Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 januari 2014, 19:52 uur | Bericht #416837
Zo kunnen vogels ons waarschuwen voor rampen

De ruimte-ontvanger Icarus begint binnenkort met het registreren van de trektochten van kleine vogels en insecten. Dat zal niet enkel interessante informatie opleveren over de epische reizen van de dieren. Icarus moet ons ook waarschuwen voor vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en ziektes. Dat schrijft The Guardian.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Migrerende vogels kunnen in de toekomst waardevolle informatie opleveren over natuurrampen en ziektes. © epa.

Kleine vogels, vlinders en bijen zullen minuscule radiozendertjes aangemeten krijgen. Hun avonturen worden geregistreerd vanuit de ruimte, als volgend jaar een radio-ontvanger wordt geïnstalleerd in het International Space Station ISS, 320 kilometer boven de aarde.

Tot tien jaar geleden was satellietregistratie enkel mogelijk bij grote dieren, die konden voorzien worden van krachtige zenders met een lang leven. De nieuwe toestellen werken op zonne-energie en zijn veel kleiner. "Wetenschappers starten het project met zenders van 5 gram, maar in de toekomst gaan we nog veel kleinere zendertjes gebruiken van minder dan 1 gram. Zo kunnen we ook insecten volgen", zegt Uschi Müller, coördinator van het project.

Revolutie
De mogelijkheid om uur na uur de bewegingen van heel kleine dieren te volgen, betekent een revolutie. "We gaan de gegevens gebruiken voor het behoud van de dieren, maar ook voor de gezondheid van de mens en om rampen te voorspellen", zegt Müller.

Het is geweten dat dieren dreigende tektonische activiteiten van de aarde aanvoelen. Daarom wil Müller vogels en andere dieren die in risicozones leven, uitrusten met de zenders. "Als we zo aardbevingen en vulkaanuitbarstingen kunnen voorspellen, kan dat de bewoners vijf uur extra tijd geven om het rampgebied te ontvluchten", zegt ze.

Het systeem kan de mens ook beschermen voor ziektes die hun oorsprong vinden bij dieren, zoals Sars en vogelgriep. Ongeveer zeventig procent van de epidemies in de wereld worden veroorzaakt door contact tussen dieren en mensen.

Behoud van trekvogels
Het is niet voor het eerst dat vogels gevolgd worden door satellieten. Eerder werden dertien Britse koekoeks al voorzien van een zender. Vorige week zagen wetenschappers dat ze op de terugweg waren van hun reis naar Congo. De vogels zullen hun tocht van 6.500 kilometer niet beëindigen voor midden maart, maar de zenders toonden al dat één koekoek, Skinner genoemd, vorige week ongeveer 1.200 kilometer noordwaarts vloog en zich nu in Kameroen bevindt.

Bryan Watts, directeur van het Center for Conservation Biology in Virginia, zegt dat satelliet-tracking een nieuwe wereld geopend heeft. "We waren verwonderd toen de eerste vogel die we volgden een non-stopvlucht van 5.600 kilometer van Virginia naar Alaska maakte", zegt hij. "Vijf dagen lang vloog hij met een snelheid van ongeveer zestig kilometer per uur."

Meer informatie over vogelmigratie is nog welkom, omdat bepaalde populaties snel in aantal achteruitgaan. "Als we meer inzicht hebben over de routes die nachtegalen en grasmussen bijvoorbeeld volgen, kan dat helpen voor het behoud van de vogels", besluit Watts.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1020 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1020, lezen 5 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden