Over het oosten van het land vanochtend nog wat dikkere bewolking, in het westen mogelijk ook wat zon. Vanmiddag, op de frontale zone, gelaagde bewolking met mogelijk embedded Cb?s. Kans op triggering van de jet, de cyclonale stroming en PVA. .
NEERSLAG:
In het noordelijk kustgebied eerst nog enkele buien. Verder vanochtend meest droog. Vanmiddag en vanavond toenemend buiig op nadering van de volgende frontale storing, dan een zeer kleine kans op onweer. Met name voor het westen van het land is op de windsprong onweer mogelijk, Harmonie geeft wat "onweers" indicatie. Gedurende de nacht naar dinsdag trekt de regen naar Duitsland weg en dinsdagochtend krijgt oostelijk Nederland (zie modelbeoordeling) nog neerslag op de langstrekkende golf. Verder dinsdag meest droog.
MODELBEOORDELING:
Het grootschalige synoptische beeld komt in de modellen goed overeen. De vertragende oostwaartse verplaatsing van het frontale systeem wordt echter wel een complicerende factor. De modellen vertonen hierin verschillen. Hirlam is nu het traagst met de passage en laat morgenochtend een groot deel van het land (het westen uitgezonderd) onder de invloedssfeer van de langstrekkende golf liggen. EC laat dit over de oostelijke helft lopen, Harmonie laat de neerslag net over het uiterste oosten noordwaarts trekken.
Aandachtspunten.
WIND:
Voor het front uit een stevig windveld, zuid 7-8 Bft. Na frontpassage afnemende wind. Harmonie en Hirlam geven het vrij goed weer. Wel zien we kleine verschillen die te maken hebben met de kleine golven die langs het frontvlak trekken en die de modellen anders weergeven. De windstoten worden ook goed weergegeven door Harmonie en Hirlam. Boven zee zware windstoten die gezien de zuidelijke richting niet ver landinwaarts zullen komen. Daar zijn dan uitschieters van rond de 30 kn mogelijk.
BEWOLKING:
Een dik pakket frontale bewolking waar het oosten tot en met morgenochtend mee te maken krijgt. Met name vannacht en morgenochtend nabij het front ook lokaal enige St. De modellen geven slechts een gering signaal. Omdat het front van oorsprong een CAD is zien we ook enige onstabiliteit terug bij het front en dus kans op enkele Cb's. Achter het front polaire lucht waarin met name boven zee (en langs de kust) enkele Cb's kunnen voorkomen.
NEERSLAG:
Vanmiddag en vanavond van het westen uit buiige regen op nadering en passage van de frontale storing. Lokaal is een enkele onweersklap niet uitgesloten. Harmonie geeft enkele ontladingen te zien, KOUW komt met kansen van 40-60% op meer dan 1 ontlading. Hoogste kansen zijn voor het westen van het land. Er zijn onzekerheden in de snelheid van de oostwaartse verplaatsing en de koers van de langstrekkende golf morgenochtend. Alle modellen geven een buiensignaal achter het front boven zee en soms net op onze kust.
| Gewijzigd: 5 november 2014, 18:19 uur, door Tatanka
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoogtelaag ligt om 18 UTC net noordoost van ons land en beweegt richting de Oostzee. Een occluderend frontaal systeem boven de Britse Eilanden beweegt oostwaarts en morgen overdag trekt de occlusie van zuidwest naar noordoost over het land. Op nadering van dit systeem neemt de stroming vanaf vannacht sterkt toe. Een vrij scherpe trog vlak achter dit front trekt in de middag via Humber noordwaarts. Op de zuidelijke Noordzee zakt de temperatuur op 500 hPa van -20 naar -29 C.
BEWOLKING:
Het gebied met stratus 500-1000 vt boven het noordwesten beweegt noordwaarts en verlaat rond middernacht het land. De aanwezige Sc-velden lossen steeds verder op. Vannacht op de meeste plaatsen helder, al laat Harmonie en stratusgebied vannacht over het westen van het land lopen. Morgen overdag van het zuidwesten uit toenemende frontale bewolking op nadering van de occlusie. Op passage van de occlusie vanwege de harde wind en de geringe neerslaghoeveelheden amper stratus. Later in de middag en avond van het zuidwesten uit weer opklaringen. In de polaire lucht boven de Noordzee kunnen dan echter wel weer Cb's ontstaan die met name over de kustregio's noordoostwaarts trekken, toppen tot ca. FL200.
NEERSLAG:
Actueel langs de oostgrens en boven de Noordzee nog enkele zeer lichte buitjes die geïnduceerd zijn door het wegtrekkende hoogtelaagje. Morgen nabij de occlusie af en toe regen, grote hoeveelheden worden zeker niet verwacht, de occlusie ligt morgen namelijk in een diffluente bovenstroming. Later in de middag, maar vooral in de avond boven de Noordzee enkele stevige buien die ook de kustregio's aandoen. Harmonie laat zij deze buien een duidelijk onweerssignaal zien, hetgeen gezien de koud wordende bovenluchten realistisch is.
Overdag van het zuidwesten uit een tamelijk smalle zone met frontale bewolking op passage van de occlusie. Vanwege de harde wind en de geringe neerslaghoeveelheden amper stratus. In de polaire lucht boven de Noordzee kunnen Cb's ontstaan die met name over de kustregio's noordoostwaarts trekken, toppen tot ca. FL200, verder de Noordzee op mogelijk tot FL250. In de nacht naar zaterdag door afkoeling boven land vorming van Sc onder een scherpe inversie. Zaterdag overdag wordt met het krimpen van de stroming drogere lucht aangevoerd en is er een tendens naar opklaringen in de middag.
NEERSLAG:
Nabij de occlusie af en toe regen, maar de hoeveelheden stellen nauwelijks iets voor, de occlusie ligt namelijk in een diffluente bovenstroming. Later in de middag, maar vooral in de avond boven de Noordzee enkele stevige buien die ook de kustregio's aandoen. Daar waar de aanvoer vanuit het Nauw van Calais komt, is de buienkans het grootst. Harmonie laat zij deze buien een duidelijk onweerssignaal zien, hetgeen gezien de koud wordende bovenluchten realistisch is. Zaterdagochtend in de kustprovincies nog buien, maar door het krimpen van de stroming moeten ze 's middags boven zee blijven.
Bron:knmi | Gewijzigd: 7 november 2014, 07:20 uur, door Onweerfreak12
WIND:
Bij de genoemde trog mogelijk kortdurend een 9 Bft. Zware windstoten lijken beperkt te blijven tot het buitengaatse gebied, mogelijk even pal op de kust. Verder geeft Harmonie bij de buien 35-40 kn uitschieters en boven zee soms net daarboven, maar dat hoort bij een convectief model.
BEWOLKING:
In de polaire lucht boven de Noordzee kunnen Cb?s ontstaan, mede getriggerd door kustconvergentie in het Kanaal, die vooral over de kustregio's noordoostwaarts trekken, toppen tot ca. FL200, verder de Noordzee op mogelijk tot FL220. Komende nacht door afkoeling boven land vorming van Sc/St. Morgen overdag wordt met het krimpen van de stroming drogere lucht aangevoerd en is er een tendens naar opklaringen in de middag, maar later weer toenemende hoge bewolking.
NEERSLAG:
Boven de Noordzee enkele stevige buien die ook de kustregio's aandoen. Daar waar de aanvoer vanuit het Nauw van Calais komt, is de buienkans het grootst. Harmonie laat zij deze buien een duidelijk onweerssignaal zien, wat gezien de koud wordende boven lucht realistisch is. Morgenochtend in de kustprovincies nog buien, maar door het krimpen van de stroming moeten ze 's middags boven zee blijven.
| Gewijzigd: 7 november 2014, 19:25 uur, door Onweerfreak12
-Afbeelding-
Gaat leuk worden vannacht, maar ik verwacht hier in Stiens niks, of misschien wat met geluk. Denk er wel over of als de buien nog wat veder activeren naar de zeedijk te gaan
Edit stefanv: Afbeelding uit citaat gehaald.
| Gewijzigd: 10 november 2014, 17:41 uur, door Stefanv
Modellenbeoordeling.
