Zou me niets verwonderen moesten ze hun kaartje vergeten aan te passen zijn (doen ze minder snel dan hun teksten aanpassen )
Stukje guidance:
MODELBEOORDELING:
Modellen zijn voor vandaag consistent. Voor morgen zien we meer verschillen, Hirlam laat de tweede occlusie sneller doorlopen EC en Harmonie. De laatstgenoemde modellen laten bij de occlusie iets van golfvorming zien. In Harmonie wordt de opbouw in de avond zelfs nog dusdanig onstabiel dat het model zelfs nog vrij actieve buien laat ontwikkelen.
BEWOLKING:
Vanmiddag vooral in het noorden Cu-bewolking, mogelijk uitspreidend onder een inversie rond 6000 vt. Later vannacht en morgenochtend van het zuidwesten uit Sc-velden behorend bij de oude occlusie die momenteel boven Noord-Frankrijk ligt. Morgenmiddag dikkere frontale bewolking bij de tweede occlusie, vooral verder op de Noordzee berekenen de modellen hier stratus op. Aandachtspunt is de kans op Cb's die Harmonie morgenavond laat zien indien de occlusie van langzamer doorloopt, progtemps laten Cb's toe.
NEERSLAG:
In het noorden vandaag mogelijk nog een spat regen uit de SC/TCu, doet niets met de condities. Op de oude frontale zone laat amper neerslag zien, In de middag waarschijnlijk lichte frontale neerslag op de tweede occlusie, EC en Harmonie laten amper frontale neerslag zien. Vooralsnog volgen we Hirlam. In de avond laat Harmonie enkele buien zien, met in de nacht naar vrijdag boven de Wadden zelfs onweer.
Word tot nu toe alleen nog voor de wadden gegeven en door maar 1 model dus kans is niet groot maar wel een klein aandachtspuntje
| Gewijzigd: 27 augustus 2014, 14:18 uur, door Onweerfreak12
Volgens KNMI trekt vrijdag een thermisch laag boven Frankrijk op naar onze omgeving. Maar verwacht pas in weekend een bui.
Toch zijn er in de Europese neerslagpluim aardig wat leden die vrijdag nat zien worden
| Gewijzigd: 3 september 2014, 07:19 uur, door Ben47
Werk ik geen enkele middag, alleen op vrijdag, is de laatste weken raak met kansen op vrijdagmiddag.
Haha! Nou ja niks aan te doen... we gaan het weer zien.
2013: 3 onweersdagen
2014: 7 onweersdagen
Werk ik geen enkele middag, alleen op vrijdag, is de laatste weken raak met kansen op vrijdagmiddag.
Haha! Nou ja niks aan te doen... we gaan het weer zien. het is wel opvallend dat de meeste kansen dit jaar op of rond het weekend vielen. Voor mij hoeft het even niet, bijna ieder weekend wel ergens kansen geweest, een paar weken rust in de tent is ook wel lekker. Gewoon een paar weken mooi weer voor we in oktober/november de herfststormen krijgen.
Werk ik geen enkele middag, alleen op vrijdag, is de laatste weken raak met kansen op vrijdagmiddag.
Haha! Nou ja niks aan te doen... we gaan het weer zien. het is wel opvallend dat de meeste kansen dit jaar op of rond het weekend vielen. Voor mij hoeft het even niet, bijna ieder weekend wel ergens kansen geweest, een paar weken rust in de tent is ook wel lekker. Gewoon een paar weken mooi weer voor we in oktober/november de herfststormen krijgen.Ik heb jullie wensen doorgespeeld aan Aphrodite. Die kan wel een potje breken bij de weergoden....
De verwachte neerslag zaterdag
Bedankt, in het zuiden doen we het anders, ik ga maar eens een worst brengen naar de Heilige Clara.
Maar goed, ik zit te wachten op een monteur (U kent dat wel) en heb van de gelegenheid gebruikt gemaat mijn 2014 project "waar heeft het al geonweerd?" te verfijnen.
Ik heb alle ontladigskaartjes van het KNMI boven op elkaar geplakt en kom tot het volgende overzich van 3 januari (de eerste dag met ontladingen boven Nederland) tot en met 31 augustus (in september nog nks gevonden).
Criterium, op het kaartje moet een ontlading zijn aangegeven boven het grondgebied van Nederland. Noordzee of alleen Duitsland (komt regelmatig voor) of alleen Belgie (niet zo snel opgevallen) worden niet meegenomen. Ja de Noordzee zou misschien wel kunnen maar waar leg je de grens? Midden op de Noordzee heeft niemand wat aan, kust strook wle maar to hoever ga je? terugdenkend aan de noeste arbeid kan ik me trouwens niet herinneren dat er ook maar 1 kaart was met ontladingen op noordzee in de kuststrook en niet boven land.
Ik heb het ook uitgesplitst per maand, laten we daar eens mee beginnen
Het begon dus al met redelijk forse buien in januari, eigenlijk vooral de eerste dag in Nederland met onweer, bijna alle ontladingen van januari komen op rekening van 3 januari.
Februari vrij stil
Maart ook, met uitzondering van 1 bui die Zeeland aan deed, traditionele toch een dele van Nederland dat het niet van het (vroege) voorjaar moet hebben.
April eerste maand met meerdere forse buien.
Mei redelijk vele onweer maar behoorlijk verspreid, uit welhaast alle windrichtingen afkomstig en niet erg intens over het algemeen.
juni, maand van een aantal hele grote buien, tendens was een trekrichhtn van zuid-oost naar noord-west
Juli ook een aantal forse buien maar net als in mei leek het van alle windrichtingen te komen.
Augustus, ondanks de kou toch best veel, al was het allemaal vrij klein en niet egr georganiseerd, dan weer langs zuidwest naar noordoost, dan weer uit alle hoeken en gaten
En voor het totaaloverzicht tot nu toe, alle ontladingskaartjes boven nederlands grondgebied
Heel nederland nu toch wel bedekt al heeft Groningen nog wle wat wit en nog wat minieme witte puntjes boven Drenthe.
Wat zou dat toch zijn? de Hondsrug is al veel genoemd maar ik kan daar geen lijn in ontdekken, buien vanuit Friesland of vanuit Duitsland die richting Groninge gaan lijken op te houden of behoorljk te verminderen boven Groningen. Daarbij komt dat er ook buien zijn die wel over de Hondsrug gaan en buiten die bovende Hondsrug lijken op te houden laten al ver voor de grens tussen Drenthe en Groningen een sterke afname in de activiteit zien, soms zelfs al voordat Drenthe bereikt wordt.
Ik heb op basis van geografie eigenljk geen tendens kunnen ontdekken. Of toch wel? Er zijn twee onweersdagen waarbij het me opviel dat er een clustertje ontladingen was boven de Biesbosch en eentje boven de Biesbosch en het stroomafwaarts gelegen Hollands Diep. Verder geen concentrates boven steden, bergen, heuvels, rivieren of meren ... Misschien dat er een oorzaak ligt in de aanwezigheid van de Amercetrale met het samenkomen van hoogspanningleidingen, hoge masten vangen veel onweer of zo, maar dan zou je dat ook bij andere energiecentrales moeten zien, tenzij er juist bij de Biesbosch een combinatie van factoren is waaronder de centrale en hoogspanningsledinge die je bij andere centrales niet hebt.
De onweders uit het oosten. Je hoort vaak dat het oosten het moet hebben van onweders uit het oosten. Ten dele waar. dat geldt met name voor het oosten ten Noorden van Nijmegen, waarbj me is opgevallen dat er een aantal zeer forse buien zijn geweest die pas ontstonden ver na de grensovergang, zeg maar voorbij Ensched, en natuurlijk een aanta buien die ophielden voor ze bij Nederland aankwamen. Buien die uit het oosten kwamen en flink doorgingen heb ik nog niet zo veel gezien. Ten zuiden van Nijmegen lijken het toch vooral de buien ut het zuidwesten te zijn die daar huis houden
Wat wilt U nog weten? Natuurlijk, de aantallen:
Aantal dagen met ontladingen boven het Nederlands grondgebies
Januari - 5
Februari - 7
Maart - 6
April - 11
Mei - 16
Juni - 14
Juli - 19
Augustus - 23
Wat een toeval, ik ben klaar en daar is de monteur...
Wordt vervolgt.
ontwikkelt vrijdag een thermisch laag boven Frankrijk. Dit laag verplaatst zich geleidelijk naar het noorden en bereikt vrijdagmiddag het zuiden van ons land.
Harmonie12 berekent als enige model al een losse bui (pulse storm) (hoge cape >1000 J/kg en nauwelijks shear) voor vrijdag 12 UTC
Een hogedrukgebied boven de Baltische Staten ligt vrijwel stil en neemt langzaam in kracht af. Rond dit hoog wordt met een oost- tot noordoostelijke stroming droge lucht aangevoerd. Boven het zuidwesten van Frankrijk is een lagedrukgebied aanwezig dat langzaam noordwaarts beweegt. Vrijdagmiddag bereikt het laag het zuiden van ons land. De aangevoerde lucht wordt dan vochtiger en onstabiel van opbouw.
BEWOLKING:
Eerst nog enkele (deels oplossende )Sc-velden. Overdag ook enkele Cu die ontstaan. Boven de Noordzee, nabij de Engelse kust St-velden. Morgen geleidelijk meer bewolking, in eerste instantie vooral op hoog en middelbaar niveau. In de loop van vrijdag ook Cu, en enkele Cb's met toppen tot boven de FL300
NEERSLAG:
Vrijdagmiddag toenemende buienkans op nadering van het laag. Alle modellen geven dit in grote lijnen aan, details van de convectie zijn uiteraard verschillend. Cape neemt toe tot waardes rond de 1000 J/kg, windschering komt niet of nauwelijks boven de 20 kn uit. Meest waarschijnlijke convectiemodus is single cells/pulse storms.
Er is een inversie rond 2 km hoogte. Te hopen is dat dat doorbroken kan worden.
Voor achtergrondinfo over de grafieken temperatuurverloop atmosfeer zie http://www.onweer-online.nl/forum/topic/25885/li-cape-cinh-en-cap/
Verwachte Cape vrijdag om 17u Nederland, België en deel van Duitsland
Bron: blipmaps | Gewijzigd: 4 september 2014, 11:26 uur, door Ben47