De laatste bebouwing op het Waddeneiland Rottumeroog wordt deze week gesloopt. Het vogelwachtershuis dreigt in zee te verdwijnen na de hevige storm van begin december. Dat lot lijkt voor het hele eiland nog maar een kwestie van tijd. 'De natuur wint het.' Elke dag tuurt Jaap Nienhuis, bewoner van het Groningse Usquert, even over de Waddendijk in de verte. 'Je wil toch even zeker weten of het er nog ligt,' zegt de voormalig weerman van RTV-Noord. 'Je kunt je niet voorstellen dat Rottumeroog er straks misschien niet meer zal zijn. Het gaat ons hier allemaal toch erg aan het hart. De hele bevolking leeft mee. Dat eiland hoort er voor ons echt helemaal bij.' Nienhuis en zijn dorpsgenoten zien deze dagen met lede ogen toe hoe er een nieuwe onomkeerbare stap wordt gezet in de aangekondigde dood van het meest oostelijk gelegen Waddeneiland van Nederland. De hele week wordt gewerkt aan het slopen van het vogelwachtershuis op het eiland, de laatst overgebleven bebouwing.
Vogeltellers
Het onderkomen werd 's zomers nog bewoond door vogeltellers. Maar volgens Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer is het niet meer te handhaven. Na de felle storm van 5 op 6 december - springtij en noordwesterstorm tot windkracht 12! - zijn vrijwel alle duinen aan de noordkant van het eiland verdwenen. Het gebouw staat nu aan de vloedlijn en dreigt in de Waddenzee te verdwijnen. Rottumeroog, niet te verwarren met het iets verderop gelegen Rottumerplaat, schuift langzaam maar zeker al jaren zijn einde tegemoet. Het is een treurig lot dat dit unieke stukje Nederland wacht. Ten oosten van het eiland ligt een diepe geul, die al klaarligt om het straks voorgoed uit de geschiedenis weg te happen - als een nieuwe storm er al niet eerder een einde aan maakt.
'Dat het laatste huis nu ook al weg moet, is erg naar,' zegt Dick Spijker, voorzitter van de Stichting Vrienden van Rotterumoog en Rottumerplaat. 'Maar je kon erop wachten. Uiteindelijk is dit het gevolg van het stoppen met het aanbrengen van nieuw zand. Het wordt niet meer gedaan, omdat het te duur is. En dan wint de natuur het.' Op Rotterumeroog woonden al in de 13de eeuw monniken. De laatste vaste bewoner, voogd Jan Toxopeus, verliet het eiland in 1965. De laatste jaren stijgt de belangstelling voor het tragische eiland. Vorig jaar waren er 24 excursies, telkens met groepen van zo'n 30 tot 35 mensen. Rondleidingen zijn nu tot nader order afgeblazen. Tot het najaar komt het er sowieso niet meer van. Daarna kijken Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en de Vrienden samen of het nog mogelijk is mensen toe te laten. Voorzitter Spijker van de Vrienden houdt de moed er in. 'Dé storm die Rottumeroog voorgoed wegblaast, kan morgen komen, maar ook nog 20 jaar wegblijven. Als het gebeurt moeten we toegeven dat de natuur sterker is dan wij. Maar de natuur zit ook vol verrassingen. Wie weet krijgen we wel ergens anders een nieuw eiland terug.'
Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 09:54 uur, door Joyce.s