Het is zover, de weerkundige lente is begonnen! Tijd voor een korte terugblik op een historisch zachte winter en een uitkijkje naar wat de eerste voorjaarsdagen ons gaan brengen.
De winter van 2014 is de op één na zachtste geweest sinds het begin van de metingen in 1706. Samen met 1990 staat ze op de tweede plek ooit, met een gemiddelde van 6,0 graden. Ruim 2,5 graden warmer dan gemiddeld (3,4 graden, het klimatologisch gemiddelde dat is berekend over de periode 1981-2010). Wellicht dat een dergelijk verschil niet voor iedereen extreem in de oren klinkt, maar een gemiddelde afwijking van meerdere graden over een periode drie maanden is echt uitzonderlijk. Oorzaak waren de zeer hardnekkige zuidelijke winden. Regelmatig werd de milde lucht daarmee zelfs tot diep in Scandinavië geblazen. Alleen recordwinter 2007 was in Nederland nog een stuk zachter (6,5 graden).
De eerste lentedagen vertonen vrij normaal weer voor de tijd van het jaar. Het is licht wisselvallig met ook vrij gebruikelijke temperaturen. Tijdens de nachten bijvoorbeeld soms dichtbij het vriespunt, maar andere keren weer 3 tot 6 graden daarboven. IJsbloemen te Doetinchem, zaterdagochtend vastgelegd door Jan Stapelbroek.
Het weerbeeld wisselt de komende dagen. Af en toe schijnt de zon mooi, dan weer is het bewolkt en vallen een paar buien. Echt langdurige regen verwachten we vooral tijdens de nacht naar maandag toe. Verder trekken de meest actieve storingen zuidelijker over Europa. Foto: Theo van Dalen, Putten, zaterdagochtend.
Recordwinter
Wél een absoluut record was dat alle drie de wintermaanden samen slechts 10 vorstdagen voortbrachten (vorstdagen zijn etmalen waarop de temperatuur op enig moment onder nul is gekomen). Het begin van de meetreeks stamt hierbij overigens uit 1901. Ook het aantal Hellmanpunten was recordlaag: nul! De meest vorstarme winter uit de boeken dus.
Lente begonnen! Weerbericht komende (Carnavals)dagen
Nu zijn we alweer een aantal uren de meteorologische lente ingewandeld. De eerste dagen van het voorjaar gaan vrij normaal verlopen met temperaturen die rond gemiddeld schommelen en licht wisselvallig weer. Sommige nachten daalt de temperatuur tot dichtbij het vriespunt, wellicht een enkele keer eronder. Tijdens andere nachten blijft het kwik op 3 tot 6 graden. Ter vergelijking: het langjarig gemiddelde voor begin maart ligt op +1,5 voor de nachten. In de middagen komt het kwik veelal tussen 7 en 10 graden uit, eveneens rond de klimatologische norm (8,5 graden).
Bij dit alles bevindt de meest actieve poot van de straalstroom, en daarmee ook het gros van de actieve slechtweersystemen, zich veelal ten zuiden van ons. De Middellandse Zee en de zuidflanken van de Alpen krijgen daarmee de meeste neerslag te verwerken. Bij ons passeren minder actieve storingen. Deze zaterdag vallen een paar lokale buien, maar is het verder droog met naast wolkenvelden vrijwel overal ook wel even zon. En zondag komt de zon er echt fraai bij, zeker ook in Zuid-Nederland. Goed nieuws voor de vele Carnavalsoptochten van zondag. In de nacht volgt dan wel een actieve oceaanstoring, maar regen en wind trekken maandag overdag waarschijnlijk al snel weer naar het noordoosten weg. Wel nog gevolgd nog door een paar buien, maar tussendoor ook alweer af en toe wat zon. Na maandag verbetert het weerbeeld opnieuw.
