veroorzaakt.
Door het binnendrijven van minder warme lucht pakken de temperaturen morgen al een graadje lager uit. In de dagen erna gaan de maxima geleidelijk verder omlaag. Uiteindelijk is het dinsdag slechts een graad of 13. Verder wordt het wisselvalliger weer, waardoor er een einde lijkt te komen aan het vrij zonnige en droge lenteweer.
De pollen van de berk zijn voor hooikoortspatiënten erg vervelend. Bron: Pollennieuws.nl.
Schonere lucht
In de afgelopen dagen schreven we al op deze site dat de lucht door smog of fijn stof, pollen en Saharastof niet schoon was. De pollen in de lucht werden vooral veroorzaakt door de berkenbomen in ons land. Een oostelijke wind is verantwoordelijk voor de aanvoer van smog uit Centraal Europa. Op grote hoogte in de atmosfeer waaide de wind juist uit het zuiden en deze windrichting veroorzaakt de aanvoer van Saharazand.
Tot slot waait met een zuidelijke wind in de hogere luchtlagen van de atmosfeer Saharastof onze kant op. Bron: University of Athens.
Maar dit gaat veranderen. Zo spoelen de buien morgen al deze viezigheid uit de lucht. Achter de buien draait de wind (zowel aan de grond als op enige hoogte in de atmosfeer) naar westelijke tot zuidwestelijke richtingen. Omdat de wind dan vanaf zee komt, blijft de atmosfeer ook schoon. Er zitten immers geen grote fabrieksgebieden of woestijnen in de aanvoerrichting.
Lees ook:
Onweersdagen: 0
Als het de komende dagen gaat regenen, daalt ruim 5 miljoen kilo saharazand neer in Nederland. Dat komt neer op zo'n 36.000 kruiwagens of 270 betonwagens vol. Dat berekende weeronline.nl.
In 2008 had Nederland ook al te maken met neervallend Saharastof. © ANP.
Het laagje zand wordt echter keurig verdeeld over het land, waardoor het per vierkante meter op 130 milligram (0,13 gram) aan zand neerkomt. Dat laat zich zien als een laagje stof op het dak van een auto.
Als het regent, komt het fijne zand met de druppels naar beneden. Een deel spoelt direct weg, een deel blijft achter. Vrijdag en zaterdag gaat het op veel plaatsen in Nederland regenen, verwachten de meteorologen. Voor de berekening is weeronline.nl uitgegaan van regen in de helft van Nederland voor enkele uren.
Bron: AD
Onweersdagen: 0
Er worden dit voorjaar opmerkelijk meer dagvlinders gezien dan de voorbij jaren. Hoe dat komt? Vorige zomer deden bijna alle vlindersoorten het goed en ook het warme voorjaar speelt een rol, meldt Natuurbericht.be.
De kleine vos. Foto: rr
‘De talrijkst gemelde soorten zijn de citroenvlinder en de dagpauwoog, maar ook gehakkelde aurelia’s en “kleine vossen” worden veel gezien’, verduidelijkt Wouter Vanreusel van Natuurpunt. ‘Deze soorten overwinteren als volwassen vlinder, en kunnen er bij warm weer er al vroeg bij zijn om hun schuilplaatsen te verlaten.’
Maar ook verschillende soorten die als pop de winter doorkomen zijn al actief. Het ‘oranjetipje’ en het ‘bont zandoogje’ staan de laatste dagen prominent in de top vijf, terwijl dat de meeste andere jaren pas vanaf half april is. Het ‘boomblauwtje’ en ‘kleine koolwitje’ vlogen vanaf 8 maart, terwijl dat normaal de laatste week van maart pas het geval is.
‘Er vliegt dus al heel wat rond, maar of de totale populatiegrootte van deze vlindersoorten ook is toegenomen, kunnen we pas zeggen nadat we zicht hebben op de hele vliegperiode’, aldus Vanreusel. ‘Bij de kleine vos, de dagpauwoog en de citroenvlinder liggen de aantallen vlinders alvast een pak hoger dan vorige jaren. Na een aantal ‘magere jaren’ lijkt de positieve trend zich daarmee door te zetten, een trend die we bij deze soorten al zien sinds 2012.’
Dat veel vlindersoorten vroeger of talrijker zijn, wil nog niet noodzakelijk zeggen dat ze ook een succesvol voortplantingsseizoen zullen hebben dit jaar. ‘Dat hangt van nog veel andere factoren af, zoals voldoende én gevarieerde nectar opnemen, en de ontwikkeling van de rupsen die afhankelijk is van de weersomstandigheden dit voorjaar.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
Het feit dat Pasen dit jaar erg laat valt, in combinatie met het lenteweer van de voorbije dagen, heeft veel mensen blijkbaar gestimuleerd om in de komende weken een vakantie te boeken aan de kust. Dat meldt Westtoer in een persbericht. Vorig jaar lokte de kust in het voorjaar veel minder bezoekers door de koude temperaturen.
