SYNOPTISCHE SITUATIE:
Het aandachtsgebied bevindt zich in een zadelgebied tussen lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan en het zuidoosten van Europa en hogedrukgebieden boven de Azoren en Rusland. Het Europese laag heeft een uitloper richting onze omgeving en hierin zitten twee occlusies gevangen, waarvan de meest actieve boven het zuidwesten ligt. Beide occlusies worden geleidelijk zwakker, terwijl het Atlantische laag langzaam oostwaarts probeert op te dringen. Hierbij schampt een steeds zwakker wordende occlusie boven Engeland over de Noordzee. Een actievere occlusie bereikt het zuidwesten pas woensdagmiddag. De komende 48 uur blijft de stroming in de grenslaag meest aflandig, op het zuidwesten en westen na, waar tot morgenmiddag de wind een zeecomponent heeft.
MODELBEOORDELING:
Boven Nederland en ten oosten van ons is een omvangrijk stratusdek aanwezig. Boven Duitsland is hier vandaag meermaals onderkoelde neerslag gemeld. Uit de temps in dit gebied blijkt dat het gaat om een dunne verzadigde laag met in het bovenste gedeelte warmteadvectie (ruimende wind, warme neus). Dit wolkendek bestaat voor het grootste gedeelte uit (onderkoelde) druppels en door zwakke verticale bewegingen resulteert dit uiteindelijk in onderkoelde neerslag. De waarnemingen hiervan zijn de afgelopen uren verminderd en dit past mooi in de progtemps van de modellen: de warme neus/windruiming verdwijnen en wat overblijft is een verzadigde isotherme laag net onder nul. Hierin is ook de verzwakking van de occlusies te herkennen. Vanwege het ontbreken van een veel drogere laag boven de verzadigde laag zal eventuele neerslag vermoedelijk vooral door inzaaiing moeten vormen en dat zal dan eerder motsneeuw dan onderkoelde neerslag zijn. Aan NESO heb je in dit soort gevallen niet heel veel. Daarnaast mist Hirlam de stratus vrijwel volledig. EC en Harmonie pakken dit beter op, maar de ervaring leert dat een vochtige grenslaag i.c.m. weinig stroming veelal nowcasten inhoudt. De meest actieve occlusie heeft op deze termijn nog timingsverschillen in de deterministische modellen.
Aandachtspunten.
WIND:
Noordelijke Noordzeedistricten houden seinen 7/8, Vikingbank woensdag een 7. Achter de meest actieve occlusie trekt de wind aan tot een 6 in de overige Noordzeedistricten.
BEWOLKING:
Stratus. Met name nabij de occlusie (in de Limburgse heuvels i.c.m. stuw) laag. Het uiterste zuidwesten ligt net op de grens en deze grens zal nog af en toe verschuiven en pas morgenavond echt noordwaarts gaan verplaatsen. Tegelijkertijd heeft de bewolking boven het noordoosten van Duitsland een hogere basis. Harmonie suggereert dat deze het noordoosten kan gaan bereiken, maar HLR-TRAJ beperkt dit tot het uiterste noordoosten van het land. Bovendien kan de zuidoostelijker stroming ervoor zorgen dat boven Duitsland de bewolking breekt. Er zijn dus meerdere scenario's denkbaar. Boven zee is er sprake van een ondiepe onstabiele opbouw, waardoor enkele tCu's ontwikkelen. De meest actieve occlusie brengt waarschijnlijk weer nieuwe stratus met zich mee.
NEERSLAG:
In het uiterste noordoosten kans op motsneeuw, geringe hoeveelheden. De occlusies die nu aanwezig zijn boven het land worden geleidelijk zwakker en de neerslagintensiteiten nemen af. De deterministische runs blijven lokaal lichte neerslag produceren, ook morgen overdag, in tegenstelling tot de 6Z-run van Glameps, die zeer kleine kansen berekent op meer dan 0.3mm.
ZICHT:
Vooral nabij de occlusie matig tot slecht, zeker in Limburg. Elders boven land nevelig. Kans op mist klein, vanwege het ontbreken van langdurigere opklaringen. Mogelijk dat in Limburg de bewolking aan het dek komt.
TEMPERATUUR:
Temperatuurdaling vooral door advectie, niet door uitstraling. DMO, in het bijzonder Hirlam, veel te warm. KTG is een stuk kouder en heeft mijns inziens de lichte vorst voor het noordoosten en oosten beter te pakken. Wegdektemperaturen reageren erg langzaam op koudere luchtmassa, bodemwarmte wint het nog. Aangezien stralingscondities niet verwacht worden zal dit langzaam blijven gaan.
Bron: KNMI | Gewijzigd: 20 januari 2014, 19:16 uur, door Bart Standaert
Is dan niet veel maar er word weer vaak naar de lantaarnpaal gekeken.
Benieuwd of er een klein laagje kan komen, dat het even wit mag worden.
Ik hoop ook dat ik hier in Gulpen verrast word als ik wakker word. Halvewege december lag er sochtends plotseling 2cm sneeuw. Kon jk wel snel sneeuwpopje maken met zoonlief haha.
Helaas te hoge temperatuur op dit moment voor de motsneeuw, gun het je zoontje en jou van harte
| Gewijzigd: 20 januari 2014, 20:46 uur, door Marga
actuele pluim:
Voor alsnog veel kans op nachtvoorst en kansen op koud zijn klein maar aanwezig. | Gewijzigd: 20 januari 2014, 20:34 uur, door Vincent v G
Word weer terug gekrabbeld
Is nog de pluim van vanochtend toch?
