Sven Nys tijdens de vorige editie van de SP-cross in Middelkerke. © belga.
De organisatoren van de oudste veldrit van het land, tevens de laatste manche van de Superprestige, in Middelkerke houden de weerkaarten vandaag en morgen nauwlettend in de gaten. Vooral de voor zaterdag aangekondigde stormwind baart de organisatie grote zorgen.
Volgens voorzitter Norbert Cicou is er vandaag geen reden om de cross af te gelasten. Morgen zal het ook al echt heel slecht weer moeten zijn voor dat gebeurt, maar toch zijn ze er niet gerust in in Middelkerke. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen om nadars en tenten te beveiligen. Spandoeken worden pas morgen opgehangen. Indien de wind zo hevig is als wordt aangekondigd, tot 100 km per uur, zit de mogelijkheid erin dat de publiekstent wordt platgelegd. Morgen wordt de beslissing genomen.
Bron: HLN
Ons land komt vrijdagnacht en zaterdagmorgen in een sterk windveld terecht. Volgens weervrouw Sabine Hagedoren krijgen we echt hondenweer. Het KMI heeft code geel afgekondigd en waarschuwt voor felle wind en rukwinden. Lokaal worden snelheden tot 100 kilometer per uur verwacht.
In de loop van vrijdag wakkert de wind aan en ’s nachts gaat het nog harder waaien. Geregeld valt er regen, na middernacht gaat het zelfs harder regenen. Tegen de ochtend wordt het droger en waait het krachtig, aan zee zelfs zeer krachtig met soms hevige rukwinden. Op zee staat een zware zuidwesterstorm.
Het KMI heeft code geel afgekondigd en waarschuwt voor rukwinden tot 80 per uur in het binnenland en tot 90 km per uur aan zee. Zaterdagmorgen kan dat oplopen tot 100 km per uur aan zee en lokaal tot 90 km per uur in het binnenland.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Al de parken en bossen die door Leefmilieu Brussel worden beheerd, worden zaterdag gesloten door de voorspelde rukwinden van meer dan 80 km/u. Dat meldt Leefmilieu Brussel.
Het Brussels Instituut voor Milieubeheer geeft de raad om parken en bossen zaterdag te vermijden wegens het gevaar op omvallende bomen. In bossen en parken die niet afgesloten kunnen worden, worden aan de ingang berichten geplaatst en zullen wachters de bezoekers informeren over de mogelijke gevaren. Na 15.00 uur worden de parken die beheerd worden door Leefmilieu Brussel opnieuw geopend nadat ze geïnspecteerd, opgeruimd en beveiligd zijn.
Het KMI voorspelt voor zaterdag rukwinden van meer dan 80 km/u. Na de middag zou het opklaren en zijn lokale regenbuien mogelijk.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Ruim 100.000 gezinnen in Bretagne, in het westen van Frankrijk, zitten vrijdagavond zonder elektriciteit. Oorzaak is de storm Ulla, meldt de Franse elektriciteitsdistributeur ERDF.
De storm Ulla zal de hele nacht tekeer gaan in Bretagne. Er worden rukwinden tot 120 km/uur verwacht, volgens Météo France. Langs de kust kan dat oplopen tot 130 en zelfs 140 km/u.
Bron: HLN | Gewijzigd: 14 februari 2014, 22:04 uur, door Marga
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/40079/stormkansen-week-7-2014/419285/#message419290
De harde wind heeft flinke schade aangericht in Breda. De dakbedekking van negen huizen is weggeblazen.
De dakbedekking kwam op straat terecht en beschadigde daar een aantal auto's. Niemand raakte gewond.
Heel Nederland moet komende uren rekening houden met stormachtig weer. Er zijn zware windstoten mogelijk, langs de kust tot 120 kilometer per uur.
Ook vallen er enkele buien, waarin het "er flink tegenaan kan gaan", zegt NOS-weerman Marco Verhoef. "Het is weer om voor gewaarschuwd te worden."
Bron: Nos.nl // http://nos.nl/artikel/611322-daken-weggeblazen-door-storm.html | Gewijzigd: 15 februari 2014, 07:25 uur, door wappy
De tweede storm van het jaar in een feit. Zaterdagochtend werd op Vlieland een uur lang gemiddeld windkracht 9 gemeten, waarmee aan de voorwaarden is voldaan om van een officiële storm te kunnen spreken. Dat meldt weeronline.nl.
Ook in de rest van Nederland waait het zaterdag hard. Langs de hele kust staat windkracht 8 en in bijna het hele land komen zware windstoten voor. Alleen in het oosten waait het minder hard.
De zwaarste windstoten worden in het noordwesten van het land verwacht, met windkracht 9 en windstoten met snelheden tot 110 kilometer per uur. In de rest van het land bereiken de windstoten snelheden tot 90 kilometer per uur.
De eerste storm van 2014 in Nederland vond afgelopen zondag plaats. Toen werd in IJmuiden rond het middaguur twee keer een uur lang windkracht 9 gemeten.
Bron: NU
Onweersdagen: 0
Opnieuw waait het zo hard in Nederland dat er officieel van een storm gesproken mag worden. Tussen 6 en 7 uur op vanochtend stond er gemiddeld windkracht 9 op Vlieland en dat is genoeg voor een heuse storm, aldus een woordvoerder van weeronline.nl. Langs de rest van de kust staat een windkracht 8. In vrijwel het hele land kunnen zware windstoten voorkomen, zo waarschuwen meteorologen. Voor vrijwel heel Nederland, met uitzondering van Gelderland, Limburg en Overijssel, geldt code geel in verband met de windstoten, aldus het KNMI.
Ravage in Breda
Het stormachtige weer leidde vanochtend vroeg tot een flinke ravage in Breda. De dakbedekking van negen woningen aan de Acaciastraat werd weggeblazen. Niet alleen de huizen liepen schade op door de harde wind. 'De dakbedekking is op straat terechtgekomen', zei een woordvoerder van de politie. Daardoor raakte ook een aantal auto's beschadigd. Niemand raakte gewond. Ook hoefden de getroffen woningen niet te worden ontruimd. De gemeente liet weten een deel van de straat te laten afzetten. Er wordt vanochtend gesproken met de bewoners over het opruimen van het puin.
Bron: AD | Gewijzigd: 14 februari 2017, 12:25 uur, door Joyce.s
De brandweer heeft vanmorgen in Zwolle een bouwsteiger afgebroken die op omvallen stond na een windstoot. De steiger stond bij een bedrijfspand de Wilhelm Röntgenstraat. Een medewerker van beveiligingsbedrijf Securitas zag de steiger omvallen en waarschuwde de brandweer. Omdat de steiger op het fietspad dreigde te vallen is het bouwwerk door de brandweer afgebroken.
Bron: RTV Oost | Gewijzigd: 14 februari 2017, 12:26 uur, door Joyce.s
Noordwest-Nederland heeft voor de tweede keer in een week te maken met storm. Op Vlieland wakkerde de zuidwesterstorm vanmorgen al aan tot windkracht 9. Vooral het noordwestelijk kustgebied ondervindt hinder van de storm. De overige kustgebieden krijgen te maken met harde wind, kracht 8 bft. Daarbij kunnen zware windstoten optreden van 90 tot 120 km/uur. De rest van het land moet rekening houden met windstoten van 75 tot 90 km/uur.
Code geel
Voor alle provincies, uitgezonderd Overijssel, Gelderland en Limburg, geldt code geel: gevaarlijk weer dat kan leiden tot schade en overlast. Vanuit het zuiden neemt de wind later vanmiddag in kracht af.
Luchthavens
De storm veroorzaakt voor vertraging op Schiphol. Vliegtuigen moeten langer wachten op toestemming om te landen. Ook schepen in de haven van Rotterdam hebben last van de harde wind.