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een complex lagedrukgebied, met diverse kernen rondom Schotland ligt vrijwel stil en vult langzaam op. Een bijbehorende occlusie ligt over de westelijke Noordzee en komt langzaam dichterbij. Boven Humber bevindt zich om 12 UTC boven Humber een golf in dit frontvlak met aan de grond een klein afgesloten laagje. Dit laagje beweegt NNO-waarts waardoor het front aan de zuidflank ervan oostwaarts beweegt vanavond en vannacht langzaam van west naar oost over het land. Vannacht beweegt er bovendien nog een golf door het front heen over het oosten van het land. Achter het front wordt weer polaire lucht aangevoerd. Een hoogtetrog ligt vannacht om 00 UTC boven het zuiden van Engeland en beweegt morgen overdag van zuidwest naar noordoost over onze FIR, T500 hPa ligt dan rond -28 C. In het gronddrukpatroon is de trog alleen zichtbaar boven de Noordzee en trekt in de middag en avond door onze FIR. In de avond nadert er van het zuidwesten uit een rug.
MODELBEOORDELING:
In grote lijnen zijn de diverse modellen wat de neerslag betreft consistent. In de bewolking voor morgen zien we een significant verschil tussen Hirlam en Harmonie. Hirlam laat de lage bewolking die aan het einde van de nacht en het begin van de ochtend ontstaat later in de ochtend weer oplossen. Harmonie houdt dan juist de bewolking hardnekkig vast, waarbij in de middag een omvangrijk Sc-veld vanuit België en Noord-Frankrijk aangevoerd wordt. EC neigt meer naar Harmonie en houdt ook vrij veel bewolking overdag.
Aandachtspunten.
WIND:
Voor vandaag geen bijzonderheden, morgen aan de zuidoostflank van de trog tijdelijk een 6 Bft.
BEWOLKING:
Velden hogere bewolking. Bij de occlusie dikker wordende bewolking. St kansen zijn in eerste instantie nog klein. Pas later vannacht zien we de modellen vooral achter het front een duidelijk St signaal geven. Morgenochtend gaat de stratus over in Sc, maar het is de vraag in mate deze Sc zal oplossen. Voorlopig gaan we ervan uit dat er toch wolkenvelden aanwezig blijven, al zal de zon daar toch ook af en toe doorheen weten te breken. Op de Noordzee zie we vannacht na frontpassage de hoeveelheid cumuliforme bewolking vanaf vanavond weer toenemen waarbij de toppen van de Cb's geleidelijk richting de FL250 gaan. Morgen overdag zullen de Cb's bij de trog geclusterd zijn. In beide gevallen zullen de Cb's ook het noordwestelijk kustgebied aandoen.
NEERSLAG:
Vanavond en vannacht op de frontale zone af en toe lichte regen, door golfvorming kan deze neerslag vannacht in de oostelijke helft van het land soms intensiveren. Boven Het Kanaal ontstaan achter het front als gevolg van convergentie en het nog relatief warme Noordzeewater buien (soms met onweer). Deze buien trekken langs over de Noordzee noordoostwaarts en schampen zo nu en dan het noordwestelijk kustgebied. Morgen vormt de trog een dynamische trigger en zijn de buien meer geclusterd, ook nu kunnen ze gepaard gaan gaan met een klap onweer en trekken ze af en toe over het noordwestelijk kustgebied.
ZICHT:
Goed zichtcondities, de frontale neerslag zal vanwege de doorstaande wind weinig met het zicht doen. Wel neemt de later vannacht de kans op nevel nabij en achter het front vannacht toe. Mistkansen zijn niet groot als gevolg van de wind die voldoende aanwezig blijft en voor voldoende menging blijft zorgen (en daarom vooral kans op St, niet op mist). Morgen overdag weer oplopende zichten naar goed.
TEMPERATUUR:
Modellen verschillen niet wezenlijk en geven de temperaturen goed weer. Tx 12 a 13 graden, Tn komende nacht tussen 6-9 graden. Morgen Tx rond 12 graden.
Estofex:
An elongated upper trough between Iceland and Morocco shifts eastwards. A cold front moves from Spain into the Balearic Sea where it loses definition. Warm air and moisture advection at low levels is directed to Sardinia, Corsica and the coast of southeastern France. Only weak CAPE develops in the warm sector. Between Africa and France strong vertical shear will be present as result of the jetstream. Low-level shear and storm-relative helicity are enhanced at the south coast of France, north coasts of Morocco and Algeria and later in a band northeast of the Balearic islands as the low surface pressure system develops over the western Mediterranean. Cold airmass convection concentrates around the British isles.
Bronnen: KNMI, estofex