Een klein vouwparaplutje meenemen tijdens de Carnavalsfestiviteiten kan handig zijn, maar geheel verregend verlopen doet het Carnaval dit jaar zeker ook weer niet. Foto: Henk Voermans, Breda, vrijdag.
Zeker morgen, zondag, is het zelfs ronduit prachtig weer. Wel een frisse wind. Goed nieuws voor de vele Carnavalsoptochten van zondag. Hier de verwachting voor Den Bosch/Oeteldonk. (Afbeelding: WeatherPro Premium)
Lees ook:
De vooruitzichten voor de eerste lenteweek zien er veelbelovend uit. Na een bewolktere maandag krijgt de zon de rest van de week volop de ruimte en loopt het kwik overdag op naar hoge voorjaarswaarden. De nachten zijn in eerste instantie nog wel koud, met lokaal vorst aan de grond. Normaal wordt het overdag zo’n 8 tot 10 graden, daar komen we ruim bovenuit.
Li: Het Carnavalsweekend is vrijwel droog verlopen met zondag de meeste zonneschijn. Foto: henk Voermans, Breda.
Re: De nachten zijn nog wel koud. In de nacht van zaterdag 1 maart op zondag de tweede vroor het aan de grond op veel plaatsen. Zelfs hier in het Zeeuwse 's Heerenhoek is de rijp zichtbaar op de tegels. Foto: Piet Grim.
Begin van de Lente
De lente is volgens de astronomische kalender nog niet begonnen en gaat dit jaar pas op donderdag 20 maart van start. Om precies drie minuten voor zes die middag, dus 17:57 uur, staat de zon loodrecht boven de evenaar. Om beter te kunnen begrijpen hoe de verschillende seizoenen ontstaan, moeten we de ruimte in. De aarde draait in een jaar tijd om de zon en tegelijkertijd ook om haar eigen as. Deze zogenaamde aardas is gekanteld ten opzichte van de zon waardoor in de loop van het jaar de hoek waaronder de zonnestralen het aardoppervlak bereiken varieert net als de lengte van de dag ten opzichte van de nacht. De variatie van de hoeveelheid ontvangen zonnestraling, en dus warmte, levert de verschillende seizoenen op. Om de lenteperioden uit het verleden met elkaar te kunnen vergelijke rekenen meteorologen in hele maanden. Maart is de eerste lentemaand, dus het afgelopen weekend is dan ook volgens de weerkundige kalender de lente begonnen. Het weer heeft zich er dit jaar ook aan gehouden.
Li: Op donderdag 20 maart a.s. staat de zon precies boven de evenaar en zijn dag en nacht overal op aarde even lang. Het begin van de astronomische lente.
Re: Seizoenen op aarde zijn er omdat de aarde rondjes draait om de zon en tegelijkertijd ook draait om zijn, ten op zichte van de zon, gekantelde aardas.
Voorjaarsweek
In het eerste weekend van maart was het tijdens de nachten nog wel koud met lokaal vorst aan de grond. Na passage van de storing op de maandag, blijft het de rest van de week nagenoeg droog. Op de weerkaarten verschijnt een hogedrukgebied dat in onze omgeving rustig weer gaat brengen. De wind, die maandag nog krachtig is aan zee, zwakt verder af. De zon laat zich vanaf dinsdag overal ook weer uitbundig zien. Tijdens de overwegend heldere nachten koelt het nog wel behoorlijk af met op veel plaatsen vorst aan de grond en in het binnenland ook temperaturen rond het vriespunt in de weerhut. Tot en met vrijdag loop het kwik overdag met veel zonneschijn snel op tot in de dubbele cijfers, veelal tussen 10 en 13 graden.
In de temperatuursverwachting voor de komende twee weken is de warmte van het komende weekeinde te zien.
