Citaat van Tatanka, dinsdag 11 februari 2014, 21:27 uur This may become the most severe deep low since windstorm Christian and Xaver late last year.
Dit is toch wel een behoorljjk stormpje
Berichten samengevoegd door Marga
Was eigenlijk wel te verwachten
Zaterdag is ook niet meer zo extreem als dat het gisteren ervoor stond, zou dit nog kunnen wijzigen door de storm van morgen? het is tenslotte nog 4 dagen tot het weekend. spannand! na zaterdag lijkt het saai te worden, kwa extreem weer dan:)
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Vannacht passeert in een zuidwestelijke stroming een kortgolvige hoogtetrog. Op de Atlantische Oceaan vindt onder de linkeruitgang van een krachtige rechte jet streak snelle cyclogenese plaats. Dit laag koerst overdag via Ierland noordoostwaarts richting de Noorse zuidwestkust. Bijbehorend occluderend frontaal systeem bereikt vanavond de westkust en verlaat het oosten aan het einde van de avond. Op nadering van dit alles draait de stroming van WZW naar ZZW en neemt morgen later op de dag weer sterk in kracht toe. Hier vooruit schampt een trog (met daarop geleidelijk steeds meer barokliniciteit) het noordwesten van het land. Na passage van de occlusie neemt de zuidwestelijke stroming in kracht af. Het front blijft donderdag nog golvend aanwezig ten zuidoosten van ons land, met een golftop die donderdag rond het middaguur over de Ardennen trekt. Tevens passeert in de middag een hoogtetrog.
MODELBEOORDELING:
Er zitten niet veel verschillen in de ontwikkelingen voor vandaag. De neerslag timing van Hirlam en ECMWF van de occlusie komen sterk overeen, Harmonie is 1-2 uur trager. We volgen Hirlam hierin als leidraad, omdat Harmonie vaak de eerste lichte neerslag niet heeft of onderschat. Het valt op dat Harmonie windstoten zonder convectieve component lager inschat. Op basis van kortetermijnensembles en windrichting zou ook Limburg een grote kans (60%) moeten maken op zware windstoten.
WIND:
Overdag op nadering van het volgende occluderende frontale systeem opnieuw toenemend, op zee dik 9 Bft, in de kustprovincies en in Limburg zware windstoten, mogelijk tot 100 km/uur aan zee. In de nacht naar donderdag trekt het windveld noordwaarts weg, maar vooral boven het noorden van de FIR blijft nog zeker tot donderdagmiddag veel wind staan (in eerste instantie 9 Bft, later . Kans op > 120 km/uur is minder dan 20%. Onzekerheid is nog de duur van de zware windstoten. Het lijkt erop dat in de loop van donderdagnacht de scherpe kanten eraf gaan, het laatst in het noorden
Bron: Knmi
Ik kan de tijdlijn meer niet volgen, in alle posten tot nu toe gaat het steeds ver woensdag maar als ik het stuk lees krijg ik de indruk dat het vooral donderdag zal zijn.
Is het ook weer naar het noorden gescchoven?
"Stormy conditions during today,Wednesday. Southerly winds of 60 to 70 km/h will gust to 120 km/h, will veer westerly by late morning. Winds will increase 75 to 85km/h and will gust 130 to 160 km/h. High Seas also."
Bron: Meteoalarm
Woensdagmiddag gaat de wind meer uit de zuidelijke richting waaien en zal hij flink toenemen.
Laat in de middag en in de avond komen er zware windstoten voor van ongeveer 80 km/uur in de kustprovincies en Zuid-Limburg, langs de noordwestkust mogelijk tot ongeveer 100 km/uur, zo meldt Weerplaza.nl. Het KNMI heeft code geel (gevaarlijk weer) afgegeven.
Aan het eind van de middag wordt aan zee windkracht 8 bereikt maar landinwaarts zal de wind minder krachtig zijn.
Het KNMI verwacht voor de nacht nog enkele buien en een minimum temperatuur van 4 graden De zuidwestenwind blijft vrij krachtig, in de kustprovincies en op het IJsselmeer krachtig tot hard. In het waddengebied is de wind hard tot stormachtig en kunnen er windstoten optreden van ongeveer 80 km/uur.
Bron: BoN / knmi
Bron: Severe wheather europe
WIND:
Aan de voorzijde van de occlusie een 9 Bft boven de Noordzee, ook buitengaats voor onze kust. Na occlusiepassage zit de 9 à 10 Bft meer op het midden van de Noordzee. Windstoten in de kustprovincies tot 80 km/uur, langs de noordwestkust mogelijk tegen de 100 km/uur, zeker als de neerslag aan de achterzijde van de occlusie convectiever van aard wordt. Gezien de diepe onstabiliteit vannacht achter de occlusie lijken buien langs de kust waarschijnlijk, en daarmee ook de windstoten. Morgen overdag blijven de seinen voor 7 tot 8 Bft nog lang boven de Noordzee aanwezig, in onze kustdistricten 6 tot 7 Bft.
Bron: Knmi | Gewijzigd: 12 februari 2014, 18:06 uur, door Tatanka
Very powerful damaging winds are hitting the Wales region, UK right now. The automatic station Aberdaron has reported a peak gust of 170.4 km/h on the coast. This is extremely severe wind potential and significant damage is imminent.
Bron: Severe wheather europe