Vergeleken met de pluim van gisteren is het al een heel stuk beter
en als ikme niet vergis wederom een graadje erbij voor de middagtemperaturen op de koudste dagen, een paar dagen terug stond er nog gewoon ijskoud 10 graden
in de pluimen.
Onweersdagen 2014: 15
Onweersdagen 2015: 4 (Geen één keer goed onweer helaas)
Onweersdagen 2016: 9 (6x matig, 3x zwaar)
Onweersdagen 2017: 4 (3x licht, 1x matig)
Onweersdagen 2018: 2
Rolwolken/shelfclouds: 3
23-07-2013: dag om nooit meer te vergeten
23-06-2016: Blikseminslag om nooit te vergeten
Citaat van Citaat van Hunder, dinsdag 29 april 2014, 15:08 uur Het regent hier al onafgebroken vanaf 12:00 en het zal nog een tijdje doorgaan dus het neerslagtekort zal wel een stuk minder zijn hier straksAls ik buienradar zo zie denk ik dat julie net het zwaarste deel van de bui te pakken geha hebben, nog een uur of 2 gemiezer en dat was het dan.
Een hoogterug boven de Britse Eilanden trekt langzaam over onze omgeving oostwaarts, medio volgende week gevolgd door een hoogtetrog. Eind volgende week komen we terecht in een zwak meanderende zonale stroming. Aan de grond vertaald zich dat in een opbouwend hoog die vanuit het westen, vanaf donderdag over Nederland trekt. Midden volgende week nadert dan een vore vanuit een laag bij IJsland. Deze vore trekt langzaam noordoost over ons land en wordt gevolgd door een opbouwend hoog.
Modelbeoordeling en onzekerheden
De ontwikkeling tot en met het weekeinde is vrij zeker. De stroming gaat naar een noordelijke richting waarmee ook de temperatuur onderuit gaat. Na het komende weekeinde lopen de oplossingen uiteen, min of meer in 2 scenario's. Het merendeel kiest voor zuidwestelijke aanvoer, maar een 20% van de leden kiest voor een oost tot noordoostelijk stromingspatroon. Het eerste resulteert in af en toe wat lichte neerslag en een licht stijgende temperatuur, de tweede zorgt voor buien en iets hogere temperaturen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Tot en met het weekeinde overwegend droog en koeler weer. Tegen het einde van deze periode gaat de temperatuur geleidelijk omhoog naar normale waarden.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal
Bron: KNMI en Weerplaza
Als ik kijk naar de neerslaghoeveelheden in Twente dan is het helemaal nog niet zo droog als er hier wordt geschetst.
Maar dan hebben we hiervoor natuurljk nog een droge maart gehad.
Als je nog verder terug gaat zie je dat in het aangehaalde voorbeeld van Twenthe november 2013 de laatste maand was met normale of meer dan normale neerslag, daarna was het steeds minder dan normaal
Synoptische ontwikkeling
Een hoogterug boven West-Europa beweegt oostwaarts, waarna in een licht meanderende straalstroom van tijd tot tijd storingen over ons land trekken.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met het volgende weekend is het ensemble smal, de overgang naar een zonale stroming zit in nagenoeg alle modellen. Wel zien we dinsdag en woensdag enige spreiding in de temperatuur. Dit heeft te maken met hoe actief de storingen zijn die dan doorkomen. Opvallend zijn de grote kansen op significante hoeveelheden regen. Vanaf woensdag is de kans op 3-10 mm in 24 uur een aantal dagen 40-50%. Op de langere termijn neemt de onzekerheid toe. Hierbij zien we dat hogedrukinvloeden toenemen, wat resulteert in lagere neerslagkansen en hogere temperaturen. Vooralsnog is het aantal leden van het ensemble dat zo'n soort scenario voorziet in de minderheid. Bovendien hangt het er ook nog eens vanaf waar het hoog precies komt te liggen wil het naast droger ook echt warmer worden.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Aanvankelijk droog en temperaturen rond normaal, maar vanaf ongeveer dinsdag een overgang naar een weertype met geregeld regen en temperaturen beneden het langjarig gemiddelde.
Samenvatting EPS-periode:
Aanhoudend wisselvallig, maar geleidelijk afnemende neerslagkansen (naar ongeveer 40%) en een kleine kans (25%) op maxima die boven de normaal uitkomen.
Bron : KNMI | Gewijzigd: 3 mei 2014, 09:24 uur, door Ries
Synoptische ontwikkeling
Er is sprake van een licht meanderende westcirculatie die zorgt voor wisselvallig en tamelijk koel weer. In de loop van volgende week worden de meanders groter en lijkt er zich een hoogtetrog te vormen waarvan de as N-Z georiënteerd boven West-Europa is gesitueerd. (Althans, het merendeel van de leden laat dit zien, zie verder ook bij onzekerheden) In de loop van de volgende week kiest de OPER ervoor om de genoemde hoogtetrog wat oostwaarts te laten verplaatsen. Het aandachtsgebied komt dan aan de westflank van een hoogterug onder een noordweststroming van polaire lucht.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Onzekerheden binnen het Ensemble tekenen zich reeds af vanaf halverwege volgende week. Een aantal oplossingen laten een handhaving van de wat meer zonale stroming zien en dus geen hoogtetrog, of in veel mindere mate. Beide oplossingen zorgen voor weer met geregeld neerslag, al is de ene variant meer dynamisch, de ander meer convectief van aard. (Zoals al eerder opgemerkt in voorgaande beschouwingen). In de EPS periode vanaf 15 mei is een breed scala aan oplossingen te zien. Dit wordt ook verdisconteerd in de brede bandbreedte van de pluim. In de EPS periode zien we voorts dat het aantal leden met neerslag sterk afneemt.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Tamelijk koel, vrij veel bewolking en van tijd tot tijd regen of enkele buien.
Samenvatting EPS-periode:
Waarschijnlijk afnemende neerslagkansen. De spreiding (onzekerheid) in de temperatuurverwachting is behoorlijk groot.
Bron: KNMI
En voor Zeeland is er code geel voor zware windstoten momenteel. Die kan ik beamen, want ik woon er,