Warm weekend en vervolg Lente
Tijdens het tweede weekend van maart wordt aan de westflank van een hogedrukgebied boven het oosten van Europa met een zuidelijke wind warmere lucht aangevoerd. Met een zwakke tot matige zuidelijke wind wordt ook nog eens droge lucht aangevoerd vanaf het Europese continent. Dit levert niet alleen droog weer op maar ook nog eens veel zonneschijn. In het Waddengebied blijft het kwik steken rond 12 graden, maar uit de wind in de duinen is het al gauw een paar graden warmer. In de rest van het land komt het kwik op veel plaatsen rond een aangename 15 graden uit. In delen van Brabant en Limburg stijgt de temperatuur lokaal zelfs naar 17 of 18 graden. Een grote tegenstelling met dezelfde periode vorig jaar toen het op 11 maart overdag op veel plaatsen bleef vriezen. Na volgend weekeinde lijkt het weer iets minder warm te worden, maar blijft de zon wel geregeld schijnen.
Op 11 maart 2013 was er sprake van recordlate ijsdag. Een groot verschil dus ten opzichte van 11 maart dit jaar. Foto: Willy Bonnink, Winterswijk
Lees ook:
De winternoodnachtopvang aan de Molenstraat in Enschede gaat weer dicht. De opvang trekt dak- en thuislozen aan die ook elders terecht kunnen.
Dat constateert de gemeente Enschede na een eerste onderzoek. In december kwamen er gemiddeld nog negen mensen per nacht, in februari waren dat er al zestien.
Opvang oneigenlijk gebruikt
Nadat een dakloze man in december overleed aan de onderkoeling was de opvang buiten de regels om open. Voor de man zou er in de nacht van zijn dood geen opvangplek beschikbaar zijn. Enschede is onmiddellijk een onderzoek gestart naar de omstandigheden rond de de dood van de man. Om elk risico uit te sluiten is de winternoodopvang vervolgens elke nacht open geweest, hoewel dat eigenlijk pas gebeurt als het 's nachts kouder is dan twee graden.
De opvang trok echter vooral mensen aan die niet wilden betalen voor een andere opvang. Daarnaast verwezen instellingen zoals het ziekenhuis mensen naar de noodopvang zonder een adequaat alternatief voor ze te zoeken. Enschede concludeert nu dat de opvang daarom wel weer kan sluiten. Het Leger des Heils zegt toe iedereen die aanklopt in elk geval voor één nacht te kunnen opvangen.
Ruim 500 mensen in sociaal pension of caravan
Tegelijkertijd is er onderzoek gedaan naar huiseigenaren die kamers verhuren aan kwetsbare mensen. De overleden man was 's avonds om negen uur uit huis gezet omdat hij een huurachterstand had. De omvang van de sociale pensions is in middels wel duidelijk: uit dat eerste onderzoek blijkt dat er in Enschede 76 panden gebruikt worden als een sociaal pension. Van 52 panden weet de gemeente hoeveel kwetsbare mensen er wonen; dat zijn er zo'n 370. Nog eens 151 mensen wonen gehuurd in 90 stacaravans op campings.
In een aanvullend onderzoek wil Enschede nu laten uitzoeken of die huiseigenaren zich wel houden aan de wettelijke eisen voor huur en verhuur, om vervolgens maatregelen te kunnen nemen. De gemeenteraad heeft bij monde van fractievoorzitter Kort van Groen Links gevraagd om een onderzoek naar de capaciteit in Enschede. Het is nog onduidelijk wanneer dat onderzoek van de Rekenkamercommissie klaar is.
Bron: RTVOost
Onweersdagen: 0
Weggebruikers in een groot deel van Nederland moeten rekening houden met dichte mist. Het zicht is op veel plaatsen tussen de honderd en tweehonderd meter. Daarvoor waarschuwen de Verkeersinformatiedienst en Weeronline woensdagochtend.
Het zicht is slecht in een grote strook van Friesland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, het oosten van Noord-Brabant tot aan Noord-Limburg.
Het zicht is het slechtst in Midden-Nederland. Daar is het in sommige plaatsen minder dan honderd meter.
