Bij daglicht wordt de schade die storm heeft aangericht nog veel duidelijker. De brandweerkorpsen in West- en Oost-Vlaanderen hebben meer dan 500 oproepen gekregen. 'Overal proberen mensen de schade te herstellen. Het is een wonder dat er niet meer gewonden zijn gevallen', zegt VTM-journaliste Aagje Vanthomme.
De slachtoffers moeten foto's nemen van de schade en indienen bij de verzekeraar. Ze kunnen ook best met behulp van de brandweer de schade afdekken met plastic. De stormschade zal gedekt worden door de verzekering.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen zal het nodige doen zodat de federale regering het stormweer van zaterdagavond kan erkennen als natuurramp. Dat heeft de provinciegouverneur zondagavond zelf bevestigd. Heel wat burgemeesters zijn vragende partij, want in verschillende gemeenten is de schade enorm.
Foto: BELGA
Het stormweer van zaterdagavond heeft heel wat schade veroorzaakt in West-Vlaanderen. Onder meer burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) van Kortrijk heeft aan de gouverneur gevraagd om te onderzoeken of de storm en windhoos kunnen erkend worden als natuurramp.
'Eerst moet de definitieve schade worden begroot', reageert Decaluwé. 'Pas daarna kan ik het dossier overmaken aan de federale regering, die uiteindelijk beslist of er een erkenning komt. Die procedure kan enkele jaren duren'.
In eerste instantie moeten mensen die schade hebben geleden, zich wenden tot hun brandverzekeraar. Als het stormweer wordt erkend als natuurramp, kan ook niet-verzekerde schade worden vergoed. Zelf zat Decaluwé op het moment dat de storm voorbij raasde in het buitenland, maar hij is perfect op de hoogte van de ravage. In heel de provincie hebben de hulpdiensten zaterdagavond zo’n 1.500 noodoproepen geregistreerd.
Ook zondagavond en maandag blijft het uitkijken voor felle rukwinden en zware regenval.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0
De hevige buienzone, met erg zware rukwinden trok gisteravond van west naar oost over het land, zoals duidelijk te zien is op de radarbeelden. In de loop van de ochtend werd pas goed duidelijk hoe groot de schade is die daarbij werd aangericht.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
In Kortrijk kunnen mensen die nog met vragen zitten over de stormschade van afgelopen weekend, terecht in een speciale hulppost.
De korte, maar felle storm van zaterdagavond richtte heel wat schade aan, vooral in West-Vlaanderen. Vernielde of ingestorte daken, weggewaaide dakgoten of dakpannen, omgewaaide bomen: veel mensen zitten met de handen in het haar.
Om een antwoord te bieden op alle vragen, zitten in het Astridpark in Kortrijk politie, brandweer en stadsdiensten samen om een antwoord te bieden op de vele vragen. "Mijn wagen is totaal vernield, wellicht is er een stuk van een opstaand dakraam op de auto gevallen", vertelt een vrouw. "Mijn vraag is of we hiervoor verzekerd zijn en of we brand- dan wel autoverzekering moeten aanspreken."
Citaat van stad Kortrijk Kortrijk helpt Kortrijk. Er staat commandopost aan de parking van de Stade voor de getroffen inwoners. Nog tot 19u.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
Het ruimen van het puin na de storm van zaterdagavond schiet beetje bij beetje op. Dat zegt VTM NIEUWS-reporter Rosalie Pieters in Rekkem. "De brandweer is al twee dagen non-stop aan het werk om herstellingen uit de voeren." Hoe groot de schade precies is, is nog niet duidelijk, maar het bedrag loopt zeker tot in de miljoenen. Er zijn zeker 200 huizen beschadigd en sommige huizen moeten helemaal heropgebouwd worden. In principe is de schade aan woningen gedekt door de brandverzekering. Maar het is heel belangrijk om zo veel mogelijk foto's te nemen om de schade te bewijzen en zo snel mogelijk de verzekeringsmaatschappij te contacteren.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
De verzekeraars zijn volop in de weer om de omvang van de schade van de storm van zaterdag op te meten. Die loopt in de miljoenen. Het is niet zo dat de storm van afgelopen weekend de verzekeringspremie plots de hoogte zal injagen, maar door de opwarming van de aarde wordt de brandverzekering op lange termijn wel duurder.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
Tientallen West-Vlamingen trokken vandaag met hun vragen over de gevolgen van het noodweer naar de speciaal opgerichte ondersteuningscellen in hun stad of gemeente. Dat wordt bevestigd door de politie van Kortrijk en de stad Tielt.
In Kortrijk werd een mobiele infopost opgericht in de Weverstraat. "Maandag kwamen al een 70-tal getroffen bewoners over de vloer", aldus communicatieverantwoordelijke Thomas Detavernier van de politiezone Vlas. "De stadsdiensten, de brandweer en de politie blijven nog tot 19.00 uur op post om de mensen te helpen." Het merendeel van de slachtoffers kwam hun schade melden.
In Kortrijk ging het vooral om losgerukte dakpannen en omheiningen, schade aan daken, ramen, schoorstenen, auto's en autoruiten. Twee woningen zijn door de opgelopen schade tijdelijk onbewoonbaar verklaard. In afwachting van de herstellingswerken werd voor de getroffen gezinnen opvang gevonden.
Ook in Tielt werd de ondersteuningscel druk bezocht. Daar kwamen een twintigtal slachtoffers opdagen. "We doen het nodige om de storm te laten erkennen als natuurramp. Als die erkenning er komt, kunnen de slachtoffers aanspraak maken op een tegemoetkoming van het rampenfonds", reageert burgemeester Els De Rammelaere. Het stadsbestuur roept de slachtoffers op om hun schade tegen eind deze maand kenbaar te maken en dit liefst met het nodige fotomateriaal.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Verschillende steden en gemeenten in West-Vlaanderen organiseren informatiezittingen, voor de mensen die schade hebben geleden door de storm van afgelopen weekend. De meesten hebben vooral vragen over hun verzekering. Het natuurgeweld heeft voor miljoenen euro schade aangericht. De hulpdiensten kregen zo'n 1750 oproepen binnen.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
Er zijn nieuwe beelden opgedoken van de storm van afgelopen weekend. Je ziet de wind inbeuken op de deuren van een nachtwinkel in het West-Vlaamse Menen. Na enkele seconden begeeft de deur het en richt de wind een pak schade aan in de winkel.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0
De schade van de zware storm die West-Vlaanderen twee weken geleden teisterde, kan oplopen tot 10 miljoen euro. Dat vernam de redactie van Focus-WTV dinsdag via de diensten van de provinciegouverneur. Als alle dossiers ingezameld zijn, zal provinciegouverneur Carl Decaluwé een aanvraag indienen om de storm te laten erkennen als natuurramp.
Na de storm riepen heel wat steden en gemeenten op om schadegevallen na de storm zo snel mogelijk te melden. In totaal werden al 500 dossiers opgemaakt, goed voor een som van 5 miljoen euro.
"Er zijn nu al elf gemeenten die volledige cijfers gegeven hebben. We komen op vijfhonderd schadegevallen, voor 5 miljoen euro. Dat zijn voorlopige cijfers. We verwachten om dat getal te verdubbelen als alle cijfers binnen zijn", zegt Dirk Demoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken bij de diensten van de gouverneur in West-Vlaanderen. Brugge topte de ranking met 145 schadegevallen.
Als de storm officieel erkend wordt, maken de slachtoffers kans op een vergoeding van het rampenfonds.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De storm van vorige maand, die vooral West-Vlaanderen teisterde, heeft meer schade veroorzaakt dan eerst gedacht. Verspreid over de provincie stortten toen huizen en serres in door verschillende valwinden. 1.424 slachtoffers hebben een schadedossier ingediend. In totaal is er 17,3 miljoen euro schade. De gouverneur zal bij de minister van Binnenlandse Zaken aandringen om de valwinden als ramp te laten erkennen.
Bron: HLN/VTM
Onweersdagen: 0