laten we hope twas tot nu toe nen triestige "winter"
Volgens mij had je je vraag net zelf beantwoord in je voorgaande post
Maar goed , als we een vergelijk willen maken met vorig jaar dan is er 1 groot verschil..
Vorig jaar was de Jetstream vele, vele malen rustiger dan dit jaar.
Met mijn bescheiden mening denk ik dat we als gevolg van deze zeer sterke jetstream geen spannende vorstperiode's meer zullen krijgen deze winter.
Een elfstedentocht lijkt mij overigens uitgesloten aangezien het dan echt vanaf dag 1 in februari streng moet gaan vriezen en dan misschien eind februari zou er een kans zijn en zoiets extreems staat op geen enkele kaart.
1 van de redenen dat de wateren van de router van de elfstedentocht afgelopen jaar gewoon nog vloeibaar was had te maken met de warme maanden ervoor waardoor het water niet voldoende was afgekoeld.
Op basis van de huidige verwachtingen en de temperaturen die we tot nu toe gehad hebben denk ik dat de kans op een elfstedentocht verwaarloosbaar is. ( ja n maak ik geen vrienden )
anyway, ik heb inmiddels de modellen aardig doorgespit en ik hoop zo nog even tijd te hebben voor het schrijven van een analyse.
ik had even gekeken op een weerprogramma van mijn zoon zijn werk en die geeft nu aan na deze week meer sneeuw hoop dat het uit komt.
ik lees elke dag wel een paar keer hier zijn mooie discussies bij.
Nou ja zuiden .. ik zit in het westen : maar inderdaad de verschillen zijn er zeker..
Hieronder de temps van vandaag voor den haag loosduinen..rond de zeven/acht graden in de middag.. en het is nu nog ruim 7 graden.
overigens was het wel in het hele land zo rond de zeven/acht graden.. met uitzondering van het noorden .
maar reden dat je het zo koud had was de wind... zie hieronder de actuele windchill... die is best wel frissig...
enig idee wat hier van waar is??
Er nadert mogelijk een kleine ijstijd, die te wijten is aan de zon en haar inactiviteit.
"Ik ben nu al 30 jaar lang zonnefysicus, maar ik heb nog nooit zoiets gezien", aldus Richard Harrison van het Rutherford Appleton Laboratory in de Britse stad Oxfordshire tegen de BBC. "Het is al zeker 100 jaar geleden dat de zon zo weinig activiteit vertoonde."
Wetenschappers staan versteld van de recente bevindingen. De activiteit van de zon kent een cyclus die 11 jaar duurt en op dit punt zou de zon juist maximale activiteit moeten vertonen. De activiteit van de zon is momenteel echter harder aan het terugnemen dan dit in 10.000 jaar tijd gebeurd is.
Dezelfde wetenschappers rekenen nu op een korte ijstijd zoals de wereld die van de tweede helft van de 17e eeuw tot halverwege de 18e eeuw kende. Toen ging de zon door eenzelfde periode van inactiviteit wat in Europa tot bijzonder koude winters leidde.
bron Telegraaf en BBC
ik had even gekeken op een weerprogramma van mijn zoon zijn werk en die geeft nu aan na deze week meer sneeuw hoop dat het uit komt.
ik lees elke dag wel een paar keer hier zijn mooie discussies bij.
Leuk dat je de discussies hier waardeert ! Het doel is ook om het zo open mogelijk te houden voor iedereen zodat iedereen ook een vraag kan stellen al lijkt die nog zo simpel ! ( enne mijn vakantie was super idd !)
wbt het stoplicht ..voor echte winterse ontwikkelingen ziet het er niet goed uit en zoals ik het nu op het netvlies heb staan gaat het een dikke rood worden..
Maar je hebt gelijk, ik heb vanmorgen kaarten gezien met sneeuw mogelijkheden, al zijn deze denk ik in de 12h run van EC weer verdwenen.. maar daar moet ik nog naar kijken. Duss als ik zo nog even tijd heb dan schrijf ik nog een stukje met een onderbouwing.
:)
| Gewijzigd: 19 januari 2014, 20:05 uur, door Callie-P
eigenlijk moet je ook een paar posts terug lezen.. staat ongeveer hetzelfde scheelt je weer een reclame blok ...
| Gewijzigd: 19 januari 2014, 20:05 uur, door Callie-P
hb de hoop op winter wat opgeven (zorgt voor minder teleurstelling als er niets van komt
het zou wel nog een mogen sneeuwen liefst dikke vlokken dan
Het herhaalt zich nooit. Elke dag is anders. 1956 & 2012 waren in beide gevallen een extremiteit. Een extreem is een extreem omdat het extreem is. Het is dus uitzondering op de 98,7% van de reeds voortgekomen gevallen. En mede hierom is het onwaarschijnlijk dat we nog een crack van een winter krijgen. Sneeuwen gaat zeker nog wel doen, maar ECHT schaatsen? Ik moet het nog maar zien dat we buiten de bekende ijsbaantjes op natuurijs komen. . .voor iedere winter liefhebber, is maar hopen tegen beter weten in! | Gewijzigd: 19 januari 2014, 20:30 uur, door Renssie
Natuurlijk had ik de kaarten tijdens de vakantie wel in de gaten gehouden, maar tegen beter weten in hoopte ik dat ik bij thuiskomst op z'n minst een koude windchill zou hebben.. maar nee. Het zijn bijna lente achtige verschijnselen die zich in de natuur voordoen en vandaag las ik ook al een stukje dat de groenteteelt in Europa compleet van slag is. Iets met bloemkolen en asperges...
