Na het onstuimige weer van dit weekeinde laten de storingen ons aan het begin van de nieuwe week even met rust. De rust is echter maar van korte duur. Dinsdag trekt de wind al weer aan op nadering van een storing die ook weer een portie met regen gaat brengen. Mogelijk krijgen we later in de week weer te maken met stormachtige condities. Daarbij blijft het voorlopig erg zacht voor februari.
Li: Een onstuimg weekeinde met aan zee een stormachtige wind, kracht 8, en windstoten tot 110 km/u. Foto: Jannes Wiersema.
Re: De 'Herfstmotor' komt in de loop van de week weer op volle toeren. Foto: Jan Kuipers, Hardenberg.
Winderig weekeinde
Het tweede weekend van februari werd gecontroleerd door een stormdepressie die via de Britse eilanden naar de noordelijke Noordzee koerste. Op beide weekenddagen vielen buien en had de zon het moeilijk. De zuid- tot zuidwestelijke wind wakkerde aan zee aan tot stormachtig, een windkracht 8. Zelfs op het IJsselmeer waaide een stormachtige zuidwester. Ook landinwaarts waaide het stevig met zondag tot in het oosten van het land een windkracht 5 tot 6. Opvallend waren ook de zware windstoten met vlagen tot 100 km/u aan zee. Verder bleef het uitermate zacht met 7 tot 10 graden.
li: Door de aanhoudende regen blijven overal plassen water liggen op de verzadigde grond. Foto: Sytse Schoustra, Terschelling.
re: Er is de afgelopen dagen veel regenwater naar beneden gekomen. Foto: Ab Donker, Buurmalsen.
Rustige start
In het kielzog van de wegtrekkende stormdepressie via de noordelijke Noordzee naar de Noorse zee, waar ze verder opvult, zorgt een zwakke uitloper van hoge luchtdruk tijdelijk voor rustiger weer op maandag. De zuid- tot zuidoostenwind is veelal zwak tot matig, kracht 2 tot 4. Nadat het zondagavond breed opklaart, trekt in de nacht naar maandag vanuit het zuiden weer hogere bewolking binnen op nadering van een warmtefront. Dit levert maandag overdag veel bewolking op en plaatselijk wat lichte regen of motregen. Ondanks de weinige zonmomenten wordt het tot een graad of 8.
li:Tussen de buien door wat zon en een regenboog voor de Zeeuwse kust. Foto: Co de Vos, Nieuwdorp.
reEven het strand op de hond uitlaten tussen de buien door in een zandstorm. Foto: Theo Westra, Katwijk.
Onbestendig vervolg
Dinsdag begint nog rustig, maar in de loop van de dag trekt de zuidelijke wind aan op nadering van een storing. Voor de storing uit is er zelfs nog wat ruimte voor de zon. Al snel neemt ook de bewolking toe en volgt tegen de avond de eerste serieuze regen in het westen van het land. De wind wordt dan tijdelijk hard aan zee, windkracht 7, en draait vervolgens aan de achterzijde van het passerende front tijdelijk naar westelijke richtingen en zwakt weer iets af. Woensdag wakkert de naar zuid draaiende wind snel weer aan op nadering van een venijnige stormdepressie die in sneltreinvaart koers zet via de Britse eilanden naar de noordelijke Noordzee. Er zijn woensdag zonnige perioden, maar er vallen ook enkele buien. Donderdag verloopt een stuk natter met aan zee mogelijk weer een stormachtige zuidwester. Alle dagen ligt het kwik overdag rond 8 graden en blijft tijdens de nachten enkele graden boven het vriespunt. Vanaf vrijdag komen er zelfs weer dubbele cijfers op de thermometer te staan. Ook dan houdt het wisselvallige en onstuimige weer aan. Na het derde februariweekend lijkt het wat rustiger te worden, maar dat is voorlopig nog ver weg.
Bron: Meteoconsult Door: Dennis Wilt
De stormen die Groot-Brittanië teisteren en z-w wegtrekken, lijken aankomende week toch echt met volle kracht naar Nederland toe te trekken.
Weerplaza voor donderdag, Langs de volledige kust windkracht 9, windkracht 10 voor deel van N-Hollandse kust. en Windkracht 11-voor de wadden..
Ver naar het Binnenland windkracht 6-7
Windstoten van http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsgfsmeur.html
In binnenland ruim 100KM/H, aan de kust 120-130KM/H
Dus dat wordt een heftig dagje.. ben benieuwd wat er van over blijft de komende dagen.
Ik ben zelf wel in voor storm zolang het maar leuk blijft kwa schade etc.. maar bij zulke windkrachten zal het niet verstandig zijn om je buiten te begeven.
Zaterdag staat er een weer een nieuwe storm op het programma, iets minder krachtig dan donderdag maar zeker niet minder heftig..
Windstoten voor Zaterdag: http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsgfsmeur.html
Windkracht volgends http://www.weerplaza.nl/weerkaarten/?dag=6&tau=138®io=bx&element=slp
Weer dikke windkracht 9 op voor de gehele kust
Even wat anders, las aantal maanden terug hier iets op het forum dat een of ander weer bureau zeer zware stormen verwachten in de eerste maanden van 2014 in west europa, o.a. Groot-Brittannië en Nederland.
Volgends mij is dit aardig aan het uitkomen, de kusten van Groot-Brittannië hebben het de laatste tijd echt zwaar te voorduren.
Weet iemand waar dat bericht vandaan kwam?
