Door de opwarming van de aarde zullen extreme El Niño's dubbel zo vaak voorkomen. Dat is de verrassende conclusie van nieuw onderzoek. Extreme El Niño's zijn wereldwijd verantwoordelijk voor hittegolven en hevige neerslag. El Niño is een natuurlijk fenomeen dat het weer in grote delen van de wereld beïnvloedt.
Deze foto is niet meer beschikbaar
De aanhoudende hitte heeft in Australië al meer dan 250 bosbranden veroorzaakt. © epa.
Het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan is dan veel warmer dan normaal. Dat komt gemiddeld om de drie tot zeven jaar voor. Gemiddeld om de twintig jaar komt een extreme El Niño voor. Als de aarde verder blijft opwarmen, zal dat aantal de komende honderd jaar verdubbelen: om de tien jaar zal dan een sterke El Niño voorkomen. Dat zegt een internationaal team van klimaatexperten in Nature Climate Change.
De conclusie is verrassend, want lange tijd heeft men gedacht dat de klimaatverandering niet echt een impact had op El Niño.
Hittegolf in Australië
El Niño leidt niet zelden tot overvloedige neerslag in Zuid-Amerika en droogte aan de andere kant van de oceaan.
Bij een sterke El Niño ontstaan zware overstromingen in landen als Peru en Ecuador en extreme droogte en hevige bosbranden in landen als Australië en Indonesië. De laatste extreme El Niño's dateren van 1982-83 en 1997-98. Die laatste kostte wereldwijd het leven aan naar schatting 23.000 mensen.
Vorige week concludeerde een Australische klimaatcommissie dat de hittegolven daar langer en heter zullen worden. Zulke hittegolven kunnen nog erger worden als ze samenvallen met een extreme El Niño. Bij sterke El Niño's is het zeewater in het oostelijke deel van de Stille Oceaan warmer dan 28 graden Celsius.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0