"De kust verwacht een goede paasvakantie en alle kustgemeenten zorgen alvast voor een bijzondere vakantiesfeer", aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter van Westtoer.
Belga
"Het ziet er behoorlijk uit", zegt Bart Boelens van de vzw Kusthotels. "Als het weer ook volgende week wat meezit dan komen daar ongetwijfeld nog flink wat lastminutereservaties bij." Ook Jan Jassogne van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB) Vlaanderen bevestigt de interesse in de kust voor een "tussendoorvakantie" en ziet een toenemende belangstelling voor vakantiewoningen. "Ook vanuit Wallonië wordt nog vaak voor twee weken geboekt in de paasvakantie." De kust verwacht bovendien veel toeristen uit Duitsland, omdat de vakantie in Noordrijn-Westfalen samenvalt met onze vakantie.
Westtoer en de vzw Kustattracties pakken dit jaar voor het eerst uit met de online-Kustpas. "Daarmee krijg je tot 200 euro korting voor het hele gezin bij 32 gevarieerde kustattracties", legt De Block uit. De kustgemeenten hebben daarenboven al volop geïnvesteerd in de organisatie van evenementen. Meer dan dertig attracties zijn vanaf het weekend opnieuw open.
Vervoersmaatschappij NMBS voorziet nu al langere treinstellen op enkele verbindingen naar de kust. Afhankelijk van het aantal reizigers wordt in "real time" beslist over het inleggen van extra treinen.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Het mooie weer lijkt de Vlamingen uit de filmzalen te houden. De Vlaamse films die de jongste weken uitkwamen, zoals "Halfweg", "W." en "Flying home", scoren onder de verwachtingen. Dat melden Het Belang van Limburg, Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad.
"W." flopte met niet veel meer dan 33.000 kijkers. Voor "Flying home", de nieuwe prent van Dominique Deruddere, staat de teller na een week op 20.000 bezoekers, ook minder dan verwacht. "Dat is geen goed resultaat, maar ook geen ramp", zegt Isabelle Couvreur van Kinepolis Film Distribution in Het Nieuwsblad. "Alle films blijven dezer dagen onder de verwachtingen."
Couvreur wijt de lage cijfers aan het mooie weer. "Vorige zaterdag kregen we een mooie dag en dan blijft de Belg weg uit de cinema. Op zondag was het weer minder goed, maar dan zaten we met de Ronde van Vlaanderen."
Enkel kinderfilms lijken tijdens de paasvakantie te scoren in de filmzalen. Dominique Deruddere relativeert de heisa. "Het is niet omdat er met "Het vonnis", "De kampioenen" en "Marina" drie blockbusters na elkaar kwamen, dat het voor elke film zo'n uitzonderlijk feest wordt."
"Het is sowieso naïef te veronderstellen dat elke Vlaamse film een publiek succes kan worden", zegt ook Jan Verheyen in Gazet van Antwerpen. "Dat is nooit zo geweest. Wat wel uitzonderlijk is, is de wat vreemde spreiding. We hebben een aantal successen kort na elkaar gehad, gevolgd door enkele teleurstellingen na elkaar." Ook voor Verheyen is er nog geen reden tot paniek. "Wat mij betreft, is er niets structureels aan de hand. Een succesformule bestaat immers niet. Elk jaar zijn er succesfilms en flops. Dit jaar is het succes van drie of vier films wel uitzonderlijker dan de cijfers van de recentste films. Er zijn nu eenmaal films die hun publiek niet vinden."
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De eerste Belgische braambessen van het seizoen zijn geveild, in Borgloon in Limburg. Dat is twintig dagen vroeger dan normaal. Dat komt door de zachte winter. De braambessen zijn nog wel erg duur: op de veiling vanmorgen kostte een bakje van 125 gram 30 euro.
Bron: HLN / VTM
Meer dan 11.000 padden, kikkers en salamanders zijn sinds de paddentrek in februari veilig de Hopweg en de Schoterweg in het Kuinderbos overgezet.
Dat is iets minder dan vorig en dat komt volgens boswachter Harco Bergman door de lange, koude winter van vorig jaar. "Mogelijk zijn er daardoor minder nakomelingen geproduceerd", zegt hij.
Lang niet alle padden, kikkers en salamanders bereikten zelf veilig de overkant van de weg. Een deel van de dieren werd geholpen door zo'n 500 schoolkinderen uit Overijssel, Noordoostpolder en Friesland en vrijwilligers. De paddentrek is nu voorbij. De paddendoeken langs de Hopweg en de Schoterweg zijn opgeruimd.
Bron: RTVOost
Onweersdagen: 0