Rondom het hoogtelaag boven de Duitse Bocht komt in het noordoosten en noorden van het land meer gelaagde bewolking binnen waar echter ook een verscholen TCu of Cb kan zitten. Zwaartepunt van de frontale neerslag blijft noord van ons land over de Noordzee westwaarts te trekken. Op de zuidflank van het hoogtelaag is nog een "staartje" met enige neerslag aanwezig welke de komende uren het noorden van het land binnenkomt, hierin mogelijk ook een enkele verscholen bui, met wie weet nog een klapje.
Ook morgen overdag in het noord(oost)en kans op een TCu/Cb.
De toestandkromme bij Hamburg zoals die door Hirlam 0Z voor vanmiddag 14 uur verwacht werd
In het rode kader de onstabiliteitswaarden. Een CAPE van 805, Li van -5 en CIN van 0. Zie ook de temperatuur op 500 hPA. -20 snijdt daar de toestandkromme (rode lijn).
.
De CAP verwachting van GFS 06Z voor vanmiddag 15Z
De feitelijke situatie om 13.30u. Onweer aan de kust van de Duitse Bocht. De onstabilitiet is voldoen om tot onweersbuien te komen
De temperatuur op 500 hPA. Boven de Duitse Bocht rond -20 graden zoals ook in de verwachting van de toestandkromme hierboven werd aangegeven. .
Buienradar laat flinke buien zien vanavond voor het Noorden. Even zien wat dat brengt, de dag is nog lang :p
Buienradar laat flinke buien zien vanavond voor het Noorden. Even zien wat dat brengt, de dag is nog lang :p
wat me opvalt is dat er op NOS teletekst staat dat er woensdag 10% kans op regen is terwijl weerplaza zegt dat er woensdag 9 mm valt hier in stiens
Uit KNMI guidance van 05:07u
Vandaag In het oosten en noordoosten mogelijk ook Cb's met toppen tot ruim FL350 (>10 km).. De CAPE vanmiddag in het oosten en noordoosten 400-1000 J/kg, Vanmiddag en vanavond zien we met name in het oosten en noordoosten een convectief neerslagsignaal in de modellen tevoorschijn komen. Boven land slechts een kleine kans op onweer in het noordoosten. Nabij het hoogtelaag op de Noordzee af en toe buiige regen, lokaal ook met onweer.
Dinsdag zien we van het zuiden uit een zwakke hoogtetrog naderen, ook in het gronddrukpatroon zien we dan een zwakke vore van het zuidoosten uit over het land trekken.
Overdag overal convectieve bewolking met in de middag en avond overal kans op Cb's, toppen dan tot ruim FL350 (>10 km), de zwakke hoogtetrog kan hierbij als extra forcering fungeren.
We zien dan een sterker convectief neerslagsignaal, nu in het gehele land. CAPE 1000-2000 J/kg. Er is weinig schering, de convectiemodus is veelal singlecell, door de zwakke dynamische forcering lokaal ook multicell. De kans op onweer is beduidend groter, vooral in INDECS komt dit verschil duidelijk naar voren. | Gewijzigd: 15 september 2014, 10:34 uur, door Ben47
Een kleine verschuiving van de trogkoers en niet alleen Duitsland valt in de prijzen.
Uit KNMI guidance van 23.52 uur
Maandagochtend bereikt een O-W georiënteerde trog het noorden van het land. De trog verplaatst snel zuidwaarts over de oostelijke helft van het land onder invloed van een jet op 300 hPa die snelheden van meer dan 140 knopen (260 km/uur) en een 500 hPa trog.
Bij de trog buiige regen/buien, zwaartepunt over het noordoosten. Door de positie van de krachtige jet en een 500 hPa trog activeren de buien met name boven Duitsland en bestaat er kans op onweer. Al een aantal runs blijft dit maar net buiten de landsgrenzen.
| Gewijzigd: 22 september 2014, 11:42 uur, door Ben47
Edit Stefanv: Link klikbaar gemaakt.
| Gewijzigd: 4 oktober 2014, 17:55 uur, door Stefanv
Eigenlijk zien we dit patroon ook terug voor woensdag, dan wat meer in de vorm van buien, het lijkt toch dat dan weer de kust de voorkeur heeft, mede getriggerd door het nog warme zeewater.
Eigenlijk zien we dit patroon ook terug voor woensdag, dan wat meer in de vorm van buien, het lijkt toch dat dan weer de kust de voorkeur heeft, mede getriggerd door het nog warme zeewater.
alleen hoever komt de regen/ komen de buien landinwaarts?