Een Nederlands initiatief, om in Finland de grootste ijskoepel ooit te bouwen, loopt voorspoedig. De ongeveer 50 studenten van de TU Eindhoven die het object bouwen, hopen vrijdag of zaterdag klaar te zijn. Dat zei projectleider Arno Pronk vandaag.
De koepel heeft een diameter van 30 meter en is 10 meter hoog. Het object wordt gemaakt van pykrete, een mengsel van ijs en houtvezel. Het spul is drie keer zo sterk als gewoon ijs en veel taaier.
Het gebruik ervan is niet nieuw, maar de methode wel. De onderzoekers brachten het mengsel direct aan op een luchtballon met de vorm van een koepel. De ballon is inmiddels al weer weggehaald. Het aanbrengen ging niet gemakkelijk, weet student Jorrit Hijl. 'We kregen van een lokale houthandel vezels, maar veel daarvan waren nog te groot. We hebben handmatig heel veel gezeefd.'
De studenten stuitten op meer problemen tijdens de bouw. Die begon later dan gepland vanwege te hoge temperaturen. Met een sneeuwkanon is voor extra sneeuw gezorgd. De onderzoekers willen met de bouw van de ijskoepel met pykrete laten zien dat het materiaal een goedkoop en milieuvriendelijk alternatief is voor tijdelijke constructies.
De burgemeester van het Finse Juuka krijgt zaterdag symbolisch de sleutel van de ijskoepel. De bouw is te volgen via een livestream op de site van het Eindhovens Dagblad. Daar houden de onderzoekers ook een weblog bij.
Bron: AD
Nederlandse studenten zijn erin geslaagd om in Finland de grootste ijskoepel ter wereld te bouwen. De iglo is 10 meter hoog en heeft een diameter van 30 meter. De bouw ervan is niet zonder slag of stoot verlopen.
Het project PykreteDome in het dorp Juuka, in het oosten van Finland, was het afstudeerproject van Jorrit Hijl en Roel Pluijmen, twee studenten van de Technische Universiteit Eindhoven. Ze bliezen een gigantische ballon op en gebruikten die als mal. Daarover werd eerst een laagje sneeuw gespoten. Daarna volgden laagjes sneeuw en pykrete, een mengsel van zaagsel en ijs.
"Als je water en zaagsel direct op de ballon spuit, stroomt het er gewoon af. Sneeuw zuigt het water op als een spons. Als je niet te veel water opspuit, vriest het mooi aan. Daar doe je sneeuw op, dan weer een beetje water, en zo bouw je de koepel laagje voor laagje", zegt projectleider Arno Pronk aan het Nederlandse persbureau ANP.
Nadat de laagjes afgewerkt waren, werd de ballon verwijderd.
De bouw van de ijskoepel verliep niet zonder slag of stoot. In Juuka beleeft men momenteel de warmste winter in 146 jaar, waardoor er weinig sneeuw is. "Nomaal is het hier een graad of 30 onder nul, nu bleef het hier heel lang rond de min 1. We hebben zelfs foto's in zwembroek genomen. Pas een week geleden ging het echt vriezen", zegt Pronk.
Bovendien viel op een bepaald moment ook de stroom uit, waardoor de druk op de koepel wegviel en een deel ervan naar beneden viel. De Finse brandweer moest soelaas bieden.
Zaterdag wordt de iglo feestelijk geopend. De burgemeester van Juuka krijgt symbolisch de sleutel. "We hebben al geproost met champagne. De iglo is prachtig vanbinnen", zegt Jorrit Hijl aan de NOS, een van de twee studenten die het project bedacht.
Pykrete is drie keer zo sterk als gewoon ijs en veel taaier. Bouwers van ijshotels in Scandinavië hebben al interesse getoond, omdat ze met de nieuwe techniek in de toekomst wellicht veel grotere hotels kunnen bouwen.
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0