Bron: NOS
Het was afkomstig van de twaalfde etage van de Alphatoren, er raakte niemand gewond.
(112twente)
(ps kan niet knippen en plakken)
| Gewijzigd: 15 februari 2014, 13:48 uur, door tukkerjasper
IJMUIDEN - De ferry King Seaways uit Newcastle is zaterdagmiddag extra laat in IJmuiden aangekomen. Vanwege de storm had rederij DFDS al aangekondigd dat het schip rond 14:00 uur zou arriveren. Echter, op dat tijdstip lag het schip nog zes mijl buiten IJmuiden. Hierna heeft het een uur kort voor de pier op helikopterbeloodsing moeten wachten. De kustvaarder Sea Charente kwam ondertussen wel binnen en werd door de golven flink door elkaar geschud.
Tegen half vier kwam de ferry slingerend en stampend de havenmond binnenvaren. De sleepboot Brent voer hem tegemoet met een grote witte snor voor de kop. Samen met de sleepboot Argus heeft hij de ferry geassisteerd naar de Felison Terminal. Ondertussen stond een bemanningslid op een bordes voor de brug het vele zout van de ramen van de brug te spuiten.
Op de terminal stonden de inschepende passagiers al te wachten. Vertrekkend autoverkeer mag pas het opstelterrein op nadat het arriveeerde verkeer het schip en het terrein heeft verlaten. Hierdoor dreigde op de Halkade een verkeerschaos te ontstaan. Dit werd netaan voorkomen door het verkeer links en rechts te laten parkeren. Teven heeft de Koninklijke Marechaussee de Halkade vanaf de Kruitenstraat afgesloten. Personeel van de terminal liep de auto's langs om de inzittenden te informeren. Verkeer wat het schip verliet kon tussen de geparkeerde wagens door.
Normaal begint het inschepen van passagiers en auto's rond 15:00 uur. Nu kan dit pas beginnen als het schip leeg is. Naar verwachting zal het schip niet eerder dan 21:00 uur vertrekken. Dat is drie en een half uur later dan gebruikelijk.
bron:Haarlemsdagblad | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:55 uur, door Justin
De storm die zaterdag vooral over het noorden van het land trok, heeft relatief weinig schade aangericht. In de stad Groningen waaiden op een nieuwbouwlocatie losliggende dakplaten van daken. Die platen zijn vastgezet of opgeruimd, zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Groningen.
In Hoogezand raakte de omlijsting van een verkeerslicht los en dreigde de omlijsting van een dak af te waaien. De brandweer heeft in beide gevallen de boel vastgezet.
Ook in Friesland viel de schade mee. In Leeuwarden ruimde de brandweer dakplaten op die van een fietsenhok bij een school waren gewaaid. De platen dreigden op het spoor terecht te komen. In het havengebied van Harlingen waaiden dakelementen van loodsen af. Dat is opgeruimd door de gemeente.
In Breda waaide de dakbedekking van negen woningen. Het ging om de asfaltlaag op platte daken, die de straat op werd geblazen. Dat gaf nogal een ravage. De schade was aan het eind van de dag provisorisch gerepareerd.
Bron: AD
De harde wind heeft in de nacht van zaterdag op zondag bijna een uitbraak van vier wolven in Ruinen veroorzaakt. Een forse boom plette het hek van het verblijf van de dieren bij Park Oikos in Ruinen.
Volgens eigenaar Frans Frijmuth hadden ze over de boom kunnen ontsnappen, maar vanochtend bleken de wolven nog gewoon in hun verblijf te zitten.
'Ze hebben het hier blijkbaar te goed om te ontsnappen', lacht Frijmuth. Hij schakelde de hulp van de brandweer in, die de boom weghaalde. Vervolgens kon het hek weer zo worden gerepareerd dat de roofdieren niet meer uit hun onderkomen zouden kunnen vertrekken.
Bron: AD
Onweersdagen: 0