Zit ons hele universum vervat in een gigantisch zwart gat, dat deel uitmaakt van nóg een groter heelal? Volgens sommige fysici is dat de meest waarschijnlijke theorie die de oerknal kan verklaren, staat te lezen in National Geographic.
Het heelal ontstond zo'n dertien à vijftien miljard jaar geleden met een Big Bang. Daarover zijn de meeste wetenschappers het eens. Maar wat er vóór die oerknal gebeurde, en hoe die in gang gezet werd, blijft tot op heden een groot raadsel.
Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters
Volgens een nieuwe radicale theorie spelen zwarte gaten een sleutelrol. De theorie luidt dat ons volledige heelal - alle sterrenstelsels, sterren en planeten - binnenin een gigantisch zwart gat bestaan, dat op zijn beurt deel uitmaakt van een groter universum. Dat impliceert dat een zwart gat eigenlijk een tunnel is tussen verschillende universums.
Mathematische modellen
Eén van de wetenschappers die deze theorie bestudeert, is Dr. Nikodem Poplawski van de universiteit van New Haven in Connecticut. In een publicatie in het vakblad Physics Letters B stelt hij enkele nieuwe mathematische modellen voor van de spiraalvormige beweging van materie in een zwart gat.
Volgens hem zijn 'wormgaten' mogelijke alternatieven voor de theorie van Albert Einstein, die zegt dat in het centrum van een zwart gat singulariteiten ontstaan wanneer de dichtheid van de materie te groot wordt. Die nemen geen plaats in, zijn oneindig dicht en oneindig heet. Ondanks talrijke aanwijzingen hebben veel wetenschappers moeite om deze theorie te aanvaarden.
Bouwstenen voor nieuwe sterrenstelsels
Als Poplawski gelijk heeft, zakt de materie in een zwart gat echter niet in elkaar, maar wordt ze eigenlijk afgestoten en vormt ze de bouwstenen voor nieuwe sterrenstelsels, sterren en planeten in een ander universum.
Deze theorie, die tot hiertoe niet bewezen maar ook niet weerlegd is, zou betekenen dat ons heelal er maar één van vele is. Het zou vervat zitten in een veel groter universum waarvan elk zwart gat een ander heelal kan huisvesten. Een wonderlijke theorie, maar wel een die langzaam maar zeker door meer fysici in overweging wordt genomen.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0