Woensdag windstoten
Synoptische ontwikkeling
Vrijwel de gehele periode hebben we te maken met meanderende zonale stroming. Hierin trekken regelmatig (rand)storingen vanaf de Atlantische Oceaan naar het vaste land van Europa. Onder de juiste omstandigheden kan zo'n randstoring sterk uitdiepen. In deze run zien we dat ook weer gebeuren. Op woensdag trekt nu een actieve, fors uitdiepende randstoring over de Britse Eilanden naar het noordoosten. Zaterdag volgt een nieuwe die dichterbij ons aandachtsgebied komt en over de Noordzee naar Scandinavië. In de nieuwe week zien we de naderende storingen steeds minder actief worden en na maandag neemt hogedrukinvloed steeds verder toe.
Zaterdag windstoten
Modelbeoordeling en onzekerheden
Al een aantal dagen lang zien we iedere run opnieuw dat de naderende randstoringen soms fors uitdiepen en een sterk windveld krijgen (snelle cyclogenese). Probleem is echter dat we iedere run opnieuw die randstoringen een andere koers zien volgen of dat er juist andere randstoringen uitdiepen die dat in eerdere runs juist weer niet deden. De kans is dus groot dat ons aandachtsgebied de komende periode een keer te maken krijgt met zo'n uitdiepend laag, het lastige is om aan te geven wanneer dat dan het geval zal zijn. Kijkend naar de windpluim dan zien we nu de windpiek vooral op zaterdag naar voren komen maar tegelijkertijd dat de spreiding wel erg groot is. Met andere woorden: het kan ook nog erg meevallen. Verder is in de pluim zichtbaar dat het in de nieuwe week rustiger kan worden. Hoge pieken zijn dan niet of nauwelijks nog aanwezig. Verder is er uiteraard van winters weer nog steeds geen sprake. De temperatuur blijft normaal tot boven normaal.
Uitleg snelle cyclonesse vrij vertaalt uit het engels rapid cyclogenesis: http://en.wikipedia.org/wiki/Cyclogenesis
De eerste frontale golf (of lage druk gebied) vormt op de plaats van de rode stip op de afbeelding. Het is meestal loodrecht (onder een rechte hoek) aan de bladachtige wolkvorming ( barocliene blad ) gezien op satelliet tijdens de vroege fase van Cyclogenese. De locatie van de as van het bovenste niveau straalstroom is in lichtblauw.
Bron: Knmi
woensdag
Windstoten woensdag
Onzekere kanaalratje taai als ie is en zeer onvoorspelbaar hierover moet later deze week meer duidelijkheid komen
| Gewijzigd: 10 februari 2014, 12:07 uur, door Tatanka
Toch veel spannende dan saai winterweer?
WIND:
Morgen overdag een toenemende wind op nadering van de occlusie, op de zuidelijke Noordzee een dikke 8 Bft, mogelijk even tippen aan de 9 Bft. Na passage van de occlusie 7 Bft. Bijbehorende windstoten in de westelijke kustprovincies tot ca. 80 km/uur, Glameps komt met de 60% net tot boven land, derhalve een waarschuwing gegeven.
En de 12z voor woensdag.
Zie je de depressie op dit kaartje.
Die hoeft maar iets te verschuiven en de lijntjes liggen weer anders.
Wind komt er sowieso, maar in welke mate..
ik zie weer storm de 20ste.
Je kan beter zeggen, wanneer er geen storm is:P
het is een komen en gaan van stormen, en niet alleen hier maar ook elders.
Maar laten we eerst woensdag afwachten, en zaterdag heeft toch wel de grootste windpiek op dit moment.
10 dagen is wel erg ver weg, maarja kansen kansen zijn er altijd;) | Gewijzigd: 11 februari 2014, 18:50 uur, door Marga
WIND:
Overdag een toenemende wind op nadering van de occlusie, op de zuidelijke Noordzee een dikke 8 Bft. Modellen komen niet meer met een kleine 9 Bft. Na passage van de occlusie afnemend 6-7 Bft. Bijbehorende windstoten in de westelijke kustprovincies tot ca. 80 km/uur.
Volgende windveld staat voor woensdagavond op het programma, dan kunnen op nadering van de volgende storing weer zware windstoten optreden, mogelijk nog iets forser dan vandaag.
NEERSLAG:
Op de occlusie vamiddag regen, aan de achterzijde mogelijk licht buiig van karakter (zie cross secties waar enige onstabiliteit te zien is). Op de hoogtetrog enkele buien mogelijk. Onweer en korrelhagel zijn niet geheel uitgesloten en in het noorden kan er wat natte sneeuw tussen zitten, daar komt de nattebol-temperatuur even dichtbij nul. Woensdag met name in de loop van de avond weer perioden met regen op het volgende systeem. Modellen komen redelijk overeen qua timing, lijken Hirlam en EC voor vandaag de timing beter te hebben dan Harmoni, dat iets te traag lijkt met de eerste regen.
Woensdag staat er ook nog op, maar zaterdag beter.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Vanochtend vroeg trekken restanten van een oude occlusie van zuidwest naar noordoost over het land. Onder invloed van een passerende rug gaat de activiteit van de occlusie er nog verder uit. Na passage van de rug nadert van het westen uit een occluderend front, dat later in de middag en eerste helft van de avond passeert. Op nadering hiervan neemt de ZZW-stroming in de middag tijdelijk sterk in kracht toe. Na passage blijven we in polaire lucht. In de nacht van dinsdag op woensdag passeert nog een kortgolvige hoogtetrog. Woensdag later op de dag nadert er van het westen uit een volgende actieve randstoring Ierland. Deze ontwikkelt zich vandaag op het westen van de oceaan en diept snel uit onder de linkeruitgang van een krachtige rechte jet streak (RACY). Op nadering hiervan draait de stroming van WZW naar ZZW en neemt woensdag later op de dag weer sterk in kracht toe. Aan het laag is een frontale dubbelconstructie verbonden. Een eerste barokliene zone schampt woensdagmiddag het noordwesten, de meest actieve neerslag van het frontale systeem volgt pas woensdagavond.
MODELBEOORDELING:
De verschillen in de passage van de occlusie vanmiddag zijn kelin. Actueel lijkt Harmonie de grenslaag het beste te beschrijven, vooral t.a.v. de zwakke occlusie met de St. Belangrijk aandachtspunt is de kans op zware windstoten in de kustprovincies, ook hierin laten de modellen onderling weinig verschillen zien. Ook de ontwikkelingen voor woensdagavond worden redelijk eenduidig beschreven. Hirlam18 komt ca. 70 nm zuidelijker uit met de kern dan EC, maar er is een duidelijke indicatie dat ook dan zware windstoten kunnen optreden, ook dan weer voornamelijk in de kustprovincies. Verdere detaillering kan uiteraard pas in een later stadium plaatsvinden.
WIND:
Overdag een toenemende wind op nadering van de occlusie, op de zuidelijke Noordzee een dikke 8 Bft. Modellen komen niet meer met een kleine 9 Bft. Na passage van de occlusie afnemend 6-7 Bft. Bijbehorende windstoten in de westelijke kustprovincies tot ca. 80 km/uur. Volgende windveld staat voor woensdagavond op het programma, dan kunnen op nadering van de volgende storing weer zware windstoten optreden, mogelijk nog iets forser dan vandaag.
NEERSLAG:
Op de occlusie vamiddag regen, aan de achterzijde mogelijk licht buiig van karakter (zie cross secties waar enige onstabiliteit te zien is). Op de hoogtetrog enkele buien mogelijk. Onweer en korrelhagel zijn niet geheel uitgesloten en in het noorden kan er wat natte sneeuw tussen zitten, daar komt de nattebol-temperatuur even dichtbij nul. Woensdag met name in de loop van de avond weer perioden met regen op het volgende systeem. Modellen komen redelijk overeen qua timing, lijken Hirlam en EC voor vandaag de timing beter te hebben dan Harmoni, dat iets te traag lijkt met de eerste regen.
Bron: Knmi
De situatie op de weerkaarten is onveranderd sinds weken met een uitgestrekte trog over de Oceaan en daarrond ontwikkeling van actieve fronten en diepe randdepressies. Zo'n depressie trekt morgen woensdag pal over Ierland met net bezuiden de kern voor de Ierse kusten een dikke 10, mogelijk 11 bf en rukwinden over het westen van Ierland tot zo'n 150 km/h. Ook elders over de Britse Eilanden verwacht ik rukwinden tot 110 km/h en over de Noordzee komt een stormwind te staan. Wij komen er vanaf met zo'n 90 km/h aan zee ten hoogste. Problematischer voor Engeland is dat er opnieuw een plens regen valt bij deze depressie en de waterlopen hebben al lang hun kritische peil bereikt.
Volgende storm dient zich al aan tegen zaterdag. De kern zou een zuidwestelijke koers volgen en zware rukwinden veroorzaken langsheen de westkusten van Europa, van La Coruña tot Denemarken. Voor de kusten zou een zware storm komen te staan, eventueel tot over de Noordzee en rukwinden kunnen lokaal oplopen tot 130 km/h op basis van de huidige verwachtingen. Bij ons zouden er zaterdag windstoten kunnen optreden in de categorie 100-110 km/h. Als de koers en diepte van de depressie tenminste de komende dagen in de modellen wordt aangehouden uiteraard. En voor wie er nog zou aan twijfelen: winterweer staat er voor het begin van de weerkundige lente (1 maart) niet meer op het programma, integendeel, er staan ons nog enkele 10+ te wachten de komende 10 dagen.
http://weerspinsels.blogspot.be/2014/02/ierland-zet-zich-schrapwij-later-ook.html
Bron: weerspinsels.blogspot.be
Deep low over the central northern Atlantic now displaying a visually spectacular double core: the western (left) core is at MSLP 968 mbar, while the eastern (right) core is at an impressive 953 mbar. Both display impressive vortex structure.