Er worden echter geen grote problemen verwacht tijdens de ochtendspits. In verband met de voorjaarsvakantie is het rustig op de weg. Om 7.45 uur stond er 58 kilometer file op de weg.
Bron: NU
Onweersdagen: 0
Het zonnige lenteweer van de komende dagen lijkt ook volgende week onverminderd aan te houden. De temperaturen zijn hoog, vaak tegen 15 graden in het binnenland. Op sommige dagen kan het nog warmer worden, met zondag lokaal 18 graden. ’s Ochtends is het vaak nog wel koud.
Na een wisselvallige en vaak ook windrijke winter, volgt de komende dagen een rustig en vrij zonnig weertype. De temperaturen lopen steeds hoger op met zondag in het zuidoosten en oosten van het land een maximumtemperatuur van 16 tot 18 graden. Foto: Gieny Westra.
De lange termijnvooruitzichten zien er goed uit. Serieuze hoeveelheden regen blijven naar verwachting uit tot tenminste eind volgende week, alweer halverwege de maartmaand. Tot die tijd valt hooguit kortdurend een spat regen, zoals in de nacht van komende vrijdag op zaterdag. Maar in de loop van zaterdag verbetert het weerbeeld dan al snel met op steeds meer plaatsen zon. Dat onder invloed van steeds sterker wordende hogedrukgebieden boven het Europese continent.
Met een zuidelijke wind lopen de temperaturen aanvankelijk steeds verder op met zondag vrijwel overal in Nederland middagtemperaturen tussen 15 en 17 graden, lokaal zelfs 18 graden. In de loop van volgende week draait de wind mogelijk wat bij, naar het noordoosten. Dan zou het iets minder zacht kunnen worden, maar met waarschijnlijk nog altijd 10 tot 15 graden in de middag blijven de temperaturen op een hoog niveau voor de tijd van het jaar. Het klimatologisch gemiddelde ligt op 8 a 9 graden. Tijdens heldere nachten koelt het nog af tot rond het vriespunt, iets dat overigens helemaal niet vreemd is voor maart. Ook tijdens de ochtenden is het daardoor vaak nog wel fris, met een enkele keer een mistige start.
Vandaag is het op veel plaatsen eerst nog wat langer grijs door mist of lage bewolking, maar in de loop van de dag breekt uiteindelijk overal de zon fraai door. Op weg dus naar een lange reeks lentedagen.
Lees ook:
| Gewijzigd: 5 maart 2014, 09:32 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Het mooie weer en de vakantieperiode heeft heel wat mensen verleid tot een uitstapje richting kust, maar na een ongeval aan het complex van Drongen, staan er nu monsterfiles op de E40.
‘Deze ochtend kwam het tot een aanrijding tussen een bestelwagen en een personenwagen, net voorbij het complex Drongen’, vertelt Hajo Beeckman van het Vlaams verkeerscentrum. ‘Een persoon werd naar het ziekenhuis gebracht, en de wagens werden getakeld, maar de drie rijstroken moesten afgesloten worden om het wegdek schoon te spuiten.’
Rond de middag werd een eerste rijstrook vrijgegeven, maar het verkeer staat nog zo goed als stil. ‘Van Merelbeke tot Drongen is het anderhalf uur aanschuiven. Vanuit Antwerpen raden we aan om de E34, de ‘expresweg, te nemen. Wie al op de E40 op E17 zit, slaat best af op de Gentse ring R4, om zo ofwel door te rijden naar Zelzate, ofwel via Kortrijk naar de kust te rijden.’
