Verschillende steden en provincies nemen maatregelen tegen de aangekondigde rukwinden van vannacht en morgenvoormiddag. Voor het hele land kondigt het KMI dan code geel af.
AP
Volgens het KMI zou er tussen middernacht en morgenmiddag 15 uur een stevige buienzone over ons land trekken. Er komt ontstuimig weer aan met regen, soms hevige buien en windstoten rond 90 km/h of weer. Na de middag wordt het droger, zonniger en rustiger.
In Brugge blijven de bossen en parken dicht, op vraag van gouverneur Carl De Caluwé. De beslissing werd deze namiddag van kracht en blijft dat voorlopig ook tot en met maandagochtend 10 februari, 8 uur. Mocht de wind vroeger gaan liggen, dan wordt er mogelijk bijgestuurd. Ook wordt de voorstelling van het evenement "Wintervonken" vanavond om 20.30 uur op de Burg afgelast. Er wordt nog nagegaan of de voorstelling van 19.30 uur van vanavond al dan niet kan plaatsvinden.
Bovendien raadt de stad Brugge in het algemeen iedereen aan voorzichtig te zijn bij het fietsen onder en langs bomen en geen auto's te parkeren onder grote bomen.
Ook de provincie Antwerpen neemt maatregelen. Alle provinciale domeinen gaan uit voorzorg dicht, vooral om de veiligheid voor de fietsers en wandelaars te garanderen. Het gaat om het Rivierenhof in Deurne, het Hof Van leysen in Antwerpen, het Vrieselhof in Oelegem en het Pulhof in Wijnegem.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:53 uur, door Justin
Onweersdagen: 0
Het KNMI waarschuwt voor vrijdag in het hele land voor zware windstoten. In alle provincies is kans op windstoten van 75 tot 85 kilometer per uur en geldt code geel. Vrijdag belooft een onstuimige dag te worden met krachtige wind boven land en een stormachtige wind langs de kust en op het IJsselmeer. Het blijft bovendien niet droog.
Wel wordt het met een temperatuur van zo'n 10 graden een zachte dag. Tegen de avond wordt het droger, klaart het op en neemt de wind geleidelijk af.
De winter is tot nu toe een van de warmste winters ooit gemeten, meldt weeronline.nl donderdag. Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden was het alleen in 1990 en 2007 milder. Vorig jaar kwam de gemiddelde wintertemperatuur uit op 2,9 graden.
Bron: NU
Onweersdagen: 0
In 's-Gravenzande zijn de wieken van een molen naar beneden gekomen. Oorzaak was waarschijnlijk de harde wind. Niemand is gewond geraakt. Het ongeluk gebeurde gisteravond even voor 22.00 uur. De molenaar wilde vanuit de molen aan de Naaldwijkseweg de wieken stilzetten, toen hij hard gekraak hoorde. De as brak af en de wieken vielen naar beneden op de weg. Volgens de brandweer is het puur geluk dat er niemand in de buurt was toen de wieken afbraken. De Naaldwijkseweg is een druk bereden weg. "Het is een wonder dat niemand gewond is geraakt", zegt een woordvoerder.
Opknapbeurt
Burgemeester Van der Tak staat voor een raadsel. "De molen heeft vorig jaar nog een opknapbeurt gekregen", zei hij tegen Regio 15. "We zijn zeer verwonderd over hoe dit heeft kunnen gebeuren." Een gespecialiseerd bedrijf ruimt de wieken op met een hijskraan. In verband met de veiligheid is de omgeving van de molen afgezet. Onduidelijk is of de molen, die ruim honderd jaar oud is, kan worden hersteld in originele staat.
Voor foto's zie: Website Regio 15
Bron: NOS / Regio 15 | Gewijzigd: 7 februari 2014, 07:34 uur, door Marga
De wieken van een korenmolen aan de Naaldwijkseweg in 's-Gravenzande zijn donderdagavond omstreeks 10.00 uur afgebroken.
De oorzaak van het voorval is nog onbekend. Het stormde niet hard op het moment van de breuk. Volgens een specialist van een molenbouwbedrijf is het een zeldzaamheid dat wieken het begeven.
De molenaar was donderdagavond aan het proefdraaien omdat vrijdag filmopnamen van de naamloze molen zouden worden gemaakt. Op het moment dat hij de wieken stopzette, braken ze af.
Bron: NU.nl/Fred van der Ende | Gewijzigd: 14 februari 2017, 12:27 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Het KNMI waarschuwt vandaag voor harde wind. In de loop van de ochtend draait de wind naar zuid tot zuidwest en neemt daarbij boven land toe naar (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft, in het zuidoosten van het land naar hard, 7 Bft.
