..en welk nieuws bedoel je hier of op tv
Op tv en nu.nl bijvoorbeeld. Ook hoe erg het erin engeland aan toe gaat. Je hoort er niet echt veel over. Ben blij dat ik vaak op deze site kijk
| Gewijzigd: 13 februari 2014, 20:17 uur, door Marga
Synoptische ontwikkeling
Vandaag ontwikkelt zich op de Atlantische Oceaan nabij 40N een frontale storing, die onder de linkeruitgang van een rechte jet streak snel verder uitdiept tot een groot en actief laag (Rapid Cyclogenesis). Vrijdagavond komt dit laag met een kerndruk van 955 hPa aan bij Ierland. Gedurende het weekeinde trekt het laag opvullend over Engeland en de Noordzee richting Scandinavië. Ons land krijgt zaterdag met het windveld van dit laag te maken.
windstoten
Modelbeoordeling en onzekerheden
Belangrijkste aandachtspunt voor de komende dagen is het windveld dat zaterdag wordt verwacht. EPS-kansen op meer dan 100 km/uur zijn voor De Kooy zo'n 50% en voor Schiphol zo'n 40% en voor De Bilt 10%. Daarmee komt de kans gemiddeld zo'n 10% lager uit dan uit de voorgaande 12z run. Tegelijk met het genoemde stormlaag komt er kortdurend maritiem tropische lucht mee, waarin de temperatuur zaterdag tot ruim boven de 10 graden kan oplopen. Gedurende de EPS-periode houden we een licht wisselvallig weerbeeld met een 50% kans op neerslag. Wat wel opvalt is dat in de wel erg brede temperatuurpluim er gemiddeld wel sprake is van een verder oplopende tendens richting 10 graden.
Bron: Knmi
In de eerste plaats vind men in Nederland op dit moment het schaatsen van rondjes veel interessanter en belangrijker. Daarnaast, en minstens zo belangrijk, ook in de UK is de belangstelling voor het noodweer pas vrij laat op gang gekomen, men deed het een beetje af als iets wat wel vaker gebeurde, de gebieden die overstroomden hebben dat wel vaker, zouden niet moeten zeuren want ze zouden het gewend moeten zijn. De grote gebieden die het meest last hebben van het weer, ach, alles ten zuidwesten van London, dat telt haast niet mee, dat is zo'n beetje Zuid-Limburg de Achterhoek en Noord-Oost Groningen gecombineerd in de ogen van de gemiddelde Brit. De wateroverlast, daar werd tot vor kort te lacherig over gedaan.
Citaat van Citaat van Tatanka, donderdag 13 februari 2014, 7:51 uur Nieuwe ronde nieuwe kansen zeer gevaarlijke set-up voor Uk,Noord-Frankrijk en Benelux deze heeft ook een ruimere windveld en met wijzingen zitten delen nog steeds goed in de papieren in tegenstelling tot gister we gaan het volgen>
Modelbeoordeling en onzekerheden
Belangrijkste aandachtspunt voor de komende dagen is het windveld dat zaterdag wordt verwacht. EPS-kansen op meer dan 100 km/uur zijn voor De Kooy zo'n 50% en voor Schiphol zo'n 40% en voor De Bilt 10%. Daarmee komt de kans gemiddeld zo'n 10% lager uit dan uit de voorgaande 12z run
Hoe komt dat toch dat stormverwachtingen in 9 van de 10 gevallen naarmate de storm nadert wat afzwakken en uiteindelijk ook minder sterk zijn las met name de eerste indicaties aangeven?
Nou ja, nu niet meer.... Tot voor een paar dagen terug.
En ook in het rampgebeid zelf waren tot voor kort nog een heleboel mensen vooral bezig met "grappige"foto's van rubberbootjes in de hoofdstraat en zo.
Severe Weather Europe
New very intense low in the offing for western Europe: currently well west of the Iberian peninsula and already at central MSLP of 970 mbar, the low is still intensifying and producing winds in excess of 140 km/h. It wil be affecting the Atlantic coasts of western Europe tomorrow. Source: Wetter3.de
Wat dacht je van de koers van de depressie, wat bijna bij elke verwachting staat.
En meestal zwakken ze niet af, maar volgen gewoon een net iets andere richting.
BEWOLKING:
Vanavond naar het oosten wegtrekkende gelaagde bewolking, behorend bij een frontale golf die reeds ten zuidoosten van ons land is langsgetrokken. Vooral nabij de troglijn enkele Cb's met toppen tot ca. FL250. Veder vannacht een afwisseling van opklaringen en Cu/Sc. Aan het begin van de ochtend toont met name Harmonie de ontwikkling van turbulentiestratus, Hirlam laat dit veel minder zien. Gezien de doorstaande wind vannacht is er geen sprake van klassieke turbulentiestratus. De ervaring leert in dit soort gevallen dat Harmonie de hoeveelheid stratus vaak overdrijft. Midden op de dag tijdelijk vorming van Cu. Later in de middag van het zuidwesten uit frontale bewolking. Gedurende warmtefrontpassage weinig sratus a.g.v. de harde wind.
NEERSLAG:
Vanavond op de genoemde troglijn nog enkele buien, daarbij is nog een kleine kans op onweer en hagel. Vannacht en morgen overdag op de meeste plaatsen droog. Later in de middag en avond frontale neerslag op passage van het warmtefront. De modellen vertonen hierin weinig verschillen.
(bron:knmi)
| Gewijzigd: 13 februari 2014, 18:49 uur, door Stormpie
Ik denk dat hij eerder in de nacht van vrijdag op zaterdag met de hoogste windstoten smorgens smiddags verlaat hij bijna nl met alsnog ruim 90km a 100 km...maar met voor storm begrippen nog ruim 36 uur is veel mogelijk positief detail is dat het windveld vele malen groter is dan afgelopen storm dus een koerswijziging kan iets tegenvallen of heel dramatisch worden.
Smorgens
Smiddags
| Gewijzigd: 13 februari 2014, 19:09 uur, door Tatanka
vrijdag
zaterdag