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Het was vandaag genieten van het warme weer. Het lijkt zelfs alsof we van de herfst rechtstreeks naar de zomer zijn gegaan. Dat was ook te merken op de terrasjes. Op de Oude Markt in Leuven waren ze allemaal volgelopen. Het mooie weer is trouwens nog maar een voorsmaakje voor het weekend. Zondag wordt het plaatselijk zelfs twintig graden. Dat komt door een hogedrukgebied dat boven ons hangt, en de wind uit het zuiden die warme lucht naar ons stuurt.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
Met temperaturen die vlot boven 15 graden uitkomen, is het hoog tijd om je winterbanden te vervangen door zomerbanden. Bij de bandencentrales kregen ze de afgelopen dagen heel wat telefoontjes om afspraken te maken. "Hoewel het nog maar begin maart is, is het echt wel het moment", zegt Stijn Vangelen van bandenbedrijf Vandekerckhove in Deinze. "Je rijdt je winterbanden bij zo'n warm weer niet per se kapot, maar ze slijten wel een stuk sneller."
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Op de meteorologische lente moeten we nog even wachten, maar aan de kust is het toch al best druk. Daar zullen de temperaturen van rond de vijftien graden en het aangename zonnetje alvast voor iets tussenzitten...
Photo News
Photo News
Photo News
Photo News
Photo News
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Met het zachte weer was de krokusvakantie al een succes voor de horeca- en hoteluitbaters aan de Belgische kust en het slotweekend belooft helemaal top te worden. Met temperaturen tot 18 graden maakt de kust zich op voor een fantastische afsluiter. De horeca beleeft zelfs het beste voorjaar in 10 jaar.
Bron: Het Nieuwsblad/VTM
Onweersdagen: 0
Na een geslaagde krokusvakantie kijkt de kust uit naar een beloftevol weekend. Dat blijkt uit een rondvraag van het provinciebedrijf voor toerisme en recreatie Westtoer. Veel hotels zijn nagenoeg volgeboekt, het weerbericht kondigt veelbelovend lenteweer aan.
De goede weersverwachtingen hebben deze week een aangename drukte veroorzaakt. Ook het komende weekend zullen de stralende zon en de aangename lentetemperaturen heel wat toeristen naar onze kust lokken. "Het verschil met vorig jaar is enorm groot. We werden bijna tot in juni verzopen. Nu hebben we onze eerste grote afspraak niet gemist. Het voorseizoen is beloftevol gestart", zegt Geert Hoorens, regiomanager Kust bij Westtoer.
Deze week lag het aantal hotelboekingen een tiental procent hoger dan vorig jaar en komend weekend hebben heel wat hotels een bezettingsgraad van 95 à 100 procent. "En dat over de hele kustlijn. Ook tweedeverblijvers zakken af, zeker met dit weer."
De jongste dagen liepen heel wat toeristen de infokantoren binnen, waardoor de hele toeristische sector hoge verwachtingen koestert voor dit weekend. "De kust als nabijheidsbestemming mag niet onderschat worden. Niet iedereen gaat op skivakantie en zeker niet in tijden van economische crisis", besluit Hoorens.
De komende weken gaan de kustpartners initiatieven lanceren om toeristen naar de kust te lokken. Zo pakt Westtoer volgende dinsdag uit met een nieuwe campagne "Logeren aan Zee" om de verhuur van 8.000 vakantiewoningen te stimuleren.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De horeca-uitbaters aan de kust hoor je niet klagen. "Vorig jaar viel alles letterlijk in het water. Maar nu beleven we een aangename krokusvakantie", zegt Geert Hoorens van Westtoer. "Met temperaturen aan de kust rond 15 à 17 graden verwachten we zaterdag en zondag toch vele dagjestoeristen en tweedeverblijvers uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Ik vermoed dat we tussen 50.000 en 100.000 toeristen mogen verwelkomen. Dan spreken we nog niet over een topweekend, maar die aantallen zijn wel hoog voor de tijd van het jaar. De bezettingsgraad in de hotels is positief (90%, red.). Ze zijn niet volzet, al verwachten hoteliers wel nog enkele lastminuteboekingen. Als het zonnetje zich al 's morgens vroeg laat voelen, zit het snor."