Bron: Severe wheather europe
Een occluderend frontaal systeem boven het westen trekt oostwaarts en verlaat nog voor middernacht het noordoosten. Na passage blijven we in polaire lucht. Vannacht passeert vervolgens nog een kortgolvige hoogtetrog over het noordelijk deel. Op de Atlantische Oceaan vindt onder de linkeruitgang van een krachtige rechte jet streak snelle cyclogenese plaats. Dit laag koerst morgen via Ierland richting de Noorse zuidwestkust. Bijbehorend occluderend frontaal systeem ligt morgenavond boven de westkust en verlaat het oosten aan het einde van de avond. Vanwege de van oorsprong dubbelstructuur schampt hier vooruit al in de middag een barocliene zone het noordwesten. Het front blijft daarna nog golvend aanwezig ten zuidoosten van ons land. Op nadering van dit alles draait de stroming van WZW naar ZZW en neemt morgen later op de dag weer sterk in kracht toe.
MODELBEOORDELING:
Zowel op de kortgolvige trog als voor de occlusie van morgen berekenen de deterministische modellen verschillende hoeveelheden. Belangrijk nog is het windveld vanaf morgenavond. Hoever deze landinwaarts gaan reiken verschilt per model. Het valt op dat Harmonie windstoten zonder convectieve component laag inschat. Op basis van kortetermijnensembles en windrichting zou ook Limburg een grote kans (60%) moeten maken op zware windstoten. Verder ligt de meest oostelijke positie van de 60%-contour ruwweg van Lauwersoog richting Breda.
Aandachtspunten.
WIND:
Eerstkomende uren zware windstoten aan de westkust. Na passage eerste occluderende systeem afnemend. Morgen op nadering van het volgende occluderende frontale systeem opnieuw toenemend, op zee dik 9 Bft, in de kustprovincies en in Limburg zware windstoten, mogelijk tot 100 km/uur aan zee. In de nacht naar donderdag trekt het windveld noordwaarts weg, maar vooral boven het noorden van de FIR blijft nog zeker tot donderdagmiddag veel wind staan (in eerste instantie 9 Bft, later .
BEWOLKING:
In de fronale zone Sc, slechts een kleine kans op St door doorstaande wind. Op de achterzijde van de frontale zone kan er mogelijk een verscholen TCu/Cb aanwezig zijn (potentiële onstabiliteit tot FL100. Radarbeelden ondersteunen dit beeld actueel goed. Vanavond weer brede opklaringen, maar komende nacht op de (hoogte)trog enkele Cb's mogelijk tot rond FL200, vooral boven zee. Turbulentiestratus voor morgenochtend in het zuidoosten komt in de nieuwste berekeningen niet voor, maar blijft een mogelijkheid gezien de verticale profielen. Verder suggereert vooral Harmonie voor de occlusie van woensdag uit stratus, dat lijkt overdreven gezien de hoeveelheid wind, Harmonie heeft dit deel ook als actiefst qua neerslag wat een rol speelt. De occlusie zelf is actief in alle modellen en dan zou een basis van net minder dan 1000 voet in matige neerslag op het front eventueel kunnen. Achter de occlusie vooral boven zee kans op buien.
NEERSLAG:
In de frontale zone regen, aan de achterzijde licht buiig van karakter (zie crosssecties/progtemps/radarbeelden). Op de hoogtetrog enkele buien mogelijk. Onweer en korrelhagel zijn niet geheel uitgesloten (WinterKOUW 33% aan zee), de kans op natte sneeuw waar de Hirlam-NESO een signaal voor geeft is niet noemenswaardig. Woensdag met name in de loop van de avond weer perioden met regen op het volgende systeem. Het komt voor het noordoosten nog steeds met natte sneeuw dan wel regen, meest waarschijnlijke is regen.
Bron: Knmi
Stormy second half of the night and entire Wednesday ahead for the British Isles, NW coast of France as well as the coasts of the North sea (Benelux, Germany, Scandinavia) as not one, but *two* deep lows affect the area with severe winds. Here is the forecast for tomorrow 12 am GMT. The northern low has already shifted northwestwards and is not affecting the Isles any more. The southern low is positioned directly over Ireland and brings near-hurricane to hurricane force winds to the Isles, then shifting northeastwards towards the North sea and bringing storm force winds to north central and northern Europe including Benelux, Germany, Denmark, Norway and Sweden. Wind gusts may locally exceed 140 km/h.
Bron: Severe wheather europe