Is het uitzonderlijk dat er al zoveel stormen Groot-Brittannië teisteren? Kan me niet herinneren dat het zovaak achter elkaar zo heftig is.
Maar dit jaar slaan we dus de winter gewoon over en vervangen we de winter door herst met heftige stormen zo te zien;) | Gewijzigd: 9 februari 2014, 15:44 uur, door weertje
Vrijdag- op zaterdagnacht ziet er ook veel belovend uit:
bron: http://www.windguru.cz/nl/index.php?sc=4879&sty=m_spot
Oke duidelijk.
Is het extreem zoveel stormen? Amerika heeft ook aardig last van (sneeuw) Stormen.
Helaas is het zeker, heb liever -10 met een lekker zonnetje, heb je meer plezier van schaatsen. Bij een storm komt er vaak schade bij kijken.
Maarja als er 50cm sneeuw valt in heel nederland wordt je ook niet blij van, is tof om mee te maken maar na 2 dagen ben je er wel klaar mee, als je niet naar je werk kan, glij partijen, botsingen etc.. ik neem aan dat jij een winterliefhebber bent? ik ook hoor:)
Maarja, nu maar afwachten of het werkelijk tot storm komt, niets is tenslotte zo verandelijk als het weer, zeker als het gaat om stormen voorspellen,
Een kleine verschuiving en we hebben geen storm. | Gewijzigd: 9 februari 2014, 16:11 uur, door weertje
Oke duidelijk. Is het extreem zoveel stormen? Amerika heeft ook aardig last van (sneeuw) Stormen.....
En in combinatie met een stationaire Lage druk gebied boven Ijsland.....hier zie je alle Lage druk potentiaal op een rij
| Gewijzigd: 9 februari 2014, 18:44 uur, door Marga
tegen de run van zo: 07:00 is Zaterdag een stuk heftiger geworden dan donderdag, vooral voor het binnenland is de wind zaterdag toegenomen.
Windkracht 8 in het binnenland vind je ook niet vaak.. zullen de windstoten nog harder uitpakken.
OUDER RUN
NIEUWE RUN
afwachten afwachten.. spannende week!
| Gewijzigd: 9 februari 2014, 18:27 uur, door weertje
Hier een heel interresante uitleg http://www.metoffice.gov.uk/media/pdf/n/i/Recent_Storms_Briefing_Final_07023.pdf
dat word een horror storm ?? mocht deze animatie uitkomen .
meeste kaartjes hebben het mis deze ,,,,,,,,,,,,,,wintertje
zo erg ja. Kan wel een beetje kaart lezen maar hoezo een horror storm
verzadigde natte grond door al dat sneeuw ,,,,, regen bedoelde ik
toch wel een beetje horror ,, we zullen geduldig afwachten ,wat er kan komen
| Gewijzigd: 9 februari 2014, 20:43 uur, door Debbieke
verzadigde natte grond door al dat sneeuw ,,,,, regen bedoelde ik
toch wel een beetje horror ,, we zullen geduldig afwachten ,wat er kan komen
ja oke snap het. Las ook net op de andere forum dat er beste wind snelheden zijn ook in het binnenland. Ben benieuwd wat er komen gaat
| Gewijzigd: 9 februari 2014, 20:44 uur, door Debbieke
Synoptische ontwikkeling
Vrijwel de gehele periode hebben we te maken met meanderende zonale stroming. Hierin trekken regelmatig (rand)storingen vanaf de Atlantische Oceaan naar het vaste land van Europa. Onder de juiste omstandigheden kan zo'n randstoring sterk uitdiepen. In deze run zien we dat ook weer gebeuren. Op woensdag trekt nu een actieve, fors uitdiepende randstoring over de Britse Eilanden naar het noordoosten. Zaterdag volgt een nieuwe die dichterbij ons aandachtsgebied komt en over de Noordzee naar Scandinavië. In de nieuwe week zien we de naderende storingen steeds minder actief worden en na maandag neemt hogedrukinvloed steeds verder toe.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Al een aantal dagen lang zien we iedere run opnieuw dat de naderende randstoringen soms fors uitdiepen en een sterk windveld krijgen (snelle cyclogenese). Probleem is echter dat we iedere run opnieuw die randstoringen een andere koers zien volgen of dat er juist andere randstoringen uitdiepen die dat in eerdere runs juist weer niet deden. De kans is dus groot dat ons aandachtsgebied de komende periode een keer te maken krijgt met zo'n uitdiepend laag, het lastige is om aan te geven wanneer dat dan het geval zal zijn. Kijkend naar de windpluim dan zien we nu de windpiek vooral op zaterdag naar voren komen maar tegelijkertijd dat de spreiding wel erg groot is. Met andere woorden: het kan ook nog erg meevallen. Verder is in de pluim zichtbaar dat het in de nieuwe week rustiger kan worden. Hoge pieken zijn dan niet of nauwelijks nog aanwezig. Verder is er uiteraard van winters weer nog steeds geen sprake. De temperatuur blijft normaal tot boven normaal.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Aanhoudend wisselvallig met soms veel wind en temperaturen (iets) boven normaal.
Samenvatting EPS-periode:
Grote kans op een overgang naar een rustiger en minder wisselvallig weertype met temperaturen aanhoudend (iets) boven normaal.
Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 10/02/2014 02.43 uur LT
Zaterdag staat nog wel op de kaarten.
Bron: http://www.windguru.cz/nl/index.php?sc=4879&sty=m_spot