Bron: HLN | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:14 uur, door Joyce.s
We zitten inmiddels midden in een schitterende periode. Hogedrukgebieden maken de dienst uit en zorgen voor standvastig voorjaarsweer. Afhankelijk van de windrichting en de herkomst van de lucht wordt het zeer zacht, zoals morgen, of is het net wat kouder, zoals afgelopen nacht.
Blauwe luchten en bloesem in Den Hout, Brabant, vastgelegd dor Anja Bastiaansen. Halverwege maart volgt een verandering. Van het prachtig zonnige weer...
.... gaan we naar wisselvalliger omstandigheden. Foto door Geerten Roos, Kapelle (archief).
Stelligheid
Het fraaie weer houdt nog een week aan. Dat kunnen we met stelligheid beweren. Niet vaak is de consensus in de opeenvolgende computerberekeningen zo groot als nu. Halverwege de maand slaat het weer om en breekt een wisselvallig periode aan. Dan wordt de regie weer overgenomen door lagedrukgebieden. Die periode met vooral tijdens de middagen wat koeler weer zal tenminste een week aanhouden. Of het mooie lenteweer in de laatste week van maart nog terugkeert moeten we afwachten. Die kans lijkt vooralsnog niet zo groot.
In de ‘pluim’ kunnen we de omslag heel goed herkennen. De pluim is een grafiek waarin we ruim 50 oplossingen van de weerberekeningen in een oogopslag kunnen bekijken. Het gaat sowieso om de (ruim) 50 berekeningen van het belangrijkste weermodel, dat van het ECMWF. De afkorting staat voor European Centre for Mediumrange Weather Forecasting. Andere kleuren in de diagrammen horen bij onder meer berekeningen van het Engelse en Amerikaanse model.
Zon, wolken en regen
Zonneklaar is de omslag in de geel/paarse grafiek waar het gaat om de hoeveelheid bewolking. Paars staat voor bewolkt weer, blauwtinten voor deels bewolkt weer, en geel staat voor zonovergoten weer. Heel duidelijk zien we dat de vijftiendaagse grafiek bestaat uit twee helften. Links de zon, tot halverwege de maand. Rechts meer bewolking in de periode daarna. Wat betreft neerslag zien we ook twee gedeelten. Tot en met de nacht van vrijdag op zaterdag is de kans op meetbare neerslag in feite 0 procent. Op zich al heel bijzonder in een verwachting tot 1 week vooruit. Daarna zien we oplopende staafjes die horen bij stijgende neerslagkansen. Al zijn ze niet direct overdreven hoog. In het weekend zijn er ook veel berekeningen die het nog wél droog houden. Maar volgt de eerste neerslag niet in het weekend zelf, dan gebeurt dat wel vrij snel in de week erna.
De staafdiagram met het percentage berekeningen met zon (geel is onbewolkt) versus bewolking (paars is bewolkt) tegen elkaar afgezet in de tijd.
Hetzelfde, maar dan voor de neerslag.
Temperatuur
In de temperatuurgrafiek zien we tot het volgende weekend een grote dagelijkse gang. De heldere nachten zijn fris en geven soms ruimte voor een graadje vorst, maar door de krachtige zon wordt het overdag toch relatief zacht. Daarna is de dagelijkse gang veel kleiner. De nachten zijn zachter, de dagen juist koeler. Je zou kunnen zeggen dat de gemiddelde temperatuur over het hele etmaal in de komende twee weken amper verandert. Des te groter zijn de verschillen overdag en ’s nachts. Overigens, als de lijntjes allemaal dichtbij elkaar liggen, is de betrouwbaarheid van de verwachting groot. Gaan ze verder uiteenlopen, zoals in de rechterhelft van het plaatje, dan neemt de onzekerheid toe.
De pluimgrafiek met temperatuursberekeningen.