Als je de kaarten bekijkt , en dan ook je niet op 1 run focussed zoals ik soms zie. Dan kun je tot nu toe maar 1 conclusie trekken en dat is dat het voorlopig echt geen winter gaat worden.
De sneeuwkaarten in de EC run van 12h zijn aanwezig maar ik moet zeggen ook die hebben niet echt veel spek op de benen.
We praten over 1 850hPa kaart op zondag 26 januari die temperaturen laat zien van rond de min 5 graden hetgeen echt niet koud genoeg is om voor sneeuw te zorgen bij ons. ( de 850hPa moet minimaal -8 zijn boven ons hoofd anders valt het als regen naar beneden op ons niveautje)
Nu is dit natuurlijk een kaart uit 1 run en ik zeg net.. niet alleen naar 1 run kijken.Het heeft alleen niet zoveel zin om de 850hPa kaartjes elke keer naast elkaar te gaan leggen doordat deze zo snel veranderen door de kleinste wijziging in postitie van de straalstroom en de drukgebieden dat je voor een vergelijking tussen runs je beter kan focussen op de jetstream.
Ja die eeuwige jetstream die het ons deze winter zo moeilijk maakt . In de USA hebben ze heerlijk winter ( al zullen ze het er daar niet helemaal mee eens zijn denk ik) en wij ondervinden de gevolgen van de koude daar, Namelijk een goederentrein aan depressies en een jetstream die zo snel stroomt dat ze van gekheid geen positie weet te nemen op de kaarten.
Normaal gesproken hoor de jetstream zich zuidelijk te verplaatsen zodat koude kan afzakken richting het zuiden. Alleen dit gebeurt op dit moment niet of nauwelijk.
Elke keer als we denken "ja nu gaat ze eindelijk naar het zuiden" dan komt ze in de daarop volgende runs weer noordelijker te liggen en ook neemt de windsnelheid weer toe.
Hieronder heb ik een serie kaarten van de jetstream ( 300hPa) en hier kun je die vervelende paarse kleur goed zien. Zolang er in dit rijtje van die felle kleuren voorkomen kunnen we stabiel winterweer in ons gedeelte van Europa wel vergeten.
Het sluit echter niet uit dat we geen winterse prikken kunnen krijgen. Indien ze toevallig goed meanderd dan kan het zomaar zijn dat er een trog over de lage landen ligt met als gevolg dat koude onze kant op kan denderen met sneeuw natuurlijk !
Maar ja dan moet ze wel stil liggen en dat doet ze niet dus ze zal zeer snel opschuiven met als gevolg dat we aan de verkeerde kant van de jet zitten en weer te maken krijgen met een zuidwestelijke stroming of een noordwestelijke stroming die ons alleen maar warme lucht brengt uit afrika ( via het Azorenhoog)
Eerder vanavond heb ik al geschreven dat ik denk dat februari ons geen lange duur van vreugde gaat brengen op het gebied van koude, maar het is absoluut niet zo dat we geen nachtvorst ( van betekenis ) zullen/kunnen krijgen, echter ik verwacht dat deze periodes (als ze er al uberhaupt komen) kort tot zeer kort zullen zijn (vanaf 1 dag tot max 3 a 4)
Nu is onze laatse stro-halm van de techische verwachtingen de pluim.
Deze zijn uitstekend naast elkaar te leggen en ik zal hieronder de pluim van 9:50 zetten en zodra hij er is die van 21:50. Je zal ben ik bang zien dat het aantal leden dat aan de onderzijde van de nulgraden lijn niet toegenomen is en ik denk zelfs afgenomen.
En hieronder het gehate rode stoplicht... want ik zet hem voorlopig echt op rood....
We kunnen ons natuurlijk nog optrekken aan het feit dat de winter er nog altijd kan komen, we zijn momenteel nog geen eind februari.
Wat ik de laatste dagen wel positief vind, is dat de koude toch al geen 5000km ver zit. In moskou en omstreken is het nu toch eindelijk koud geworden.
We stevenen af op temperaturen die normaal zijn voor de tijd van het jaar. Het voordeel hierin is dat als de wind naar het noord-oosten draait, dat het in 1 dag al koud kan worden. Moesten we vorige week noord-oosten wind krijgen, dan zou het niet eens koud worden (geen koude op de plaatsen waar het moet zijn).
Het is en blijft afwachten, en weer uitkijken naar iedere pluim natuurlijk