Bij de Perm-Trias-massa-extinctie, die zo'n 252 miljoen jaar geleden plaatsvond, kwam er een einde aan 90 procent van alle leven op aarde. Uit een nieuwe studie, de meest nauwkeurige tot nog toe, blijkt dat daar 60.000 jaar voor nodig was.
Een schuldige kan in de nieuwe studie niet aangeduid worden, maar er zijn wel verschillende verdachten. Zo spreken de wetenschappers die de studie schreven over vulkaanuitbarstingen op Siberië, die enorme hoeveelheden klimaatveranderende gassen in de atmosfeer spuwden.
Stockbeeld. © thinkstock.
De duur van die Perm-Trias-massa-extinctie bepalen helpt de wetenschappers alvast bij hun poging om te reconstrueren wat er precies gebeurd is, zegt MIT-geochemicus Seth Burgess, hoofdauteur van de studie.
"Wat de massa-extinctie ook veroorzaakt heeft, het was erg snel; of de biosfeer bereikte een kritiek punt", vertelt Burgess aan wetenschapsblad Live Science. "Het is extreem belangrijk om een tijdlijn te hebben van de massa-extinctie, bijhorende gebeurtenissen en hun intervallen. Zo krijgen we een idee van hoe de biosfeer erop gereageerd heeft."
Zeeleven
De Perm-Trias-massa-extinctie, die het einde van het geologische tijdperk Perm inluidde, vond ongeveer 252 miljoen jaar geleden plaats. Daarbij verdween 96 procent van alle zeeleven en zo'n 70 procent van alle leven op vasteland. Om even te vergelijken: bij de grote dinosaurussterfte, zo'n 66 miljoen jaar geleden, kwam 85 procent van alle leven op aarde tot een einde.
Honderden geologen en wetenschappers trokken naar het Chinese Meishan om er gesteentes van voor, tijdens en na het Perm-tijdperk te verzamelen en onderzoeken. In het maritieme gesteente van Meishan, vermengd met vulkanisch as, zitten immers minuscule zirkoonmineralen, die precies gedateerd kunnen worden met geochemische technieken. Het gesteente bevat ook fossielresten, die het afsterven en herleven van leven op aarde aantonen.
Broeikasgassen
De nieuwe tijdlijn biedt ook een meer duidelijkheid over de milieuomstandigheden, gelinkt aan de massa-extinctie. Bij vorige studies werd vastgesteld dat er een toename was van broeikasgassen. Uit de nieuwe studie van Burgess en zijn team blijkt dat die toename plots en erg intensief was.
Bron: HLN/Live Science
Onweersdagen: 0