Komen we weldra in een mini-ijstijd terecht, waarbij de temperaturen decennialang een stuk lager zullen liggen? Een Britse wetenschapper van de Rutherford Appleton Laboratory in Oxfordshire waarschuwt daar alvast voor. De activiteit van de zon is op dit moment heel erg laag wat tot extreem koude winters leidt.
Foto: PN
Rond deze tijd van het jaar zou de zon moeten barsten van energie omdat ze haar cyclus van 11 jaar voltooid heeft. Na zo'n periode kent de zon normaal een periode met maximale activiteit waarbij heel veel zonnevlekken zichtbaar zijn. Maar in tegenstelling tot de verwachtingen is de zon heel rustig en zijn er amper zonnevlekken te bespeuren.
Het is niet de eerste keer dat de zon zich gedeisd houdt. In 1645 vond een gelijkaardig fenomeen plaats dat werd omgedoopt tot het Maunder Minimum. Die periode eindigde pas in 1715. Jaarlijks worden er ongeveer 50.000 zonnevlekken waargenomen, tijdens het Maunder Minimum waren dat er volgens historische bronnen maar 50. De winter was toen zo koud dat de rivier Thames in Londen helemaal was toegevroren.
De activiteit van de zon vermindert aan sneltempo. De Mike Lockwood University beweert dat er 10 tot 20 procent kans bestaat dat we binnen de 40 jaar weer in een Maunder Minimum belanden. De aarde wordt beïnvloed door de zonneactiviteit en de kans is groot dat Europa op termijn zeer strenge winters zal kennen. De Britse wetenschappers zeggen ook dat de huidige klimaatverandering dit effect nog kan afzwakken.
Bron: GVA
Onweersdagen: 0