Joel Nortan had toevallig zijn telefoon in de hand en maakte deze foto Joel Nortan @forgeant .Uit het hele land komen meldingen van mensen die een opvallend heldere lichtbol hebben gezien in de lucht. Vermoedelijk is het een meteoriet, een stuk puin uit de ruimte.
Onder meer uit de provincies Groningen, Utrecht, Overijssel en Zuid-Holland komen meldingen van het object met een witte, groene of blauwe staart.
Sander Kersloot zegt op Twitter "Gaaf hoor, #meteoriet met lange groen/blauwe staart van een seconde of 5. Over de Ketelbrug". Erik van der Wal schrijft: "Reed net op de A32 en zag wat volgens mij een meteoriet moet zijn geweest. Meer mensen die iets gezien hebben?"
Wegkijkton
Bron: NOS | Gewijzigd: 2 mei 2017, 15:20 uur, door Joyce.s
Boven Overijssel was zaterdagavond een enorme meteoor te zien. Er komen, onder meer via Twitter, tientallen meldingen binnen van mensen die de 'vallende ster' hebben gezien.
De meteoor veroorzaakte een felle blauw met witte streep door de lucht. Het ging razendsnel, maar de meteoriet was zeer duidelijk te zien. Niet alleen boven Overijssel is de vuurbal gezien, maar ook uit andere plekken van Nederland komen meldingen binnen. Sommige van de melders zeggen dat ze ook knallen hoorden.
Ton Bruijnis reed over de snelweg bij Culemborg toen de meteoor door de lucht scheerde. Hij was op dat moment aan het filmen met een zogenoemde dashcam en zette die beelden op YouTube. In Groningen kon iemand de meteoor met zijn mobiele telefoon fotograferen. En in Benningbroek werd de meteoor vastgelegd met een All-Sky camera.
.
Bron: RTV Oost
Een mysterieuze lichtbol die zaterdag opdook boven Nederland, is waarschijnlijk een kleine rotsblok uit de ruimte. Dat zei Alex Scholten van de Volkssterrenwacht bij het Gelderse Bussloo. Uit vrijwel het hele land kwamen zaterdag meldingen binnen over de opvallende lichtbol. Die werd waarschijnlijk veroorzaakt door een meteoriet. ''Een rotsblok of rotsblokje. Een object ter grootte van een voetbal, of waarschijnlijk iets groter'', vertelt Scholten. Volgens de medewerker van de Volkssterrenwacht kunnen ze oplichten als ze de dampkring binnenkomen. ''Die beginnen op grote hoogte op te branden. Soms al op 80 kilometer'', legt Scholten uit. Van de lichtbol die zaterdag omstreeks 21.15 uur te zien was, is daarom vermoedelijk weinig meer over. ''Als er al een stukje rots over is, is dat waarschijnlijk terechtgekomen in de Noordzee.''
Bron: NU.nl
Vanuit het hele land komen zaterdagavond meldingen binnen van een heldere lichtbol aan de heldere hemel.
De meldingen komen uit verschillende provincies. Volgens astronomen gaat het om ruimtepuin, een meteoriet, dat in onze atmosfeer verbrand. Het is in grote delen van Nederland onbewolkt. Daardoor is een 'vallende ster' goed waar te nemen.
Bron: BoN
De meteoor die zaterdagavond rond 21.20 uur de hemel doorkliefde, was ook zichtbaar boven een groot deel van België. Dat meldt de Koninklijke Sterrenwacht vandaag op basis van talrijke getuigenissen die binnenkwamen.
"De meteoor was over een groot deel van België, vooral dan het noordelijk deel, en over een groot deel van Nederland zeer goed zichtbaar", klinkt het op de website van de sterrenwacht. "Het ging zeker om een zeer helder exemplaar. Verschillende kleuren werden geobserveerd, maar men spreekt vooral van groen."
Nog volgens het bericht ging het traject van de meteoor van oost naar west, vermoedelijk richting Noordzee.
Ook bij Volkssterrenwacht Urania luidt het dat de meteoor zichtbaar was. "Het was op verschillende plaatsen helder op dat moment", zegt Urania-directeur Marc Van den Broeck. Bij Urania kwamen nog geen meldingen binnen van de meteoor.
Van den Broeck schat dat de meteoor de grootte had van een tennisbal. "Hij was waarschijnlijk kleiner dan een voetbal, want bij zo'n grootte heb je een ontploffing met een luide knal."
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Gisteravond omstreeks kwart over negen verscheen er een zeer heldere meteoor
aan de sterrenhemel. Ook in Zeeland is deze vastgelegd en wel door onze
medewerker Klaas Jobse in Oostkapelle. Zijn 'all-sky-camera' registreerde de
meteoor zeer laag aan de hemel:
http://cyclops.klaasjobse.nl/jcms/showpic.php?img=2015_201401182018Oostkapelle_w900h696.jpg
Vanuit het noorden van Nederland was de meteoor beter te zien. Vermoedelijk
had het gesteente dat de dampkring binnenviel de grootte van een voetbal.
Vanwege de enorme wrijving en de daardoor ontstane hitte blijft er van een
dergelijk stuk ruimtepuin niks over dat de aarde kan raken. Daarvoor moet
het gesteente een stuk groter zijn. Als er al hele kleine stukjes de reis
door de dampkring overleefd hebben, dan liggen die nu ergens op de bodem van
de Noordzee.
Overigens zijn meteoren geen zeldzame verschijnselen. Elke nacht zijn er wel
te zien, maar meestal worden die veroorzaakt door hele kleine stukjes stof
ter grootte van een zandkorrel. Soms dringen er grotere stukken de atmosfeer
binnen. Dan spreken we van een vuurbol. Heel soms kan een stuk de aarde
raken. In Zeeland viel de laatste neer in 1925 bij Ellemeet. Op 30 oktober
is boven Gelderland ook een hele heldere meteoor verschenen. Kleine
brokstukken daarvan liggen vermoedelijk nog steeds ergens in de buurt van
Hoenderloo. Zoekacties, waar ook medewerkers van onze sterrenwacht aan
hebben meegewerkt, hebben tot op dit moment helaas nog niks opgeleverd.
http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2042597/zoeken-naar-meteoriet-in-hoenderloo.htm
Wie meer wil weten over meteoren:
http://home.wanadoo.nl/marco.langbroek/nedmet.html
Rijk-Jan
Bron: mailinglijst volkssterrenwacht Lansbergen.net
Groeten,
Gerrie