Bovendien zijn er dan in het zuiden, midden en oosten van het land ook zware windstoten mogelijk van 75-85 km per uur, in het zuidoosten tot ca. 90 km/uur, in de Limburgse heuvels mogelijk tot 95 km/uur. In de middag draait de wind overal naar een westelijke richting en is dan ook langs de kust en op het IJsselmeer krachtig tot hard. Later in de middag wordt het van het westen uit droog, al kan nog wel een enkele losse bui voorkomen. Verder klaart het op en neemt de wind geleidelijk af.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
Omgewaaide bomen versperren de A12 naar Brussel, ter hoogte van Meise. Dat meldt Hajo Beeckman van het Verkeerscentrum. Alle verkeer moet de snelweg verlaten via uitrit 6 Willebroek-Zuid. Volg de omleiding tot oprit 9 Mechelen-Noord, waar u opnieuw de snelweg op kan. De brandweer is intussen ter plaatse om de obstakels in stukken te zagen en het wegdek vrij te maken. Ook in Strombeek-Bever is een boom omgevallen, twee rijstroken zijn daar versperd in de richting van Antwerpen. In Brussel worden parken en bossen gesloten voor het publiek. (Straks meer)
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Zowel België als Frankrijk werden de afgelopen nacht getroffen door stormweer met rukwinden die in Frankrijk oplipen tot 120 km/uur. In Frankrijk zitten zowat 55.000 gezinnen zonder elektriciteit, twee vluchten richting Parijs moesten door de weersomstandigheden worden omgeleid naar België en verschillende groendomeinen in Vlaanderen sluiten vandaag uit voorzorg de deuren.
Schade in Frankrijk
Het westen van Frankrijk, en vooral de Loirestreek, is het zwaarst getroffen. Goed 25.000 gezinnen mankeren daar stroom. In Normandië en de regio Centra gaat het telkens om 12.000 huizen. In Île-de-France hebben minder dan 1.000 huizen stroomvoorziening.
"We hopen de schade tegen het eind van de dag te herstellen", aldus een woordvoerder van ERDF. "Gisteravond al hadden we hiervoor al mensen en materiaal vrijgemaakt." In het departement Finistère, in het uiterste westen van Bretagne, overstroomden een tiental huizen en winkels.
Omleiding vliegtuigen
Een vliegtuig van Air France dat vanuit Afrika naar Parijs moest vliegen, werd omgeleid naar Brussels Airport.
De luchthaven van Luik zag om 8.20 uur dan weer een toestel van Ryanair landen, hoewel het vliegtuig normaal gezien van Bologna naar Parijs moest vliegen. Het toestel is ondertussen alweer vertrokken richting Rijsel.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Het stormweer dat over ons land trekt hebben we overgekregen van Frankrijk. Daar kregen ze vannacht af te rekenen met rukwinden tot 120 kilometer per uur. Vooral het noordwesten van het land werd zwaar getroffen, en in de streek van Normandië en Bretagne zijn huizen overstroomd. Zo'n 55.000 Franse gezinnen zitten zonder elektriciteit.
Bron: VTM
Het heeft vanochtend hevig geregend en er stond een stevige wind. In Ukkel zijn er windstoten gemeten tot 100 kilometer per uur. En dat hebben we ook gemerkt op de weg. In Meise, op de A12 is er een stevige boom ontworteld geraakt. Die versperde de hele weg.
Bron: HLN / VTM
De storm die vandaag over NRW raasde heeft de politie en brandweer goed bezig gehouden. Bomen vielen op auto's en rails van het spoor en verder vlogen de dakpannen op meerdere plaatsen in het rond. Met windsnelheden tot 100 km/u was het op veel plaatsen gevaarlijk maar de schade bleef beperkt en er vielen geen gewonden. Reizigers per trein moesten geduld hebben vandaag omdat op veel plaatsen er bomen op de rails lagen en bij Botrop en Munster had zelfs een boom de bovenleiding kapot getrokken.
De brandweer had meer dan 70 uitrukkingen om hulp te verlenen vandaag en voor de meeste blikschade kwam vandaag door afgewaaide takken en dakpannen die op de auto's vielen. In Duisburg waaide een bank van een balkon op een auto en de plaatselijke dierentuin had uit voorzorg haar deuren gesloten vandaag, Op het Mittellandkanal is door de storm vandaag een politieboot lekgeslagen en gezonken.
