| Gewijzigd: 27 april 2014, 08:47 uur, door Marga
Ah oke, bij mij is dat ook zo, waarschijnlijk is dat zo ingesteld.
---------------------------------------
Volgende onweerskans staat tevens ook alweer op de kaarten maar dan vooral voor België en een gedeelte van zuid-NL. Hopelijk voor hun is het geen grap van GFS
| Gewijzigd: 28 maart 2014, 17:25 uur, door MarkB
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
KMI: Van dinsdag tot vrijdag krijgen we zonnige perioden en af en toe wolkenvelden. In het tweede deel van de week worden de wolken wat talrijker en donderdag en vrijdag stijgt de kans op buien. Deze kunnen vergezeld zijn van een donderslag.
Wordt weer leuk om volgen
Stukjes KMI:
Ook maandag verwachten we nog mooi en warm lenteweer met een meestal, door hoge wolken, gesluierde zon. De temperaturen klimmen na de middag naar waarden tussen 18 en 23 graden. Het wordt wel meer onstabiel en in de loop van de avond en nacht kan er mogelijk al een onweersbui losbarsten. De wind waait zwak, na de middag soms matig, uit zuidoostelijke richtingen.
Dinsdag en woensdag is het nog vrij mooi en warm maar een uitgestrekte zone van lage luchtdruk over het westen van de Oceaan en de Golf van Biskaje zorgt voor een toenemende onstabiliteit over onze streken. Naast de hoge wolkensluiers zien we in de loop van de namiddag ook stapelwolken opduiken en hier en daar kan er, vooral op het einde van de dag, een bui of onweersbui vallen. De maxima liggen nog altijd rond 20 of 21 graden bij een zwakke of matige bries uit zuidoostelijke richtingen.
Donderdag, vrijdag en zaterdag krijgen we een meer wisselvallig weertype met opklaringen en wolkenvelden en daar kan regelmatig wat regen of een bui uitvallen met altijd kans op onweer. Het blijft nog zacht met temperaturen die geleidelijk dalen naar waarden rond 16 of 17 graden.
BEWOLKING:
Veel hogere bewolking, deze is soms zo dik dat de zon er geheel door afgeschermd wordt. Van het zuidwesten uit komen er echter ook opklaringen het land binnen. Boven zee lokaal stratus beneden 500 voet. Verder boven het noorden vanochtend st door optrekkende mist. Op de occlusie boven zee kans op dynamische triggering van Cb's met hoge basis, toppen FL350. Dinsdagmiddag achter de occlusie vooral in het oosten ontwikkeling Cb met toppen tot FL330.
NEERSLAG:
Nabij de occlusie wordt vooral boven zee neerslag berekend. Gezien de potentieel onstabiele opbouw kunnen dit ook buien zijn. Forcering in de vorm van een hoogtetrog. Kans op onweer aanwezig. Dinsdag vooral in het uiterste oosten kans dat onweersbuien ontwikkelen, gezien de shear en CAPE waarschijnlijk single cell. Harmonie geeft ontladingen m.i. goed weer.
| Gewijzigd: 2 april 2014, 07:52 uur, door Tatanka
Maandag kan toch een interresante dag worden voor het Oosten en het Noorden van Nederland vanaf een uurtje of 3 s'middags. In het noordelijk deel van Frankrijk met misschien nog een stukje Belgie is er een verhoogde kans op tornado's / windhozen.
Cape voor Maandag ( let op Hoge waarde voor Frankrijk )
Dit in combinatie met SRH
Ook laten de kaarten aanwezigheid van Shear zien...
En natuurlijk wat wolkentopjes erbij....
Have a nice monday....
Onweersdagen 2014: 24
Onweersdagen 2015: 9
Onweersdagen 2016: 10
Onweersdagen 2017: 7
NEERSLAG:
Komende nacht opnieuw regen op het volgende front. Hirlam, maar ook EC berekent ook een licht signaal eind van de avond op een zwak warmtefront. Achter het koufront op maandag buien, oplevend op dagelijkse gang en in het oosten mede getriggerd door de hoogtetrog, kleine kans op onweer vooral in het oosten, we noemen het nog niet in verwachtingen. Kijkend naar de convectieve modus voor met name morgenmiddag zien niet al teveel cape 100/400 J/Kg, maar wel veel effectieve schering van 35-40 kn. Dat verklaart waarschijnlijk ook de wat forsere uitschieters zoals Harmonie dat suggereert doordat afzonderlijke cellen zich wat beter kunnen organiseren met een wat langere levensduur.
Bron: KNMI
Zaterdag
Zondag
Maandag
Modelbeoordeling en onzekerheden
In het paasweekeinde trekt het retrograad 500 hPa laag over ons land. Hoewel alle leden wel een dergelijke oplossing geven is het nog onzeker hoe bijbehorende neerslaggebieden trekken. Zaterdag zijn dit vooral buien (T 500 hPa = -30), kans 50%. En ook zondag blijft de kans op neerslag 50%. Deze onzekerheid is goed zichtbaar in de pluim. Na het weekeind neemt het aantal warmere oplossingen weer toe als gevolg van de aanvoer van continentale lucht. Het is op deze termijn moeilijk de neerslag aan een systeem te koppelen. Wel geeft de vorm van de neerslagpluim aan dat de neerslag gekoppeld is aan de dagelijkse gang en dus in de vorm van buien valt. Over de middagtemperaturen in de EPS periode kan weinig gezegd worden.
Zondag
Maandag
Dinsdag
| Gewijzigd: 17 april 2014, 20:08 uur, door Tatanka
Weer een lastige situatie voor later vanmiddag en vanavond oclusie,koufront en vores zijn inmiddels min of meer samengevoegd. En lijkt zoals je op radar ook kan zien ook gewoon nog zijn dingetje doet in dld. Als er al kans op onweer is dan enkel het noordoosten(zie guidance). Estofex geeft nog wel een forecast aan voor zware neerslag en 50% kans op onweer ook enkel en alleen in het noorden-noordoosten,Daar komen ze nog met een Lvl 1. Persoonlijk hou ik het bij buiige neerslag met een verdwaald een donderklap het zal wederom nowcasten worden mvg Tatanka.
NEERSLAG:
Nabij het front regen (opglijding bij stabiele opbouw, lijkt op ana-front), aan de warme kant enkele buien, mogelijk met onweer. Nabij thermische vore mogelijk geclusterde (onweers)buien, mogelijk met hagel. Overdag zijn vores, koufront en occlusie min of meer verworden tot één zone, maar nog steeds kan het onderscheid tussen stratiforme neerslag en convectieve neerslag gemaakt worden. Boven het uiterste noordoosten van het land is dan wederom onweer mogelijk. Schering in het noordoosten neemt morgen in de loop van de middag toe tot 20-25 kn, later tot rond 30 kn, maar mogelijk valt dit samen met het moment waarop de grenslaag alweer ontkoppelt. CAPE is vanavond gering, in het noordoosten maximaal 400-700 J/kg, boven Duitsland wel 1000+. Convectiemodus op de vore dus single cell/multicell, mogelijk met lijnvorming. Situatie voorlopig monitoren omdat de buien mogelijk boven Duitsland blijven. Kans tot 15 UTC in KOUW 30-50%, INDECS komt alleen voor Groningen rond 60%.
Levels 1 and 2 were issued for parts of Netherlands, Germany, Czech Republic, Austria, and northern Balkan mainly for excessive convective precipitation.
DISCUSSION
...Netherlands, Germany, Czech Republic, Austria, northern Balkan...
There is only a few hundred J/kg CAPE, more in the east where lapse rates are steepest. Mixing ratio around 8 g/kg. Weak flow and mean wind vectors oriented along the convergence line should lead to slow-moving and training multicell systems which can locally deliver tens of millimeters of rain, as mesoscale models predict. The airmass is very weakly capped leading to early development, but the inflow of warm air into the convergence zone may keep it from turning into a soup of convective remains.
Bron: Knmi,Estofex
| Gewijzigd: 27 april 2014, 10:19 uur, door Tatanka
NEERSLAG:
Nabij het front regen uit een gelaagde opbouw. Progtemps laten geen onstabiliteit zien, hoewel op de satelliet aan de warme kant van het front wat onstabiliteit zichtbaar lijkt boven Duitsland. Bij de vore convectieve neerslag. Voor convectie vanaf de grond lijkt in het noordoosten op basis van de progtemps 18 graden noodzakelijk, dit lijkt niet haalbaar onder de bewolking. Buien moeten dan vanuit Duitsland komen. Schering vanaf de inversie (4000 vt) zo'n 10 knopen, (MU)Cape over het uiterste noordoosten 400-700 J/kg, boven Duitsland meer. Convectiemodus op de vore dus single cell/multicell, mogelijk met lijnvorming. Situatie voorlopig monitoren omdat de buien mogelijk boven Duitsland blijven. Harmonie03 pakt fors uit boven het noordoosten (80-160 categorie), Harmonie06 ook, maar net boven Duitsland. KOUW komt met kansen rond de 60%. Kansen op grotere aantallen ontladingen zijn afgebouwd. Voor vannacht behoorlijke verschillen. Hirlam komt met een nieuwe golf in het front, EC en Harmonie doen dit niet. Morgen enkele buien, grootste kans bij de vore boven het midden en noorden. Cape dan 400-700 J/kg, schering 10-15 kt. Harmonie is het meest onstabiel, andere modellen laten geen buien toe. Op de frontale zone nog wat zwakke signalen.
Bron: Knmi