Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA.

28 Nov 2024 21:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:40:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Colquitt, GA; Cook, GA.

28 Nov 2024 21:00:33
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2014, 14:22 uur | Bericht #416492
De koudste dag van de 21e eeuw

Tot dusver heeft de winter van 2014 nog niets gepresteerd. Wordt het de meest vorstarme winter sinds het begin van de metingen? Hoewel de huidige winter dus stijf op de laatste plaats staat van alle winters sinds 1706, is die kans, medio half januari, natuurlijk nog erg klein. Er is immers nog genoeg ‘wintertijd’ over. In deze zachte tijden gaan we terug naar de koudste dag van de 21e eeuw, die we tot dusver hebben meegemaakt.

De aanloop
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, die koudste dag viel minder dan twee jaar geleden, namelijk op 4 februari 2012. Alles viel toen precies op zijn plaats, om een extreem koude dag te krijgen.

De winter van 2012, het is hier al eerder gememoreerd, was een vreemde. Net als deze winter verliep hij aanvankelijk vrijwel vorstloos. Tot en met 15 januari bleef het Hellmanngetal, net als deze winter op 0,0 staan, destijds gevolgd door een minimale bijdrage op 16 en de 17 januari, totaal goed voor 1,3 punten. Daarna bleven de winterliefhebbers opnieuw ‘droog’ staan, maar eind januari werden de bordjes drastisch verhangen.


De weerkaart van 27 januari 2012, om 1 uur. Bron, net als de andere weerkaarten, Wetterzentrale.be.

De weerkaart hierboven van 27 januari 2012, wijkt niet eens zoveel af van de weerkaart die we vandaag zien. De luchtdruk is hoog boven Noord-Scandinavië en Rusland, maar de koude vrieslucht die ten zuiden hiervan naar het westen uitstroomt, weet niet tot onze omgeving door te dringen. Een  hinderlijke depressie ten noordwesten van ons boven Schotland, houdt de wind bij ons in de zuidhoek. Verschillen zien we ook. Mede geholpen door een depressie boven Turkije, krijgen de gebieden vlak ten noorden van de Zwarte Zee en de noordelijke Balkan, met oostelijke winden te maken met aanvoer van veel koudere lucht dan vandaag in die streken het geval is.

De dag daarna vult de depressie boven Schotland op terwijl hij nog langzaam oostwaarts beweegt. Op 29 januari heeft het winterse hogedrukgebied opeens een uitloper gekregen tot over de Britse eilanden, gaat de wind bij ons de noordoosthoek opzoeken en stroomt de koude lucht binnen. Werd het in De Bilt op 28 januari nog bijna 7 graden, de volgende dag lag de temperatuur al rond het vriespunt en de Louwmaand werd destijds met twee ijsdagen besloten.


De weerkaart van 2 februari 2012, om 1 uur.

Strategische sneeuw
Qua winterweer is er in ons landje vaak een kwestie van ‘net niet’; ‘niet helemaal’, of ‘helemaal niet’,  maar begin februari 2012 viel alles dus op zijn plaats. De weerkaart van 2 februari hierboven is er een om van te likkenbaarden, als je een winterliefhebber bent. De ligging van het hogedrukgebied is dusdanig geworden, dat de koude lucht vanuit het oosten rechtstreeks naar ons land wordt gevoerd. De temperaturen daalden dan ook verder. Als we De Bilt opnieuw als referentie nemen, dan zien we dat de maximumtemperaturen op 1, 2 en 3 februari respectievelijk -1,3; -3,5 en -5,1 graden waren, met matige vorst in de nachten.


Op vrijdag 3 februari 2012 sneeuwde het langdurig op veel plaatsen, zoals hier in Bennekom. Foto: Tom van der Spek.

Er ontbrak echter nog iets om échte diepvriestemperaturen te krijgen, namelijk een flinke laag verse sneeuw, gevolgd door een heldere en rustige nacht. Maar de natuur had een kleine verrassing voor ons in petto. Een kleine storing trok vrijdag 3 februari, als een luis in de pels, vanaf de Noordzee over ons land. Hij bracht geen dooi, maar wel sneeuw, goed voor een laagje van enkele centimeters, tot meer dan vijf centimeter aan toe.

Heel strategisch hield het aan het begin van de avond op met sneeuwen en klaarde het breed op. Alle puzzelstukjes vielen goed.


De uitzonderlijke minimumtemperaturen van 4 februari 2012, de tot dusver koudste dag van deze eeuw.

Legendarisch koud
Zaterdagochtend ontwaakte het land onder een strakblauwe hemel en met bijna onwaarschijnlijk lage temperaturen. Zoals hieronder is te zien, was het vrijwel overal tot zeer strenge vorst gekomen, alleen lokaal aan zee vroor het ‘slechts’ streng. Op maar liefst zeven officiële meetposten was het kwik onder -20 graden gekomen, waarbij Marknesse en Lelystad met -22,8 en -22,9 graden de koudste plaatsen waren.


Het temperatuurverloop op het weerstation van de Wageningen Universiteit, buiten Wageningen op 3 en 4 februari 2012. Ook hier is het diepvries met een minimumtemperatuur van -20,8 graden.

Ondanks de uitbundige zonneschijn van die dag, bleef het fors vriezen en zo werden ook zeer lage gemiddelde etmaaltemperaturen gemeten, in De Bilt bijvoorbeeld van -12,1 graden. Ook hier spande Lelystad de kroon. Het maximum bleef daar steken op -9,0 graden en de etmaalgemiddelde temperatuur kwam daar uit op… -16,6 graden!

Dat is royaal de laagste temperatuur van deze eeuw. We moeten terug naar de winter van 1956 om nóg lagere temperaturen te vinden. Op 16 februari 1956 werd in Eelde een gemiddelde etmaaltemperatuur van -17,2 graden berekend, met een minimum- en maximum van respectievelijk -22,9 graden en -11,2 graden. Op dezelfde dag werd in Uithuizermeeden -26,8 graden gemeten, het absolute record voor februari.


Het temperatuurverloop in Lelystad, gedurende de koudegolf van februari 2012, die in menige strenge winter van weleer, niet zou misstaan. Bron: weergegeven.nl/KNMI.

De winter bleef twee jaar geleden na deze steenkoude dag nog ruim een week stevig in het zadel zitten. Er werd serieus gepraat over een Elfstedentocht, maar het ijs bleef op delen van de route te dun, mede omdat het diepe water onvoldoende was afgekoeld vanwege de ‘warme’ voorgeschiedenis. Half februari konden de schaatsen opnieuw worden opgeborgen, want op 13 februari begon het te dooien en de winter keerde daarna niet meer terug.


Na die berenkoude dag, was er nog ruim een week sprake van ijspret in ons land. Foto: Jannes Wiersema.

Hebben we hiermee al de koudste dag van de 21e eeuw meegemaakt? ‘Ja’, misschien, maar we hebben nog 86 en een halve winter voor de boeg om die vraag toch met ‘nee’ te beantwoorden…

Bronnen: Meteo Consult, KNMI, eigen archief, Wetterzentrale.de, weergegevens.nl., KNMI, NCEP.
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Renssie
Lid
Woonplaats:
Berichten: 296
Lid sinds: 10 nov. 2011
17 januari 2014, 19:26 uur | Bericht #416505
Typisch een geval van een absolute extremiteit, welke eens in de 25 jaar voorkomt.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.882 topics, welke bij elkaar 448.481 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 150 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 150, lezen 2 mensen het topic "Herfst discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden