Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
MODELBEOORDELING:
De modellen komen qua beschrijving van de diverse systemen prima overeen. Vanavond de passage van het koufront met duidelijk wat intensievere neerslag. De radarbeelden en de grondwaarnemingen bevestigen dat. Een buiengebied, getriggerd door een zwakke trog boven het uiterste noordwesten van Frankrijk zorgt mogelijk nog voor een enkele bui in het uiterste zuiden, met name Harmonie laat dit zien. De scherpte van de trog voor vrijdagochtend verschilt niet zoveel meer. Alle modellen suggereren overigens wel dat het uiterste NW minder met de buien te maken krijgt. Meeste forcering lijkt inderdaad over het zuiden en midden te lopen. Voor zaterdagnacht/ochtend zien we behoorlijke verschillen in de beschrijving van de grenslaag. Harmonie komt met een veel overtuigender signaal voor turbulentie-St dan Hirlam. Is voorlopig een aandachtspunt. Harmonie komt in de onstabiele luchtsoort met net wat meer wind dan de overige modellen en heeft met name een sterkere convectieve component.
WIND:
Morgen na trogpassage windtoename (deels isallobarisch effect) en vooral meer vlagerigheid, rond 25 kn in de westelijke provincies. Ander aandachtspunt zijn de eventuele windstoten op de buien van zaterdagnacht. Zou zomaar naar 35-40 kn kunnen gaan op basis van de progtemps, Harmonie komt daar zelfs soms net boven het waarschuwingscriterium (41 kn). Gezien de termijn en de onzekerheid doen we er nu niets mee.
BEWOLKING:
Wegtrekkend frontaal pakket. Bij het koufront en in warme sector veel St, m.u.v. het uiterste zuidoosten. West van het koufront convectieve bewolking. Op de trog onstabiliteit tot FL150-220. Kans op onweer is aanwezig, maar zal waarschijnlijk sporadisch zijn. In geclusterde buien mogelijk vorming van St. Harmonie geeft hier als enige signaal voor, Hirlam doet dit niet maar is mogelijk weer te droog. In de loop van zaterdagnacht en zaterdagochtend mogelijk turbulentie-St.
NEERSLAG:
Vanavond op het koufront matige regen, zeer lokaal een verscholen bui. Komende nacht in de kustgebieden en in het uiterste zuiden dus kans op een enkele bui. Duidelijk sterker zijn de signalen op de trog en dan is er mogelijk ook sprake van clustering. Meeste activiteit in het midden en zuiden, in het uiterste noorden waarschijnlijk minder forcering.
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
BEWOLKING:
Momenteel geen significante bewolking, alleen wat velden Ci. Bij de occlusie velden SC 2000-5000 vt, toppen rond FL100, met wat velden Ci erboven. Het is al met al een verbrokkeld geheel, dit komt waarschijnlijk door de diffluente bovenluchtstroming. Bij de trog opnieuw SC en ook kans op enkele Cb's toppen gaan dan tot ca. FL250. Woensdag cumuliform beeld in de polaire lucht waarbij er in de nacht naar woensdag wel kans is op turb. ST. (Harmonie maakt hier weer een enorm veld ST/SC van, maar dit lijkt me toch wat te enthousiast)
NEERSLAG:
Neerslag bij de occlusie stelt niet veel voor en is een zeer verbrokkeld signaal. Bij de trog verwerpen we het actievere signaal dat Hirlam toont. We gaan uit van enkele buien, kleine kans op onweer (nog niet opgenomen in de basisverwachting). Woensdag blijft op de meeste plaatsen droog.
[KNMI]
Ik twijfel nu alleen of dat een flitspaal of onweer was | Gewijzigd: 28 februari 2014, 05:45 uur, door onweerwoudenberg
Ik twijfel nu alleen of dat een flitspaal of onweer was Merk je gauw genoeg over een paar weken... lol
SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een hoogtelaag ten noordwesten van Ierland is gevuld met koude lucht (T500=-30 C) en beweegt zuidoostwaarts. Het hoogtelaag passeert vanmiddag en vanavond van west naar oost het zuidelijke deel van het aandachtsgebied. Aan de grond is een steeds moeilijker herkenbaar koufront aanwezig en rondom het hoogtelaag is een occlusie gedraaid. Na passage neemt de invloed van het Azorenhoog weer toe en voert een in kracht toenemende westelijke stroming vrij zachte lucht aan.
MODELBEOORDELING:
Stratus, windstoten bij buien en onweerskansen zijn de belangrijkste fenomenen in de komende 48 uur. Onzekerheid bestaat er nog wel gezien de verschillende modeluitvoer. De verschillende oplossingen die getoond worden zijn vrij gebruikelijk: Harmonie het meeste stratus (te veel), Hirlam te weinig. Harmonie berekent de zwaarste windstoten vanwege de convectieve component die aanwezig is als het hoogtelaag over trekt. Het verschil met Hirlam is overigens niet eens zo groot. Een windstoot van net meer dan 75 km/uur is niet onmogelijk, maar zal incidenteel en zeer lokaal zijn.
Aandachtspunten.
WIND:
Achter het koufront toenemende wind tot 6 Bft in de kustgebieden. Bij buien uitschieters mogelijk 30-40 kn. In de loop van woensdag 7 lokaal 8 boven noordelijk deel Noordzee.
BEWOLKING:
Actueel stratus die geassocieerd kan worden met een oud frontaal systeem. Vooral in het noordwesten. Achter het koufront van vanmiddag/vanavond onder het hoogtelaag CB's met toppen FL230. In de nacht naar woensdag trekken deze tezamen met de koudste bovenlucht weg naar Duitsland. Hierachter eerst nog Sc/Cu, later As/Ci en brede opklaringen.
NEERSLAG:
Bij het eerste front lokaal regen als de bewolking dik genoeg is. In de loop van de dag geholpen door convectie. Bij het koufront opnieuw regen, erachter regenbuien, kleine kans op onweer. Meeste neerslag in de noordelijke helft van het land.
ZICHT:
Van het zuidwesten uit afnemende zichten, overdag oplopen. In neerslag matig.
Bron:KNMI
| Gewijzigd: 18 maart 2014, 07:07 uur, door Ries
DISCUSSION
... England, North Sea, BeNeLux, Germany, Poland, Czech Republic ...
A short-wave trough ejects Southeastward from the frontal zone and overspreads the occluding and disintegrating frontal system, while it moves from the British Isles into Central Europe. The forecast maps show a temporarily very good phasing between the various sources of lift in the 18 to 06 UTC time frame.
Rich low-level moisture and steepening lapse rates will likely create neutral or marginally unstable profiles in the ill-defined warm sector in the course of the day. Scattered convection is expected to initiate over England around noon and to move across the Channel to the Netherlands till 18 UTC. Then it will enter Germany, where its chances to grow deeper and produce some lightning increase.
15-20 m/s shear and 100-200 m^2/s^2 storm-relative helicity between 0 and 3 km (and slightly lower values between 0 and 1 km) seem easily sufficient for the sustainance of multicells or short bowing lines. With unseasonably mild conditions (forecast temperatures around 10°C and dewpoints around 6°C overnight), storm may manage to stay surface-based all night long. A level 1 was issued for a risk of isolated severe wind gusts. Small hail is possible as well. An isolated tornado is not ruled out near the Northern rim of the level 1 area where the cloud bases are lowest and the low-level veering is strongest. Convection will gradually taper off over Poland and the Czech Republic towards the end of the forecast period.
Bron: Estofex
Een hoogtelaag om 12 UTC boven Schotland is gevuld met koude lucht (T500=-31 C) en beweegt zuidoostwaarts. Het hoogtelaag bereikt om 18 UTC het noordwesten van ons land en verlaat tussen 21 en 00 UTC het oosten van ons land. Het koufront boven midden Engeland bereikt net voor het hoogtelaag het noordwesten en verlaat het oosten van ons land rond 21 UTC. Rondom het hoogtelaag is een occlusie gedraaid, die als een buiig frontaal systeem gekarakteriseerd kan worden. Na passage van het hoogtelaag neemt de invloed van het Azorenhoog weer toe en voert een in kracht toenemende westelijke stroming vrij zachte lucht aan.
BEWOLKING:
SC met lokaal ST. HiRLAM en Harmonie laten stratus boven land snel verdwijnen. Op de Noordzee op uitgebreide schaal door Harmonie berekende ST. Achter het koufront van vanmiddag/vanavond onder het hoogtelaag CB's met toppen FL230. Komende avond en nacht trekken deze samen met de koudste bovenlucht weg naar Duitsland. Hierachter eerst nog Sc/Cu, later As/Ci en brede opklaringen. In de nacht naar donderdag berekend Harmonie een tong met zeer vochtige lucht die zich snel uitbreidt in noordoostelijke richting. Harmonie is hier een uitbijter in, maar het is wel een indicatie.
NEERSLAG:
Op het koufront lichte regen, erachter regenbuien, in het noorden van het land met kans op onweer. Meeste neerslag trouwens in de noordelijke helft van het land.
Bron: Knmi