Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

8 Jan 2025 13:25:33

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Jan 2025 22:19:57

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Jan 2025 11:27:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clarke, AL; Conecuh, AL; Monroe, AL; Washington, AL; Wilcox, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallas, AL; Perry, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cullman, AL; Limestone, AL; Madison, AL; Morgan, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butler, AL; Conecuh, AL; Monroe, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chilton, AL; Shelby, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Butler, AL; Conecuh, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bibb, AL.

7 Jan 2025 05:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Clarke, AL; Mobile, AL; Monroe, AL; Washington, AL; George, MS; Greene, MS.

7 Jan 2025 05:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AL.

7 Jan 2025 05:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Limestone, AL.

7 Jan 2025 05:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bolivar, MS.

6 Jan 2025 21:04:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, LA; Grant, LA; La Salle, LA; Winn, LA.

6 Jan 2025 21:04:49
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 februari 2014, 18:03 uur | Bericht #419341
IJstijden en de Milankovitch Cycli

We gaan kijken naar de hele grote tijdsschaal waarop onze aarde beweegt ten opzichte van de zon. Het klinkt misschien een beetje gek, maar van tijd tot tijd wiebelt de aardas een beetje en dat heeft invloed op bijvoorbeeld het ontstaan van een ijstijd. Ook is de kring die de aarde draait om de zon, niet altijd gelijk van vorm. Al deze relatief kleine veranderingen kunnen samenkomen, en een tikje geven aan de energiebalans van de aarde. Want als de energie die in onze atmosfeer binnenkomt (de inkomende straling van de zon) niet gelijk is aan de energie die er weer uitgaat (die uitstraling van warmte vanuit de aarde de atmosfeer uit) dan gaat de aarde opwarmen ofwel afkoelen. En dat heeft op zeer lange termijn flinke gevolgen…

Laten we eerst even wat meer in detail gaan kijken wat de aardas betekent voor ons klimaat. Gedurende het jaar blijft de aardas in dezelfde hoek staan (zie het plaatje hieronder, met de aardas bedoelen we een virtuele lijn van zuid naar noord). De draaiing van de aarde zorgt ervoor dat we in de winter iets verder van de zon staan en dus minder zonnestraling binnenkrijgen op onze breedtegraad, in de zomer is het tegenovergestelde het geval. Wat gebeurt er nu als de aardas een beetje wiebelt? Zodra de aarde iets schuiner komt te staan, dan betekent het dat de verschillen tussen zomer en winter extremer worden. Bij een iets rechtere aardas krijgen we juist minder verschillen in temperatuur tussen de seizoenen.


De aarde draait zelf om zijn as, en draait ook een rondje om de zon. Gedurende die draaiingen, blijft de aardas in dezelfde hoek staan. Als de aardas iets verandert, heeft dit invloed op onze seizoenen! Bron: noorderlicht.nl

Het wiebelen
In het jaar 1879 werd Milutin Milankoviç geboren, en hij ontwikkelde zich aan de universiteit van Wenen tot een wiskundig genie. Heel zijn leven heeft hij besteed aan het onderzoeken van de variaties in de baan van de aarde om de zon. En hij kwam er dan ook achter dat de hoek van de aardas tussen de 22.1 en 24.5 graden ligt. Momenteel is de hoek van de aardas 23.5 graden dus we zitten zo’n beetje in het midden van de cyclus. Maar… we hebben het hier niet over veranderingen van de ene op de andere dag. Eén hele cyclus bestaat namelijk uit 41.000 jaar! We noemen dit fenomeen: obliquiteit.


Milutin Milankoviç werd geboren in 1879 en was een Servische ingenieur en geofysicus. Hij besteedde zijn leven aan het onderzoeken van de variaties in de baan van de aarde om de zon. Hij stierf in 1958. Na zijn dood in 1976 werd zijn theorie grootschalig ondersteund door paleomagnetisch onderzoek. Bron: Wikipedia; Hays Imbrie and Shackleton, 1976.

De beweging van de aarde in zijn geheel
De heer Milankoviç ontdekte nog 2 belangrijke dingen die invloed hebben op de hoeveelheid zonnestraling die bij ons binnenkomt. De aarde draait elke dag ongeveer één keer rond (in 23 uur, 56 minuten en ongeveer 4 seconden is het rondje gemaakt). Dat wist hij ook al, maar hij kwam erachter dat de aardas zelf ook ietwat ronddraait. Een tol is daarbij een goed voorbeeld. Die draait zelf snel rond, maar ook de as van de tol maakt een veel rustigere draaiende beweging. Dit doet de aarde ook! Het heeft geen directe invloed op de inkomende zonnestraling, maar indirect wel. De hoek van de aardas verandert immers niet, maar de plek waarop de meeste instraling plaatsvindt wel. Een oceaan is wat donkerder van kleur en mede daardoor neemt deze gemakkelijker warmte op dan land. De plek van instraling is dus zeker van belang voor de hoeveelheid warmte die opgenomen wordt en heeft zo ook weer invloed op luchtstromingen bijvoorbeeld. De draaiing van de aardas wordt precessie genoemd. Eén heel ‘tolrondje’ vindt elke 26.000 jaar plaats.


