mvg
mvgJa de dagen zijn aan het lengen en de vorst zal verstrengen
Februari (voor mij DE wintermaand) komt er nog aan hé en vorig jaar hebben we ook gezien wat het weer in maart en april kan zijn. En zoals eerder al gemeld, GFS in de winter vertrouw ik voor geen haar.
En kan je misschien enkele kaarten tonen waarop het duidelijk is dat we geen winter meer krijgen de volgende 5-6 weken?
Februari (voor mij DE wintermaand) komt er nog aan hé en vorig jaar hebben we ook gezien wat het weer in maart en april kan zijn. En zoals eerder al gemeld, GFS in de winter vertrouw ik voor geen haar.
En kan je misschien enkele kaarten tonen waarop het duidelijk is dat we geen winter meer krijgen de volgende 5-6 weken?Toch wel een verschil hoor met vorig jaar:
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/seizoen/win13.html
Citaat van KNMI, winter 2012/2013 en voorjaar 2013 Winter 2012/2013:
Vrij koud, normale hoeveelheid zon en neerslag
....
In januari hield het zachte weer aanvankelijk aan. Op 10 januari begon een lange vorstperiode. Vanaf die dag telde De Bilt zeventien opeenvolgende vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C). Enkele dagen later kwam het kwik in De Bilt overdag niet meer boven nul. 14 januari was de eerste ijsdag (maximumtemperatuur lager dan 0,0 °C) in een reeks van in totaal twaalf ijsdagen. Behalve deze twaalf, kamen er deze winter geen ijsdagen voor.
.....
Ook februari was een koude maand met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 1,7 °C tegen 3,3 °C normaal. De maand begon echter waar januari was geëindigd: met zacht weer. Vanaf 6 februari lag de temperatuur op de meeste dagen beneden normaal. Omdat het 's nachts vaak licht vroor, liep het totale aantal vorstdagen deze winter op tot 44. Normaal telt een winter 38 vorstdagen.
Lente 2013 (maart, april, mei):
Zeer koud, gemiddeld over het land droog en aan de sombere kant
...
. Maart eindigde met een gemiddelde temperatuur van 2,5 °C tegen normaal 6,2 °C op een gedeelde zevende plaats in de rij van koudste maartmaanden sinds 1901. Een groot deel van die maand werd met een ooststroming koude, droge lucht aangevoerd uit Rusland. Op sommige dagen was het extreem koud met temperaturen die vijf tot tien graden beneden het langjarige gemiddelde lagen. Op 13 maart kwam het op veel plaatsen in ons land nog tot strenge vorst (minimumtemperatuur tussen -10,0 en -15,0 °C). De landelijk laagste temperatuur van de lente werd die dag gemeten in Ell: -13,3 °C. De laatste decade van de maand (dag 21 tot en met 31) werd met een gemiddelde temperatuur van 0,3 °C zelfs de koudste sinds 1901. Het oude record dateerde van ruim 90 jaar geleden, in 1922 werd het gemiddeld 1,2 °C.
Kaarten voor de komende 5-6 weken zijn er natuurlijk niet. Je kunt dus niet op voorhand zeggen dat er geen winter meer komt, echter ook niet dat er alsnog winter komt. Komende week gaan we wat naar de winterse kant. Ik zeg "winterse kant"en geen winter, het lijkt in geen velden of wegen op de winters van de afgelopen 5 jaar, het is eerder het sort winters weer waar je (mits winterliefhebber) in het najaar , begin december vrolijk van wordt.
Daarna is het net zo onzeker dat het blijft door"winteren"dan dat het warmer gaat worden.
mvg
Het is maar net waar je naar kijkt. Naar de slechte "runs" of de goede "runs". Wat er echt gaat gebeuren zullen we het komende weekend zien. Maar echt slecht ziet het er ook niet uit, hoewel er misschien toch een tweedeling zal ontstaan. Of het warmtefront schuift inderdaad zonder moeite het koufront aan de kant of het koufront houdt stand en versterkt zich. Of iets in het midden daarvan.
Bestaat zoiets al, of kan iemand mij naar een bron sturen waar ik bijvoorbeeld alle pluimen van 1 model van de afgelopen twee maanden makkelijk kan downloaden?
mvgJa de dagen zijn aan het lengen en de vorst zal verstrengen
Februari (voor mij DE wintermaand) komt er nog aan hé en vorig jaar hebben we ook gezien wat het weer in maart en april kan zijn. En zoals eerder al gemeld, GFS in de winter vertrouw ik voor geen haar.
En kan je misschien enkele kaarten tonen waarop het duidelijk is dat we geen winter meer krijgen de volgende 5-6 weken?
Met CFS kan je ver vooruit kijken, echter is de betrouwbaarheid zeer laag, dus je kan nergens van uit gaan. Echter is wel opvallend dat de laatste week CFS amper winter ziet tot begin maart, hoog uit wat "speldenprikjes". Kijk je naar de begin periode van CFS dan zie je aan het begin dat een lagedrukgebied rond de UK heerst, vervolgens 2 weken later ligt er een aantal dagen een hogedrukgebied boven de UK waardoor de strooming dan meer naar het noorden en noord-oosten draaid, waardoor er wat spelden prikjes lijken, echter zakt deze op de kaarten steeds verder naar het zuiden af, waardoor de wind steeds verder naar de zuid-west hoek draait, en weer warmere lucht wordt aangevoerd.
Maar nogmaal, lees het onderstreept, met grote en dikke letters, betrouwbaarheid is laag met dit model! Echter wat opvalt de laatste week is dat CFS wel redelijk consistent blijft.
Wel of geen winter
Geplaatst op 22 januari 2014 - 13:31 door Marco Verhoef
Het is de vraag die de weerliefhebber bezig houdt, maar ook mensen die een flinke afkeer hebben van winterweer willen wel een keer duidelijkheid over wat hen te wachten staat. Helaas, het blijft onzeker.
Voorlopig kwakkelt het wat door, zaterdag wordt een dag om goed in de gaten te houden. Dan trekt een klein lagedrukgebiedje over ons land. Dat gebeurt precies op de grens van koude winterlucht en veel zachtere oceaanlucht. De koers van de depressie bepaalt uiteindelijk de neerslagsoort. Het meest recente Amerikaanse model laat de kern in de avond over Friesland naar het oosten van Overijssel trekken. Op de kop van het lagedrukgebied (in Groningen) blijft de wind oostelijk en heerst de koudere lucht. Hier valt de neerslag in de vorm van sneeuw. Maar een groot deel van het land heeft met noordwestelijke winden te maken en met minder koude lucht. Hier regent het gewoon en merken we niet veel van de winter.
Het Europese model (ECMWF) berekend een lagere kerndruk van de depressie en laat de kern over Zuid-Holland naar het noorden van Limburg trekken. Meer plaatsen hebben dan een koude oostelijke wind en de sneeuw komt verder het land in. Het zuidwesten houdt ook bij deze oplossing gewoon regen. Dan is er nog het Engelse model (UKMO) en dat lijkt op het Amerikaanse. Een klein verschil, een nog net iets noordelijkere positie van de kern, lijken de sneeuwkansen nog wat kleiner te maken.
Als we als laatste naar de pluim kijken, dan leren we nog wat meer over de onzekerheid. De pluim van het ECMWF-model berekent 52 maal de weersverwachting, met steeds een kleine verstoring in de beginsituatie. Lopen de uitkomsten dan ver uit elkaar, dan wordt de verwachting onzeker genoemd. In dit geval laat de pluim voor het midden van het land wat windrichting betreft goed zien waar het om draait. In de loop van zaterdag gaat de wind draaien. Eerst is de wind oost tot zuidoost, veel leden van de pluim laten de wind zondagnacht draaien naar het westen. Dit is de zachtere oplossing, met regen in het midden van het land. Maar een deel van de leden houdt de wind in een oostelijke richting. Deze oplossingen houden het er op dat het ook in het midden van het land koud blijft en er dus gerede sneeuwkansen zijn.
De conclusie is vrij simpel en op veel plaatsen toch onzeker.
Voor het zuidwesten van het land staat gewoon regen op het programma. Dat is vrij zeker. Voor het noordoosten is de kans op sneeuw, in de loop van zaterdag groot. En wat er in het midden van het land gebeurt, moeten we blijven afwachten.
| Gewijzigd: 22 januari 2014, 14:13 uur, door Peter-Paul
Wel of geen winter
Geplaatst op 22 januari 2014 - 13:31 door Marco Verhoef
Het is de vraag die de weerliefhebber bezig houdt, maar ook mensen die een flinke afkeer hebben van winterweer willen wel een keer duidelijkheid over wat hen te wachten staat.
Een beetje een raar woordgebruik, alsof iedere weerliefhebber ook winterliefhebber is.....
Ik ben weerliefhebber maar de winter.. nou ja.. u weet het zo onderhand wel...
En eigenlijk is het geneuzel wat de komende weken waarschijnljk op de kaarten staat tch niet iets wat een weerliefhebber, van iemand die van bijzonderheden zou moeten kunnen bekoren. Het enige spectaculaire, ongewone, bijzondere wat ons nog zou kunnen gebeuren is waarschijnlijk de 0 voor de Hellmannetjes aan het eind van het seizoen...
Lees >> hier << het artikel
het is gevoelsmatig en beetje gebasseerd op kaarten, al ben ik natuurlijk een leek. Hebben de kenners onder ons dit idee ook dat dit wel eens zou kunnen gaan gebeuren?
Dit zijn de maximumtemperaturen zoals we die aanstaande vrijdag verwachten. Als het vanaf middernacht (dus bij het begin van de vrijdag) tot en met vrijdagavond onder nul is in delen van het noordoosten, hebben ze daar een ijsdag te pakken. De eerste van deze winter! #nederland #netherlands #weer #vorst #winter
?
dat gevoel geeft mijn water ook mag ook wel een keertje ?
tis tenslotte periode winter