Wind
Het verloop van de windrichting spreekt ook boekdelen. Eerst lezen we een windrichting af van zo’n 180 tot 140 graden. Dat komt overeen met een zuid- tot zuidoostelijke wind. Maandag draait de wind plotseling via waarden rond 360 naar een 40 tot 60 graden de dagen erna. De wind draait via noord naar noordoost. De volgende verandering voltrekt zich tussen vrijdag en zaterdag. De wind naar westelijke richting, overeenkomend met 240 tot 300 graden in de grafiek. We zien duidelijk, dat de wind tot in het weekend daarop een duidelijke voorkeur houdt voor de westhoek. Wat betreft de windsnelheid tenslotte, zien we tot en met vrijdag rustig weer met veelal een windsnelheid in De Bilt onder de 10 knopen. Daarna neemt de wind toe en zien we soms zelfs uitschieters richting de 20 knopen.
En die met de windrichting (hierboven) en -snelheid (hieronder). In alle diagrammen en grafieken komt de omslag rond halverwege deze maartmaand duidelijk naar voren. Het is zeldzaam dat de pluim op zulke termijn, ver vooruit, zo'n duidelijk signaal voor een flinke verandering laat zien.
Kortom, een zeer duidelijke weersomslag is in aantocht. Maar laat gelukkig nog wel en week op zich wachten. Maar dat maart 2014 met twee totaal verschillende gezichten in de geschiedenisboeken zal worden weg geschreven, is zo goed als zeker. En dus is het advies: geniet zoveel mogelijk van de komende week, want wie weet moeten we daarna toch echt weer even wachten op een volgende mooie voorjaarsperiode.
Lees ook:
Het was op 8 maart in ons land nog niet zo warm als deze zaterdag sinds het meten in 1901 begonnen is. In De Bilt is het kwik 's middags rond 14.30 uur opgelopen tot 15,2 graden Celsius.
Het vorige dagrecord voor 8 maart stamt uit 1991 en stond op 15,1 graden.
Maastricht is zaterdag met bijna 18 graden de warmste plaats. Het minst warm is het op de Wadden, daar komt de temperatuur nauwelijks boven de 10 graden uit.
Het zachte weer is te danken aan een krachtig hogedrukgebied met een kern die vlak ten oosten van Nederland ligt. Hierdoor is het zonnig en staat er een matige zuiden- tot zuidoostenwind.
Zondag verwacht het weerbureau nog iets hogere temperaturen. Of dat opnieuw tot een landelijk dagrecord leidt is onzeker. Het dagrecord voor 9 maart werd gevestigd in 1977 en staat met 18,4 graden een stuk scherper.
Bron: NU
Onweersdagen: 0
Het was vandaag de warmste 8 maart sinds het begin van de waarnemingen, met temperaturen tot 19 graden en meer. Dat meldt weerman David Dehenauw van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI).
Belga
"De hoogste temperatuur is vandaag tot nu toe gemeten in het Waalse Tourbes, met 19,2 graden", zegt Dehenauw. "Maar ook in Ukkel was het bijzonder warm, met afgerond 19 graden. Het dagrecord van 8 maart stond op 15,8, in het jaar 1950."
Ook voor morgen wordt mooi en warm weer verwacht. Dehenauw is optimistisch: "Morgen verwacht ik toch dat we de kaap van 20 graden bereiken, en misschien lokaal zelfs overschrijden. Dus het wordt weer bijzonder zacht, een heel mooie lentedag."
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
We konden vandaag genieten van een zonovergoten dag, en dat begin maart. Behoorlijk uitzonderlijk, dat bewijzen ook de metingen. Vandaag was namelijk de warmste 8ste maart sinds het begin van de metingen.
Tot 21 graden: het lijkt wel zomer
Bron: HLN/VTM | Gewijzigd: 8 maart 2014, 21:56 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Door het vroege warme weer, zijn er nu al teken actief. Het aantal beten is ongewoon hoog.
Volgens Natuurbericht.nl zijn deze winter al 120 tekenbeten doorgegeven op Tekenradar.nl. De afgelopen week nam met het oplopen van de temperaturen het aantal gemelde tekenbeten sterk toe. De komende dagen zullen de beestjes naar verwachting nog actiever worden, vooral in het zuidoosten van het land.