De draaiing van de aardas wordt precessie genoemd en 1 'rondje' vindt ongeveer elke 26.000 jaar plaats. Bron: ditrianum.org

Van een ovaal naar een bijna-cirkel
Een derde factor die Milankoviç ontdekte betreft de baan van de aarde rond de zon. Deze is niet volledig rond, maar een ovaal, en verandert ook soms van vorm. Stel je eens een ovaal voor, en plaats daar de zon middenin. Dan zie je dat de aarde op 2 punten in de ellips dichter bij de zon staat en op 2 punten juist verder van de zon af staat. Op dit moment is het verschil in inkomende zonnestraling tussen het verste punt en het meest afgelegen punt zo’n 6.8%, de baan is bijna cirkelvormig. In een tijdspanne van 100.000 jaar verandert deze cirkel een klein beetje van vorm en wordt geleidelijk meer een ellips om daarna weer terug te keren naar een cirkelvorm. Dit heet de excentriciteit van de baan van de aarde en heeft veel invloed op de seizoenen. In een ellips zijn de verschillen tussen zomer en winter immers veel groter, waardoor de winter op de Noord- en Zuidpool veel kouder zal gaan verlopen.


De excentriciteit is de vorm van de baan die de aarde maakt om de zon. Is die cirkel wat meer platgedrukt dan is het verschil in afstand tot de zon op 2 momenten in het jaar, veel groter. Dat betekent dat de seizoenen extremer gaan verlopen, de winter kouder en de zomer warmer. Op dit moment zitten we in een vrij cirkelvormige periode. Bron: members.chello.nl

IJstijden
De drie fenomenen samen worden de Milankovitch Cycli genoemd. De obliquiteit, precessie en de excentriciteit zijn van groot belang als we kijken naar het klimaat op een grote tijdsschaal. Wanneer de drie cycli samenkomen dan kan dit een ijstijd uitlokken. Dit is in het verleden ook gebeurd en de Milankovitch cycli lijken dan de aangewezen factor te zijn voor de afgelopen 4 ijstijden. Dit betekent niet direct dat de samenkomst van deze drie factoren meteen voor een enorme koude zorgen. Wel zorgen ze ervoor dat de temperatuur iets daalt, of dat de luchtstromen iets veranderen, waardoor er bijvoorbeeld meer sneeuw valt. Als er een groter oppervlak op aarde wit is, wordt er meer zonlicht weerkaatst waardoor het nog kouder wordt. Zo valt er meer neerslag in de vorm van sneeuw, waardoor er nog meer zonlicht weerkaatst wordt… Zo’n ijstijd zette zich vrij snel in, en duurde in het verleden wel 100.000 jaar (zie grafiek). Milankovitch cycli kunnen even zozeer zorgen voor het begin van een ijstijd als wel voor het einde. Met meer instraling, smelt meer ijs, is er een groter donkerder oppervlak aanwezig dat beter warmte absorbeert waardoor meer ijs smelt. Deze terugkoppelingen zijn zeer belangrijk voor de aarde.


Deze grafiek laat zien dat wanneer alle drie de factoren een samenhang vertonen, er een ijstijd getriggered kan worden. Het is nogal lastig te zien, maar we bekijken dan ook een periode van 1 miljoen jaar. Wel is duidelijk te zien dat de ijstijden steeds terugkeren, het is een natuurlijk fenomeen. Bron: Wikipedia


Onderzoek met ijskernen op Vostok bevestigen dat in de afgelopen 420.000 jaar het CO2 niveau in de atmosfeer tussen 180 en 280 ppmv lag (parts per million per volume). Inmiddels zijn we al over de grens van 400 ppmv gegaan. Bron: Falkowski and others, 2000.

Gevolgen voor ons op korte termijn?
De drie fenomenen moeten redelijk samen uitkomen, willen de omstandigheden gunstig zijn voor een ijstijd. Er wordt gespeculeerd dat dit zo is, maar toch liggen ze nog met zo’n 10.000 jaar uit elkaar. Waarschijnlijk is het gecombineerde effect dus te zwak om een koude periode uit te lokken. In dit geval hebben we het dus over de komende tienduizenden jaren. We leven echter nu, en los van deze natuurlijke fenomenen, nemen elke dag de CO2 waarden in de atmosfeer nog steeds toe. Hierdoor loopt de temperatuur op aarde juist op. Een soortgelijke situatie waarin de mens een sterke invloed had op het klimaat, is nog nooit eerder voorgekomen. Wat er dus in de zeer verre toekomst gaat gebeuren is onzeker, maar als de trend zich op korte termijn voortzet, dan is het juist de mens die het klimaat verandert, en zeker niet de Milankovitch cycli.

Bron: Meteoconsult
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.891 topics, welke bij elkaar 448.535 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.611 leden.
Het nieuwste lid is Sneeuwschuiver57.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 122 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 122, lezen 15 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 9".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden