De ruimte-ontvanger Icarus begint binnenkort met het registreren van de trektochten van kleine vogels en insecten. Dat zal niet enkel interessante informatie opleveren over de epische reizen van de dieren. Icarus moet ons ook waarschuwen voor vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en ziektes. Dat schrijft The Guardian.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Migrerende vogels kunnen in de toekomst waardevolle informatie opleveren over natuurrampen en ziektes. © epa.
Kleine vogels, vlinders en bijen zullen minuscule radiozendertjes aangemeten krijgen. Hun avonturen worden geregistreerd vanuit de ruimte, als volgend jaar een radio-ontvanger wordt geïnstalleerd in het International Space Station ISS, 320 kilometer boven de aarde.
Tot tien jaar geleden was satellietregistratie enkel mogelijk bij grote dieren, die konden voorzien worden van krachtige zenders met een lang leven. De nieuwe toestellen werken op zonne-energie en zijn veel kleiner. "Wetenschappers starten het project met zenders van 5 gram, maar in de toekomst gaan we nog veel kleinere zendertjes gebruiken van minder dan 1 gram. Zo kunnen we ook insecten volgen", zegt Uschi Müller, coördinator van het project.
Revolutie
De mogelijkheid om uur na uur de bewegingen van heel kleine dieren te volgen, betekent een revolutie. "We gaan de gegevens gebruiken voor het behoud van de dieren, maar ook voor de gezondheid van de mens en om rampen te voorspellen", zegt Müller.
Het is geweten dat dieren dreigende tektonische activiteiten van de aarde aanvoelen. Daarom wil Müller vogels en andere dieren die in risicozones leven, uitrusten met de zenders. "Als we zo aardbevingen en vulkaanuitbarstingen kunnen voorspellen, kan dat de bewoners vijf uur extra tijd geven om het rampgebied te ontvluchten", zegt ze.
Het systeem kan de mens ook beschermen voor ziektes die hun oorsprong vinden bij dieren, zoals Sars en vogelgriep. Ongeveer zeventig procent van de epidemies in de wereld worden veroorzaakt door contact tussen dieren en mensen.
Behoud van trekvogels
Het is niet voor het eerst dat vogels gevolgd worden door satellieten. Eerder werden dertien Britse koekoeks al voorzien van een zender. Vorige week zagen wetenschappers dat ze op de terugweg waren van hun reis naar Congo. De vogels zullen hun tocht van 6.500 kilometer niet beëindigen voor midden maart, maar de zenders toonden al dat één koekoek, Skinner genoemd, vorige week ongeveer 1.200 kilometer noordwaarts vloog en zich nu in Kameroen bevindt.
Bryan Watts, directeur van het Center for Conservation Biology in Virginia, zegt dat satelliet-tracking een nieuwe wereld geopend heeft. "We waren verwonderd toen de eerste vogel die we volgden een non-stopvlucht van 5.600 kilometer van Virginia naar Alaska maakte", zegt hij. "Vijf dagen lang vloog hij met een snelheid van ongeveer zestig kilometer per uur."
Meer informatie over vogelmigratie is nog welkom, omdat bepaalde populaties snel in aantal achteruitgaan. "Als we meer inzicht hebben over de routes die nachtegalen en grasmussen bijvoorbeeld volgen, kan dat helpen voor het behoud van de vogels", besluit Watts.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0