@Onweer-Online
bron:DerWesten
dieblaulichtreporter
| Gewijzigd: 14 februari 2017, 12:27 uur, door Joyce.s
Richard Verfaillie uit Munkzwalm en Patrick Dejonckheere uit Kalken zijn zaterdagvoormiddag om 11 uur op het dak van café The Pub in de Zuidlaan in Munkzwalm gestart met 24 uur dakzitten. De twee mannen doen dat voor het goede doel vzw De Bolster, maar hebben wel pech met het weer. Ook vandaag is er veel wind en regen...
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 14 februari 2017, 12:27 uur, door Joyce.s
Geen wintertijd maar windertijd! Het is geen winter, geen lente maar herfst met opvallend veel wind. Op de weerkaarten zien we al een tijdje lang een sterke straalstroom slingerend over Europa. Depressies komend vanaf Groenland worden met grote snelheid richting Europa gevoerd.
Het is winter, maar het lijkt wel herfst met de hoeveelheid wind die we momenteel, maar ook de komende dagen hebben. Foto: Willy Bonnink.
Britse eilanden en Frankrijk zwaarst getroffen
De meeste depressies diepen flink uit in het zeegebied tussen de Britse eilanden en IJsland. De aan de depressies gekoppelde frontensystemen trekken met regen en vooral veel wind over Ierland en Engeland en schuiven daarna door richting de westkusten van Frankrijk, Noord-Spanje en Portugal. Een storm met windsnelheden van meer dan 150 kilometer per uur heeft in de nacht van dinsdag op woensdag langs de Franse westkust en het zuiden van Engeland en Ierland schade aangericht. Ten noorden van Biarritz sloeg een Spaans vrachtschip tijdens de storm op een pier en brak in tweeën. De bemanning kon per helikopter worden gered.Zeker 25.000 huishoudens zaten woensdagmorgen in Bretagne zonder stroom ten gevolge van de storm. In het zuidwesten van Engeland is de storm verantwoordelijk voor het uitvallen van de elektriciteit bij zeker 14.000 huishoudens en in het zuiden van Ierland bij 10.000 huishoudens. In Ierland is de tweede stad van het land, Cork, zwaar getroffen door wateroverlast.Wind en regen blijven Engeland plagen. De autoriteiten hebben gewaarschuwd voor meer overstromingen. Engeland kampt al enige tijd met uitzonderlijk nat weer dat voor veel overlast zorgt in grote delen van het midden en zuiden van het land.
Afgelopen vrijdag kwam het vooral in het binnenland tot hoge windsnelheden en soms ook fikse windstoten. Vandaag (zaterdag) en ook de komende dagen is vooral de kust weer aan de beurt. Ook landinwaarts blijft het echter stevig waaien. Foto: Layla Wijsmuller.
Italië en zuidelijk Alpengebied
Depressies die zuidelijker uitdiepen trekken over het Iberische schiereiland richting de Middellandse Zee. Italië, afgelopen weken al in het nieuws door overstromingen, krijgt de komende dagen opnieuw veel regen. Ook de west- en zuidkant van het Alpenmassief blijven gevoelig voor veel neerslag en wind, resulterend in nog meer sneeuw boven de 1200 tot 1600 meter. De vele sneeuw is de oorzaak van aanhoudend hoge lawinegevaar, niveau rood (4). De noordkant van de Alpen komt er bekaaid vanaf. Door föhnwinden lopen de temperaturen in de dalen op naar lenteachtige waarden, 15 a 16 graden.
Vrijwel dagelijks trekt er ook een regenzone of een buienlijn het land over. Foto: Loes van Eck.
Zware tot zeer zware windstoten in eigen land
Het tweede weekeinde van februari staat ook in eigen land voor onstuimig en zacht weer. Zaterdagochtend valt er op de passage van koufront gekoppeld aan een depressie boven Noord-Ierland enige regen. Daarbij waait er een stevige zuidenwind, aflandig of parallel langs de kust, boven land matig tot krachtig, aan zee krachtig tot hard en soms stormachtig, kracht 8. De wind is vlagerig van karakter, windstoten zijn mogelijk tot 65 en aan zee tot 75 km per uur. In de loop van de ochtend en middag wordt het aan de achterzijde van het front tijdelijk droog en klaart het op. Door de aanvoer van onstabiele lucht achter het front en de passage van een aantal troggen trekken vanaf zaterdagmiddag regelmatig buienlijnen over on land. De wind komt niet meer pal uit het zuiden maar uit het zuiden tot zuidwesten en is matig tot krachtig boven land en aan zee krachtig tot stormachtig, kracht 6 tot 8. Op de Noordzee gaat het tijdelijk stormen, windkracht 9. Vooral tijdens passage van buienlijnen die morgen in de loop van de ochtend en middag van west naar oost passeren, kan de wind uitschieten. Boven land kunnen in de nanacht en op zondagochtend windstoten voorkomen van 75 km per uur. Doordat de wind aanlandig is ( west component) en minder wordt afgeremd boven zee kunnen langs de west- en vooral langs de noordwestkust zware tot zeer zware windstoten voorkomen van 85 tot 105 km per uur. Vanaf zondagmiddag nemen wind en windstoten langzaam af.
