Komt door die depressies, altijd afwachten wat erna gebeurd.
| Gewijzigd: 25 januari 2014, 10:23 uur, door Marga
En ook een kansje op onweer.
NEERSLAG:
Tegen het eind van de middag gaat het op de Britse occlusie van het westen uit regen, maar dieper landinwaarts overgaand in sneeuw. De modellen leggen duidelijk de nadruk op het (noord)oosten. Gezien de verwachtte temperatuurverdeling blijft er van de sneeuw het meeste liggen in het noordoosten. Hoeveelheden zijn het grootst in Harmonie, die laat zelfs het criterium van 10 cm in 6 uur en/of 3 cm in een uur (voornamelijk zaterdagavond) overschrijden in een coherente band in het noorden. Gezien de niet al te lage temperaturen zal de sneeuwdichtheid vrij groot zijn, waardoor de werkelijke hoeveelheden waarschijnlijk niet overeenkomen met 1 mm = 1 cm. Voorlopig gaan we uit van 5 cm in het noordoosten, lokaal mogelijk meer. Elders smelt een deel weer weg. Achter het frontale systeem een kleine kans op onweer. Harmonie laat al lichte signalen zien, maar houdt het meeste buiten de landsgrenzen.
bron: knmi
| Gewijzigd: 24 januari 2014, 23:14 uur, door Stormpie
Het laag bij hun word aardig noord ingetekend als ik kijk naar de risico´s op sneeuw.
Is ook te zien in de pluimen van vanavond, zal (s)nowcasten worden om te zien waar de regen zal overgaan in sneeuw.
Maar wel leuk om te volgen!!!
Edit: dit nog niet gezien in Nederland deze winter:
| Gewijzigd: 25 januari 2014, 00:25 uur, door Sven
Maar wel leuk om te volgen!!!.. knip
Idd, benieuwd of we zondag ergens blauwe plekken op de kaart te zien krijgen. Al is die 99 ook wel leuk
| Gewijzigd: 25 januari 2014, 10:24 uur, door Marga
Sorry mods, maar dit moet er even uit. Kenny, als we het maar moeten uitzoeken met het winterweer, wat doe je dan nog op dit topic?
Edit Marga Even ter verduidelijking:
De winter
De winter is een van de vier seizoenen in de gematigde en polaire streken. Het afwisselen van de winter met de andere seizoenen wordt veroorzaakt door de schuine stand van de aardas. In de winter staat op het noordelijk halfrond de aardas van de zon af gewend en in de zomer juist naar de zon toe gericht. Op het zuidelijk halfrond is dit omgekeerd, zodat de winter zich daar juist afspeelt tijdens de zomer van het noordelijk halfrond. Het meest kenmerkend aan de winter is hierdoor behalve de in vergelijking met andere seizoenen lage temperaturen de korte dagduur.
Astronomische winter
De astronomische winter begint op het noordelijk halfrond rond 21 december. De zon staat dan 's middags aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel. De naam is afgeleid van het sterrenbeeld Steenbok dat rond midden december begint. Deze dag valt daarom ook samen met de kortste dag op het noordelijk halfrond. De astronomische winter eindigt meestal op 20 maart, soms op 21 maart, wanneer de zon 's middags aan de evenaar loodrecht aan de hemel staat (equinox). Hierna begint de lente. Op het zuidelijk halfrond begint de astronomische winter rond 21 juni, wanneer de zon 's middags aan de Kreeftskeerkring loodrecht aan de hemel staat. De naam is afgeleid van het sterrenbeeld Kreeft die rond midden juni begint op het zuidelijk halfrond en eindigt meestal op 23 september, soms op 22 september wanneer de zon 's middags aan de evenaar loodrecht aan de hemel staat.
Meteorologische winter
De meteorologische winter is een verwarrend begrip, al is het oorspronkelijk bedoeld om het juist overzichtelijker te maken. Een veel gehoorde definitie van de meteorologische winter is die van de maanden december, januari en februari op het noordelijk halfrond en juni, juli en augustus op het zuidelijk halfrond. Als men het heeft over de gemiddelde wintertemperatuur, dan is die berekend aan de hand van deze periode.
Een andere, alternatieve definitie van de meteorologische winter is die van de gemiddelde luchttemperatuur op het noordelijk halfrond, respectievelijk het zuidelijke halfrond. Hiervoor neemt men de gemiddeld koudste dag van het jaar en trekt men respectievelijk anderhalve maand eraf en erbij om het begin en het eind van de winter te krijgen. De uitkomst hiervan bepaalt dat op 6 december de winter begint en op 6 maart eindigt. Op het zuidelijke halfrond komt dit meer overeen met de data van de astronomische winter, namelijk 20 juni t/m 19 september.
Winter in Nederland
De gemiddelde wintertemperatuur loopt uiteen van 2,4 graden in het noordoosten tot 4,2 graden in het zuidwesten. In de oostelijke helft liggen de nachtelijke temperaturen gemiddeld enkele tienden van graden onder nul, in het westen een paar graden boven nul. Vlissingen telt in de drie wintermaanden 20 dagen met vorst tegen 42 vorstdagen in Eelde. Op 15 dagen vriest het hier matig (lager dan -5 graden) en op 5 dagen streng (lager dan -10 graden). Op 10 tot 12 dagen vriest het in het noorden en oosten de hele dag. Vlissingen telt 6 ijsdagen, maar in noordelijke richting neemt het aantal ook aan zee toe tot 9 ijsdagen in Den Helder.
Wanneer er sprake is van wintertemperaturen die ver beneden het gemiddelde liggen, dan spreekt men van een strenge winter. Om te bepalen of een winter streng, koud of zacht was, gebruikt men het koudegetal of Hellmangetal.
enz enz
Dus Kenny: Houd op met zeuren en zaniken over de temperaturen in de winter. Het is winter. De term winter is niet gekoppeld aan het wel of niet vallen van sneeuw of het rijden van een elfstedentocht. Einde discussie.
| Gewijzigd: 25 januari 2014, 10:30 uur, door Marga
NOWCASTEN op de kans kansjes...weerbericht vanmorgen vrijdag jl...vrijwel droog..of motregen ...uiteindelijk vrijdag middag 2 dikke sneeuw buien ... NOWCASTEN..in moeilijke patronen kijke op KT niet op LT
| Gewijzigd: 25 januari 2014, 01:30 uur, door Tatanka
En toch blijft het er momenteel goed uit zien.
(En sorry mods moest dit niet een gepast bericht zijn, maar ik probeer het hem 'nog maar eens' uit te leggen, dat hij op deze manier niet echt aangenaam overkomt)
Edit Marga: het is ok.
| Gewijzigd: 25 januari 2014, 10:31 uur, door Marga
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
| Gewijzigd: 25 januari 2014, 02:23 uur, door thunderstorms_4ever
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1