Kan dodelijk zijn
Een teek kan de Borrelia-bacterie bij zich dragen. Wie daarmee besmet raakt, ziet een rode kring rondom de tekenbeet verschijnen. De besmetting is te behandelen met antibiotica maar blijft vaak lang onopgemerkt. De ziekte van Lyme, die door deze bacterie wordt veroorzaakt, kan leiden tot ernstige hart- en gewrichtsklachten en zenuwaandoeningen en kan zonder behandeling uiteindelijk zelfs dodelijk zijn.
Bron: RTLNieuws
Onweersdagen: 0
Het komt niet helemaal onverwacht: zondag gaat de statistieken in als de warmste 9 maart ooit gemeten. In De Bilt werd het begin van de middag 18,6 graden, liet weeronline.nl weten. Daarmee is het oude record uit 1977 verbroken. Toen werd het 18,4 graden.
8 maart was er ook al sprake van een warmterecord. In De Bilt liep het kwik 's middags op tot 16 graden. Het vorige dagrecord voor 8 maart stamt uit 1991 en stond op 15,1 graden.
Zondag heeft voor het eerst dit jaar de temperatuur op een aantal plaatsen in Nederland zelfs de 20 graden gehaald. Daarmee is regionaal sprake van een warme dag, melden Weerplaza.nl. en weeronline.nl.
Er is ruim 20 graden gemeten in Maastricht, Eindhoven en Twente. Dit is extreem vroeg in het jaar. Sinds het begin van de metingen in 1901 werd het slechts één keer eerder 20,0 graden in de eerste 10 dagen van maart (eerste decade). Dat was op 6 maart 1989 in Maastricht.
Bijna overal in ons land zijn de lokale dagrecords inmiddels verbroken. Alleen bij Schiphol en in Vlissingen is dat (nog) niet het geval.
Bron: AD | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:14 uur, door Joyce.s
De krokusvakantie wordt vandaag afgerond met een ware topdag. Het zonnige weer zorgt voor een aangename drukte in alle toeristische centra. Heel wat mensen brengen dit weekend aan zee door. Daar beleven ze een ongezien topweekend, zo vroeg in het jaar. Vorig jaar sneeuwde het nog in deze periode. Nu is het volop lente.
Bron: de standaard
Het is wat vroeg voor de tijd van het jaar, maar in het zuiden en oosten van Nederland is officieel sprake van een warme dag. In Eindhoven, Maastricht en Enschede werd rond 13.30 uur een temperatuur van 20 graden Celsius gemeten en dat is genoeg om regionaal van een warme dag te spreken. Van een landelijke warme dag is geen sprake. Daarvoor moet het in De Bilt ook 20 graden of meer zijn. De temperatuur kwam er echter niet hoger dan 19,3 graden. Het is wel een dagrecord voor De Bilt. Niet eerder sinds het begin van de metingen in 1901 was het er zo warm op 9 maart. Tot nu toe stond het record op 18,4 graden in 1977. Weerbureau Weerplaza zegt dat de eerste lokale warme dag vroeg is voor de tijd van het jaar. Er is geen sprake van een record; in 1920 werd het in Maastricht al op 18 februari 20 graden.
Drukte
Nederland geniet volop van het mooie winterweer. De boulevard in Scheveningen staat vol en dertig van de vijftig strandtenten zijn geopend. Sommige strandtenthouders, die eigenlijk niet waren voorbereid op zo'n mooi weekend, hebben een provisorisch terras opgebouwd. In Zandvoort is geen parkeerplek meer te krijgen. Ook daar hebben strandtenthouders in alle haast nog stoelen en stretchers klaargezet. Weerplaza zegt dat het na vandaag koeler wordt. De maximumtemperatuur daalt naar 12 graden op dinsdag. Wel blijft het voorlopig droog en relatief zonnig.
Bron: NOS