Maar het is zeker niet koud! Nu en dan komen de temperaturen in de dubbele cijfers uit. Op Valentijnsdag (a.s. vrijdag) in het hele land! Foto: Willy Bonnink.
Aanhoudend onbestendig
Ook na het weekeinde blijft het wisselvallig en onbestendig. Maandag is de meest rustige dag van de week. Op nadering van een nieuwe oceaandepressie wakkert de zuidenwind op dinsdag weer aan tot krachtig en gaat het later op de dag weer regenen. Een volgende depressie komt donderdag aan bij Schotland met een volgende periode regen en wind.
Niet alleen in Nederland is het zo onstuimig, ook de Britse eilanden en de Europese Noordwestkust kampen al een tijdje met onbestendig weer. Foto: Jannes Wiersema.
Zacht
Februari wordt net zoals andere wintermaanden december en januari zacht tot zeer zacht. Omdat de wind hardnekkig in de zuid of zuidwest verblijft wordt er constant zachte lucht aangevoerd. De komende nacht zullen vorstvrij verlopen ( tenzij het langdurig opklaart en windstil). Overdag komt het kwik rond 7 of 8 graden uit. Dat is 1 a 2 graden boven de normale maximumtemperatuur voor deze tijd van het jaar. Op Valentijnsdag ( a.s vrijdag) wordt het nog zachter en zullen in het hele land de temperaturen in de dubbele cijfers uitkomen.
Bronnen: Meteoconsult, ANP.
Natuurvereniging Bos+ geeft wandelaars het advies om vandaag weg te blijven uit bossen. Het risico op omvallende bomen is te groot.
De wind kan vandaag snelheden tot 80 km per uur halen. Niet uitzonderlijk, maar wat de situatie gevaarlijk maakt is de regenval van de voorbije weken. Daardoor is de grond op veel plaatsen verzadigd, en zitten bomen iets wankeler in de grond. De kans dat een boom omvalt is dan ook veel groter. Er is ook meer risico dat er takken uit de bomen waaien.
Volgen Bert De Somviele, directeur van BOS+ is het verstandig om momenteel weg te blijven uit bossen. In Het Nieuwsblad op Zondag vertelt hij tevens dat sommige bos- en parkbeheerders daarom al besloten hebben om alles af te sluiten. "Anders loop je het risico dat er toch mensen komen wandelen die het gevaar niet inzien."
Bron: GVA
Onweersdagen: 0
Het KNMI heeft voor zondag een waarschuwing doen uitgaan voor alle kustprovincies in verband met verwachte windstoten. Dit meldt het KNMI zondag.
Zondagochtend vanaf 08.00 uur verwacht het KNMI voor deze provincies en op het IJsselmeer harde windstoten waar met name het verkeer rekening dient te houden. De zware windstoten behalen snelheden van ca. 80 km/uur en in het noordwestelijk kustgebied mogelijk tot 100 km/uur. 'In de loop van de middag verdwijnen de zware windstoten weer', aldus het KNMI.
Bron: BON
Onweersdagen: 0
De eerste storm van dit jaar staat genoteerd. Zondag werd in IJmuiden rond het middaguur twee keer een uur storm (windkracht 9) gemeten en dat is volgens weeronline.nl voldoende voor een officiële vermelding. Langs de hele Nederlandse kust was het onstuimig, maar op de meeste plekken bleef het bij een stormachtige windkracht 8. Op diverse plaatsen deden zich daarnaast ook zware windstoten voor. Vorig jaar was de eerste storm pas op 28 oktober. Maandag is het even wat rustiger, maar dinsdag is de wind terug. Ook de dagen daarna blijft ons land onder invloed van lagedruk en is het relatief zacht.
Bron: NU.nl | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:53 uur, door Justin