Schitterend om te zien dat een beetje verandering van een run ( notabene de 6h run die ook wel bekend staat als de cowboyrun) toch even voor 4 pagina's posts leidt!
Ik geloof dat we met z'n allen erg toe zijn aan winterse taferelen al is het maar motsneeuw...
Maar goed wat is er nou aan de hand, waarom is het in het noorden koud ( richting nul) en in het zuiden warm ?
Zojuist heb ik even het acht uur Journaal afgewacht om te kijken of het idee dat ik had matchte met wat daar verteld zou worden, en inderdaad het is weer eens zover..
Het weer lijkt wel aan het poldermodel te doen aangezien we weer eens perfect op de scheiding zitten van koude lucht en warme lucht. slechts gescheiden door wat lagedruk gebieden en een jetstream die al weer staat te popelen om zich meer naar het oosten te verplaatsen.
De huidige EC run laat prima zien wat er aan de hand is. Hieronder zie je de 850hPa kaart die zo belangrijk is voor de sneeuwliefhebbers.
Het is de bedoeling dat de temperatuur minimaal tussen de 6 en 8 graden onder nul is zodat de neerslag ook daadwerkelijk als waarneembare sneeuw bij ons twee-voeters land.
Gaat dit gebeuren ? JA ! en NEE ! of eigenlijk dat gaat now-casten worden.
Doordat we zo aan de rand van de koude lucht zitten is er eigenlijk nog geen peil op te trekken of de 850hPa voldoende koud boven ons hoofd zal zijn voor sneeuwval. Het zou zomaar kunnen dat dit even het geval is en dat er daadwerkelijk ( natte) sneeuw gaat vallen waarbij het misschien tijdelijk even wit kan zijn (afhankelijk van de intensiteit.)
Hieronder zie je de 500hPa kaart waarop je het russiche hoog kan zien en het hoog wat vanuit het zuidwesten komt met daartussen lagedrukgebiedjes.
Als het zo zou zijn dat het hoog in het noorden-oosten zou winnen dan zouden we de kou induiken. ECHTER deze zelfde run laat zien dat het azorenhoog zich terugtrekt met als gevolg dat lagedruk vanuit het noordwesten kan binnentrekken in Europa.
Hierdoor zullen de temperaturen gaan stijgen en krijgen we te maken met een zuidwestelijke stroming.
Kortom.. eigenlijk is er aan de situatie niet veel veranderd ondanks dat er wat kaarten waren die ons hoop gaven.
Ik blijf erbij dat zoals ik al eerder schreef we tijdelijk naar iets lagere temperaturen gaan en vervolgens weer naar temperaturen boven nul met een zuidwestelijke stroming. 1 ander item wat mijn mening nog sterker maakt is dat er weer een koude aanval in de USA gaat plaats vinden en jullie weten allemaal waar dit toe geleidt heeft !
Samengevat. Ik verwacht dat er in de komende periode kans op winterse neerslag met name in het (hoge) noorden ( niet van betekenis), de rest van Nederland zal met de grillen te maken krijgen van de 850hPa. Als ze net even goed ligt kan er in andere gedeeltes van Nederland sneeuw vallen al verwacht ik eerlijk gezegd niet dat het daar wit zal worden. Dit gaat denk ik echt beperkt blijven tot het noorden. ( groningen)
Daarna denk ik dat we weer te maken krijgen met een zuidwestelijke stroming die ons weer warmere lucht gaat aanleveren.
Hieronder weer even het stoplicht dat ik 1 fase verder zet maar zeker niet op Oranje aangezien er op dit moment geen standvastig winterweer in de steigers staat en een oranje zou denk ik valse hoop geven.
Termijn : tot 10 dagen vanaf plaatsing
Groen = winter
Oranje = winterweer staat in de steigers met kans van slagen
Oranje/rood = er is kans op winterweer maar veel meer kans op terugkeer naar zachter weer.
Rood= Geen kans op winter binnen de gestelde termijn.
| Gewijzigd: 20 januari 2014, 20:56 uur, door Callie-P
Statistisch gezien had ik al lang de loterij moeten winnen
ik heb nog even de pluim erbij gepakt die ontzettend goed laat zien dat we aan het polderen zijn.
Je ziet in de pluim best wel extreme temperaturen waarvan je denk.. nou dat ziet er goed uit.
Maar als je nou de kaarten erbij pakt en dan bedenkt hoe de pluim is opgesteld dan is deze pluim exact de onzekerheid die ik net geschreven heb.
Het pad van de leden wordt namelijk bepaalt door een kleine afwijking te creeren van de hoofdrun. Met als gevolg dat je met de huidige situatie dus extreme temperaturen onder nul kan krijgen.
De kans is denk ik ook zeer groot dat de 21:50 pluim veel minder (radicale) lage temperaturen zal laten zien..
Maar goed de onderstaande pluim is gewoon een mooie pluim maar met de kaarten in gedachte denk ik dat de leden onder nul het nakijken zullen hebben..
ow voordat iemand denkt of roept dat ik de winter niet graag zie... Ik leef voor de winter ( vraag maar aan mijn omgeving) en de huidige situatie irriteert mij mateloos maar ik blijf mijn hoofd wel koel houden als de runs even wat anders laten zien...
ps in het weekend is de stroming volgens de kaarten zuid-oost... | Gewijzigd: 20 januari 2014, 21:12 uur, door Callie-P