Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 februari 2014, 07:52 uur | Bericht #419649
ESA gaat op zoek naar planeten bij verre sterren


Een voorstelling van het zicht vanop een maan van een exoplaneet.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft groen licht gegeven voor de PLATO-missie, een ruimtetelescoop die op zoek zal gaan naar rotsachtige planeten rond andere sterren. De missie zou in 2024 gelanceerd moeten worden met een Soyoez-raket. PLATO is een acroniem voor Planetary Transits and Oscillations of stars en het wordt de derde middelgrote wetenschappelijke ruimtemissie (de zogeheten M3-missie) van de ESA. Het werd gekozen uit een lijst van vijf mogelijke missies en zal bestaan uit een reeks erg sterke en precieze ruimtetelescopen en camera’s. De ruimtemissie zal planeten zoeken op basis van de periodieke vermindering van het gedetecteerde licht van een ster, veroorzaakt doordat een planeet voor de ster passeert en een fractie van het licht blokkeert. PLATO zal ook kleine veranderingen in sterrenlicht detecteren die worden veroorzaakt door trillingen in de moederster. Deze trillingen maken asteroseismologisch onderzoek mogelijk.


ESA Een ontwerp voor PLATO van EADS/Astrium.

Exoplaneten
De voorbije 20 jaar werden al heel wat exoplaneten gevonden, planeten rond andere sterren dan de zon. Geen enkele van deze nieuwe exoplaneten bevindt zich echter in de leefbare zone rond zijn ster, zoals de aarde ten opzichte van de zon. Met PLATO wil de ESA nu op zoek gaan naar dergelijke planeten. Om te weten te komen of een planeet leven kan ondersteunen, is het noodzakelijk om zowel de straal als de massa te meten. Zo kan men het onderscheid maken tussen gasrijke planeten en rotsachtige planeten met een ijzerkern zoals de Aarde. Er zijn al enkele “super-aardes” gevonden met afmetingen en massa’s iets groter dan die van onze planeet. Voorlopig zijn er geen kleine exoplaneten waarvan de massa, straal en ouderdom nauwkeurig werden vastgesteld. Daar zou PLATO verandering moeten in brengen. Na de lancering in 2024 verwachten de onderzoekers de eerste ontdekkingen van planeten van het type van de aarde binnen de drie jaar.

Europees en Belgisch
Binnen PLATO werken talrijke Europese onderzoeksinstellingen en honderden Europese wetenschappers samen, aangevuld met onderzoekers van over de hele wereld. De catalogus van potentieel leefbare planeten die PLATO zal opleveren, zal de basis vormen voor verdere metingen om de atmosferen van de betreffende planeten te onderzoeken. Ook Belgische onderzoekers zullen aan PLATO meewerken. Wetenschappers en ingenieurs van het Instituut voor Sterrenkunde van de KU Leuven bereiden de nieuwe ruimtemissie al tien jaar voor. Ze doen dit in samenwerking met andere Belgische instituten. De Leuvense wetenschappers houden zich bezig met asteroseismologie. Deze onderzoeksmethode neemt de trillingen in een ster of planeet onder de loep. Deze trillingen leveren heel wat informatie op over de interne structuur en ouderdom van de ster of planeet. Professor Conny Aerts is de Belgische hoofdonderzoeker voor PLATO. Ze vertegenwoordigt de Belgische wetenschappelijke gemeenschap in het bestuur van de ruimtemissie.

Bron: de Redactie | Gewijzigd: 26 april 2017, 15:55 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 356 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 356, lezen 4 mensen het topic "Het grote winter kletstopic 2016-2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden