Ceres, de kleinste dwergplaneet van ons zonnestelsel, blijkt stoom in de ruimte te spuwen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA dat in het tijdschrift Nature is verschenen. Het is niet helemaal duidelijk wat de damp veroorzaakt.
ESA
Ceres is veruit het grootste object in de planetoïdengordel, dat is ruwweg de regio tussen Mars en Jupiter. De dwergplaneet is de kleinste van ons zonnestelsel en meteen ook de enige in die planetoïdengordel. Het oppervlak van Ceres is waarschijnlijk een mengsel van waterijs en gesteente, maar precies duidelijk is dat niet.
Uit een nieuw onderzoek van de ESA dat is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature blijkt nu dat de dwergplaneet stoom spuwt in de ruimte. De wetenschappers vermoeden dat de stoom afkomstig is van de donkere delen van de oppervlakte van de dwergplaneet, maar zijn niet zeker over de precieze oorzaak.
Een van de mogelijkheden die geopperd wordt, is dat ijs op de oppervlakte van de dwergplaneet opgewarmd wordt door de zon, waardoor het begint te verdampen. Een andere mogelijkheid is dat er een energiebron is in de kern van Ceres die op een vergelijkbare manier zoals geisers op aarde water naar boven spuwt. In tegenstelling tot het aardse fenomeen zou het op Ceres dan niet om vloeibaar, maar wel om waterdamp gaan.
Volgend jaar wordt mogelijk meer duidelijk. Dan krijgt de dwergplaneet bezoek van het NASA-ruimtetuig Dawn.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0