Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 januari 2014, 15:03 uur | Bericht #416559
Rots plaatst wetenschappers voor een raadsel



De NASA breekt zich het hoofd over een mysterieuze rots op de planeet Mars. Onlangs maakte de Marsrobot Opportunity een foto van een deel van het oppervlak waarop niks te zien was. Op een foto van dezelfde plek enkele dagen geleden is plots een rots opgedoken. "Een totale verrassing", zegt het onderzoeksteam. "Mars blijft maar verrassingen in ons gezicht gooien."

Steve Squyres, de leider van het Marsroverproject van de NASA, maakte melding van de opmerkelijke vondst op een evenement dat gehouden werd om de 10e verjaardag van de komst van de Opportunity op de rode planeet in de kijker te zetten. Na tien jaar dachten de wetenschappers ongeveer alles wel gezien te hebben, maar dat bleek niet helemaal te kloppen.

De rots dook op op een foto gemaakt door de Opportunity op sol 3540 van zijn missie op Mars (een sol staat voor een dag op Mars, sol 3540 is 8 januari 2014, nvr). Toen de wetenschappers foto's van dezelfde locatie bekeken die genomen waren op sol 3528, bijna twee weken ervoor, was het gesteente nergens te bespeuren. "Een totale verrassing voor ons", vertelt Squyres aan Discovery News. "We zeiden: wacht eens even, dat lag er eerst nog niet, dat kan niet kloppen. Oh mijn god, dat lag er eerst nog niet!"


Wie of wat is verantwoordelijk?
Het gesteente, dat door de wetenschappers prompt "Pinaccle Island" gedoopt werd ("pinaccle" betekent zoveel als "het toppunt", nvr), heeft de grootte van een donut. Uit onderzoek blijkt dat hij hoge concentraties aan zwavel, mangaan en magnesium bevat. De grote vraag is nu hoe het kan dat de steen eerst niet, en dan plots wel te zien is.

Een van de opties is dat het gesteente weggeslingerd is bij de inslag van een meteoriet op Mars of toevallig van een heuvel in de buurt gerold is. Of is de Opportunity zelf verantwoordelijk? De Marsrover heeft niet over de "plaats-delict" gereden, maar wel in de buurt errond, dus de steen kan toen opgespat zijn.
Squyres noemt die laatste theorie de meest waarschijnlijke. "Let wel, het is slechts mijn gok, zegt Squyres. "De Opportunity heeft een bocht gemaakt op een of twee meter van de plaats waar de steen ligt." Hij benadrukt dat het onderzoek naar het hoe en waarom van Pinaccle Island nog aan de gang is.
"Dit is puur geluk"

Hoe dan ook beschouwen de wetenschappers Pinaccle Island als een mooie onderzoeksopportuniteit, en niet alleen door de vraag over zijn afkomst. "De steen is op zijn kop komen te liggen, een kant die miljoenen jaren niet is blootgesteld aan de atmosfeer. En hij ligt daar nu gewoon voor ons. Dat we dat kunnen onderzoeken, is puur geluk."

De Opportunity arriveerde samen met zijn tweelingbroer Spirit op 17 januari 2004 op Mars. Het was de bedoeling dat het karretje slechts drie maanden onderzoek zou doen, maar de missie werd keer op keer verlengd. Inmiddels heeft de Marsrover al 37 kilometer afgelegd. De Spirit gaf de geest in 2009. Sinds augustus 2012 heeft de Opportunity het gezelschap van de Curiosity.

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 2 mei 2017, 15:20 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1031 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1031, lezen 5 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden